Madrasser

Her vil vi gi deg en kort, men fyldig veiledning til hva du bør tenke på når du skal velge madrass. Ved å velge madrass fra kjente og anerkjente leverandører og produsenter, kan du være sikker på at alle produktene er av den høyeste kvalitet. Hvilken madrass som er beste madrass for deg er helt individuelt, og derfor finner du madrasser i alle mulige størrelser og forskjellige fastheter.

Rammmemadrasser

Se udvalget

Vendbar Madrass

Se udvalget

Springfjærmadrasser

Se udvalget

Skummadrasser

Se udvalget

Overmadrasser

Se udvalget

Uansett hvilken type madrass du leter etter, så finnes det en som dekker dine behov. Her gjennomgår vi de mest alminnelige typene, og hvis du gjerne vil ha mer informasjon om de enkelte typene og hvordan du velger den rette for deg, så kan du ta en titt på vår store madrassguide. Her finner du også flere forskjellige populære tester av madrasser, slik at du virkelig kan finne den perfekte madrassen for deg.

Rammemadrass – en enkel og komplett seng

En rammemadrass er kanskje den mest utbredte formen for seng i Norge. Det er en veldig enkel madrass som kan stå alene, og den er allerede klar til bruk med én gang den leveres. Her er det ikke snakk om den helt kompliserte monteringen, for det eneste du skal gjøre er å skru på fire bein. Du kan selvfølgelig også bare la den ligge rett på gulvet, hvis du ønsker det.

Rammemadrassene består typisk av en ramme som inneholder lommefjærer eller multilommefjærer. Videre er det et lag med polstring, som er plassert på toppen av fjærene som beskytter fjærene i tillegg til å fungere som et ekstra komfortlag. Hvis du vil ha en lett montert madrass og seng, kommer alle våre madrasser med bein som bare skal skrues fast. Til tross for den enkle strukturen og konstruksjonen, er det fremdeles rikelig med komfort, og du kan velge fjærer og fasthet etter behov. Fastheten forteller noe om hvor lett fjærene gir etter når du ligger på dem.

Springfjærmadrass – perfekt til den flotte sengerammen

Hvis du gjerne vil ha en seng som ser elegant og flott ut på soverommet, så kan en springfjærmadrass være tingen. Den skal bare monteres sammen med en sengeramme du syns passer til soverommet, noe som gjør at du kan få akkurat den stilen du gjerne vil ha. Denne typen madrass brukes vanligvis øverst på både regulerbare senger og kontinentalsenger og passer godt til en sengeramme.

En springfjærmadrass er ikke ment å ligge direkte på gulvet, og det er derfor det kreves en solid sengebunn med lameller. Dette gjør at madrassen kan puste og ventilere bedre, slik at du får mest mulig ut av dens egenskaper. Madrassen holder seg frisk i lengre tid, siden ventilasjon hjelper deg å bli kvitt fukt som fordamper gjennom ventilasjonen. En springfjærmadrass kommer også med en kjerne av fjærer, vanligvis enten lomme- eller multilommefjærer.

Skummadrass – ideell til en regulerbar seng

En skummadrass er veldig lik en springfjærmadrass. Imidlertid er denne typen noe mykere ettersom den ikke inneholder en kjerne med fjærer. Den har heller ingen rammer, og derfor brukes den normalt som en del av en regulerbar seng eller en kontinentalseng.

Den egner seg veldig godt til en sengeramme, og bør, i likhet med en springfjærmadrass, ikke plasseres direkte på gulvet siden den ikke kan ventilere optimalt på siden som vender ned mot gulvet. Hvis du vil ha en perfekt regulerbar seng der madrassen følger sengens bevegelser best mulig, er en skummadrass det åpenbare valget. Selvfølgelig er det forskjeller på hvor mykt man liker å ligge, men hvis et mykt underlag er behagelig og optimalt for deg, så er skummadrassen helt klart det riktige valget for deg

Madrass til en regulerbar seng

Hvis du vil ha en regulerbar seng, er det viktig å se på hvilken madrass som er optimal til nettopp dette formålet. Som nevnt tidligere er det noen madrasser som er bedre for regulerbare senger enn andre, noe du definitivt bør være oppmerksom på. Når du velger en madrass til en regulerbar seng, så kan du få en madrass med en såkalt madrassbrems som forhindrer at madrassen glir når du regulerer høyden til en bestemt posisjon.

En regulerbar seng er mer fleksibel enn en alminnelig seng, og gjør at du kan ligge nøyaktig slik du vil. Du får ikke bare den rette madrassen til dine behov, men du kan også se på TV, lese bøker, sitte med din iPad eller noe helt annet i en mer optimal posisjon.

Slik velger du riktig madrass for deg

For å sikre best mulig søvnkvalitet, så gjelder det om å vite hva dine unike behov er. For det første, så bør du vite hva du veier. Her gjelder det om å være ærlig overfor seg selv, og ikke «jukse» seg til et par kilo mer eller mindre. Det betyr bare at du ikke får en madrass som passer optimalt for deg. Dessuten bør du ta eventuelle skavanker, lidelser og skader alvorlig, da dette har stor betydning for valget av den riktige madrassen.

Kort sagt, så skal du tenke over hva det er du trenger i hverdagen. Er det spesielle hensyn som skal tas, som for eksempel om du trenger noen spesielle funksjoner som heving og senking, god og fast høyde, sengeramme med oppbevaring osv. Hva med plassen? Hvis du bare skal ha en enkel seng som fyller minst mulig, så kan en rammemadrass kanskje være midt i blinken.

Hvis du har behov for å ligge i en god høyde og samtidig ønsker mer komfort, så kan en kontinentalseng være et opplagt valg, siden du kan sammensette de forskjellige elementene slik at de passer perfekt for deg. Her kan du velge blant annet en god rammemadrass i bunnen samt en fin, myk og behagelig springfjærmadrass som mellomlag og en lekker overmadrass på toppen. Hvis du vil være fleksibel og kunne justere sengen din, vil en regulerbar seng med en rammemadrass og en springfjærmadrass eller skummadrass øverst være optimalt.

Madrassens hardhet er av stor betydning

Det er ikke nok å bare bestemme seg for hvilken type madrass man gjerne vil ha. Madrasser har forskjellige fastheter, og det er helt avgjørende å finne den fastheten som er riktig for deg og din kropp. Vi er alle forskjellige, og en mann på 100 kg har andre behov enn en jente på 40–60 kg. Det er noen gode retningslinjer man kan ta utgangspunkt i når man skal finne riktig fasthet.

Uansett om du velger rammemadrass eller en springfjærmadrass, så har de begge en kjerne med fjærer, og noen har til og med et dobbelt lag. Avhengig av vekten din, er disse utstyrt med henholdsvis lomme- og multilommefjærer. Disse inneholder noen spesielle komfortsoner, som er delt inn i ulike soner. Det er spesielt hofte, nakke, skuldre, korsrygg og rygg som bør ha ekstra støtte, siden det er her kroppen har en tendens til å synke for langt ned i madrassen.

Vi er som sagt alle forskjellige, og det er ikke alltid mennesker med samme vekt og kroppsbygning har de samme behovene. Som en tommelfingerregel kan man likevel ta utgangspunkt i følgende:

  • Under 75 kilo – Hvis du veier under 75 kilo, så bør du velge en madrass med medium fasthet. På den måten støtter madrassen din kroppen din best mulig, og tillater samtidig skuldre og hofter å synke passe godt ned i madrassen slik at ryggsøylen og nakken din ligger rett. Det gjelder uansett om du ligger på magen, ryggen, eller på siden.
  • Mellom 75 og 95 kilo – Hvis du veier mellom 75 og 95 kilo, så bør du velge en madrass med fast fasthet, eller en madrass med multilommefjærer med medium fasthet.
  • Over 95 kilo – Hvis du veier mer enn 95 kilo, så bør du velge en madrass med multilommefjærer og fast fasthet. Det gir kroppen din den beste støtten under søvnen, noe som også gir en optimal liggeposisjon hele natten gjennom.

Jo mer vekt – desto mer støtte

Årsaken til at forskjellige madrasser passer til forskjellige vekter, er fordi jo mer trykk som blir lagt på fjærene, desto mer trykkavlastning og fasthet må de ha. I en springfjærmadrass med multilommefjærer er det flere fjærer som gir motstand og «dytter» tilbake, slik at kroppen ikke synker ned i en feil liggestilling. Den optimale posisjonen med ryggraden er helt horisontal og parallell med sengerammen. Derfor hjelper det å ha en fastere madrass som kan gi nødvendig støtte og støtte der det er nødvendig. Det handler om å etablere et best mulig grunnlag for en god nattesøvn.

Vær omhyggelig når du velger madrass

Når du ser etter gode madrasser til den nye sengen din, anbefaler vi på det sterkeste at du tenker deg godt om før du bestemmer deg. Folk er villige til å betale utrolig mange penger for en bil de kanskje oppholder seg en time eller to om dagen i, og er derfor særdeles grundige i jakten etter det perfekte kjøretøyet. Man burde være minst like grundig i jakten på en ny seng. Man tilbringer faktisk nærmere en tredjedel av livet sitt i sengen, og det er her man lader opp til dagens strabaser, aktiviteter og gjøremål. Bruk derfor sunn fornuft og velg en madrass etter hva du er overbevist om at kroppen din trenger.

Heldigvis finner du mange billige madrasser av høy kvalitet. Og vi her hos Sov-bedre.no hjelper deg, slik at du kan finne den beste madrassen, uten å måtte bruke flere dager og uker på å finne den rette.

Madrasser etter mål

Det er flere og flere som bygger sine egne sengerammer. Det kan være flere årsaker til dette, blant annet fordi en seng skal bygges etter spesielle mål. Kanskje man har en hems som skal innredes til gjesterom, eller kanskje det lille rommet på hytta skal ha en seng som går vegg til vegg.

Å bygge sin egen sengeramme er også en flott måte å få en unik og særpreget stil på soverommet. Flere fremhever også det miljømessige aspektet ved å lage sin egen seng av gjenbruksmaterialer, men det betyr også at man ofte kan havne i den situasjonen at man trenger en god madrass med noen spesielle mål.

Madrasser kommer i de aller fleste størrelsene, men du har også mulighet for å få en madrass etter mål. Uansett om du skal lage en liten eller stor seng i en spesiell og ukurant størrelse, så kan du alltid få tak i en spesialtilpasset madrass. 

Husk overmadrassen

En overmadrass øker komforten og støtten, noe som bidrar til en mer behagelig og dypere søvn. Hvis du syns madrassen din er litt for hard, så kan du lett gjøre den mykere ved å kjøpe en tykk og myk overmadrass. Men husk at en overmadrass ikke er en erstatning for madrassen. Den kan kun være med på å gjøre noen små justeringer, så det er fortsatt alfa og omega at du finner en madrass som har den riktige fastheten for deg.

For at du skal få fullt utbytte av madrassen din, så er det viktig at du velger en god overmadrass. Du kan ha en dyr og luksuriøs madrass å ligge på, men du får ikke optimalt utbytte av madrassens gode egenskaper hvis du ikke finner den rette overmadrassen. Du kan tenke på madrassen som selve grunnlaget for at du kan ligge godt. De færreste madrassene, det gjelder også de aller dyreste, er laget for at man skal ligge direkte på dem. Madrassen gir den grunnleggende støtten til kroppen din, og er det stabile underlaget som gir kroppen sunn og god støtte. Men du skal huske at madrassene er laget for å tåle forskjellige typer vekt, og skal samtidig være spenstige og solide.

Overmadrassen er det laget kroppen din daglig er i direkte kontakt med, og er derfor det viktigste komfortlaget. Hvis du for eksempel har problemer med ryggen, så anbefales det at du ligger på en hard madrass for å sikre at ryggen ikke synker ned i madrassen. For mange kan dette likevel føles litt vel hardt, og her kan en overmadrass være med på å myke opp litt, gi komfort og støtte, og bidra til at sengen føles myk og god samtidig som madrassen under er fast og spenstig.