Dyner

Dyner

Finn dynen som du ikke vil stå opp fra

Finnes det noe bedre enn å legge seg til rette under sin deilige, varme dyne om vinteren? Å kunne trekke sin myke dyne opp og få varmen. Neppe! Det skulle da være å kunne legge seg til rette under sin kjølige sommerdyne om sommeren, etter en lang dag i varmen.

En god dyne er viktig for nattesøvnen din og den rette dynen til den riktige årstiden betyr mye for kvaliteten på søvnen. Dynen er viktig – på samme måte som en god madrass og den rette puten.

Mange har et hat-/elsk forhold til dynen – for den rette dynen kan virke bindende. Den kan nærmest binde deg fast til sengen og det kan være vanskelig å forlate den om morgenen. Vi anbefaler dog at du finner frem viljestyrken om morgenen og forlater dynen – du skal tross alt se den igjen.

Sommer eller vinter? Dynen er viktig året rundt

Som allerede nevnt, er dynen viktig for søvnkvaliteten din. Alle kjenner til det: å våkne om natten med halvdelen av kroppen utenfor dynen. Dynen kan bli for varm og det er hverken godt for sengeklimaet eller søvnen din. Men dynen kan også bli for kald; du har sikkert også prøvd å våkne opp med klaprende tenner, fordi dynen ikke klarer å gi deg varmen. Temperaturen under dynen er viktig i forhold til nattesøvnen din.

Madrassen din kan være den beste i verden – akkurat som puten kan være så behagelig at du ikke har lyst til å lette hodet opp fra den. Det er underordnet for søvnkvaliteten din, hvis du våkner om natten fordi du har det varmt eller kaldt. Heldigvis har du gode muligheter for å finne den, eller de, perfekte dynene i vårt brede sortiment.

Uansett om det er vinter eller sommer, bruker de fleste en dyne. Dynen gir kos og den gir ro, derfor er det mange som ikke vil gi avkall på dynen – selv om det er varmt utenfor. Det er heller ikke nødvendig, hvis du har en dyne som passer til årstiden. En kjølig dyne, sommerdynen, er optimal om sommeren, fordi den ikke gir så mye varme. En varm dyne, vinterdynen, er til gjengjeld optimal om vinteren, når kroppen har bruk for mer varme. Hvor varm din dyne skal være, avhenger dog også av hvordan din temperatur er om natten. Kanskje skal du bruke en helårsdyne om vinteren og et laken om sommeren? Det er individuelt hvor mye varme kroppen har bruk for om natten og derfor er det også individuelt hvilken dyne som passer til deg.

Størrelsen på dynen er også viktig. Du kan finne enkeltdyner, dobbeldyner og ekstra lange dyner. Dobbeldyner er gode, hvis du sover i en dobbeltseng. Du skal dog ikke velge dobbeldyne hvis du har andre behov enn den personen du deler dyne med, hvis du er over 180 cm høy – fordi da risikerer du ikke å våkne om natten, fordi du fryser på bena som ligger utenfor dynen. Du kan lese mer om dyner i vår dynetest.