Dobbeldyne
Dobbeldyner er perfekte for å dele på varmen en kald vinternatt, men hvordan velger man den riktige dobbeldynen? Hvilke typer finnes det, og ikke minst: Hvilken størrelse skal man velge?
Mayan er dynen, som både prioriterer naturlige materialer og bæredyktighet. Dynen er utviklet for den ressurs bevisste kunden, og bærer Svanemerket. Med denne dynen får du derfor en ekte opplevelse av luksuriøs søvn.
✅ Levering 5-12 dager
✅ Prøvetid 100 dager
✅ Delbetaling Tilbys
Balance oppfyller samtlige av de høye kvalitetskrav. Ideell for deg, som ønsker en dyne, som kan litt av alt og prestere til toppkarakter.
✅ Levering 5-12 dager
✅ Prøvetid 100 dager
✅ Delbetaling Tilbys
Akkurat som tilfelle er med alminnelige dyner, så finnes det også utrolig mange forskjellige dobbeldyner. De kommer i forskjellige størrelser, har ulike bæreevner og fyllmateriale, og man kan kjøpe dobbeldyne tilpasset både sommer som vinter, i tillegg til helårsdyner.
Du finner altså at en dobbeldyne begynner med mange forskjellige egenskaper og kvaliteter, og det gjelder å bli enig med seg selv og eventuelt sin partner om hvilke behov man har. Hvis dere likevel finner ut at en dobbeldyne ikke er noe for dere, så finner det også et stort utvalg av andre dyner.
Finn en billig dobbeldyne her
Dobbeldyne og pris er noe de aller fleste tenker på når man skal finne en ny kvalitetsdyne man kan dele med sin partner. Mange forestiller seg at en dobbeldyne er dyrere enn en alminnelig dyne, men det behøver absolutt ikke å være tilfellet, snarere tvert imot.
Man skal huske på at det ofte kan lønne seg å kjøpe én stor dyne i stedet for to separate dyner. Det hele avhenger selvfølgelig av hvilken kvalitet man går etter. Akkurat som med enkeltdyner, vil som regel kvalitet og pris gå hånd i hånd.
Det betyr likevel ikke at man ikke kan finne en billig dobbeldyne. Det kan være dyrt å gå til anskaffelse av en dobbeldyne. Derimot er det stadig gode tilbud, så det er mulig å spare mange penger. Dobbeldyner kommer i forskjellige prisklasser, så du kan alltid være sikker på å finne en dobbeldyne som passer til ditt budsjett.
Hvor stor er en dobbeldyne?
Selv om det selvfølgelig finnes unntak fra regelen, så snakker man generelt om tre størrelser når det kommer til dobbeldyner.
- Dobbeldyner i størrelsen 200×200 cm er det man kaller en vanlig dobbeldyne. Den vil passe til de aller fleste sengene, både i bredde og lengde – og dog, hvis det er en eller to av dere som ligger urolig om natten, så kan denne størrelsen fort bli litt for liten og dere kommer til å kjempe om dynen.
- Dobbeldyner i størrelsen 200×220 cm er det man kaller en ekstra lang dobbeldyne. Denne passer perfekt til personer som er over 185 cm høye. Legg likevel merke til at bredden fortsatt er den samme, så den hjelper i prinsippet ikke hvis dere ligger urolig i sengen.
- Dobbeldyner i størrelsen 240×220 cm klassifiseres som en ekstra stor dobbeldyne. Her burde det være plass nok under dynen selv om den ene eller den andre i sengen vrir og vender på seg om natten. Den er 40 cm bredere enn en vanlig dobbeldyne, noe som betyr at du bør være sikker på at det er plass til dynen i sengen.
Det finnes altså forskjellige dobbeldynemål, og du kan også finne andre størrelser enn de tre standardstørrelsene vi har nevnt ovenfor.
Hvordan er dobbeldynen laget?
En dobbeldyne er laget som en alminnelig dyne, og består blant annet av et bolster/trekk som gjør at verken fibre eller dun kan trenge gjennom dynen. Mange av de beste dobbeldynene har flere forskjellige sertifiseringer som blant annet viser hvor allergivennlige de er. Hvis du gjerne vil ha en dobbeldyne med et bolster/trekk som er vevet tett nok til at sengemidd ikke kan trenge inn i dynen, så skal du se etter en NOMITE-sertifisering.
Generelt skiller man mellom to forskjellige typer fyll i dobbeldyner, nemlig naturlig fyll som dun og syntetisk fyll som vanligvis er en form for hule fibre. Som tommelfingerregel kan man si at dyner med syntetisk fyll er billigere enn dyner med naturlig fyll.
Dyner med syntetisk fyll har også den fordelen at de kan vaskes oftere enn dyner med dun. Generelt sett kan man si at den beste måten å sove på er med dundyner fordi de unike egenskapene til dundynene er bedre til å transportere varme bort samtidig som dun isolerer og opprettholder en behagelig temperatur. Det finnes likevel store forskjeller på både fibre og dun, og i mange tilfeller kan en dobbeldyne med fiber være det riktige valget.
Hva er bæreevne?
Bæreevne betyr ikke hvor god dynen er. Dette er med på å forvirre mange og får dem til å velge feil dyne. Bæreevne er et uttrykk for hvor høyt isolasjonsnivået i dynen er, og dermed også hvor varm dynen er. Skalaen går fra 2 til 16, hvor 2 er tynne dynetrekk og 16 er dyner av ederdun.
Vi er alle forskjellige og har ulike behov for både varme og kulde. Hvis du velger en dobbeldyne med bæreevne på 11 eller høyere, så er du i hvert fall sikret en dyne med god isoleringsevne. Husk at dere er to som skaper varme under dynen, noe som betyr at bæreevnen ikke nødvendigvis behøver å være helt på topp.
Hvis du skal sammenligne to dyner, så bør du se på både vekten og bæreevnen. Hvis dynen har en lav bæreevne men høy vekt, så kan det være en indikasjon på lavere kvalitet. En lett dobbeldyne som samtidig er merket med en høy bæreevne har dun av høy kvalitet.
Forskjellige typer dun
Alle dundyner er ikke laget på samme måte, og det kan være store forskjeller. De mest alminnelige duntypene er dun fra moskusand, gåsedun og de luksuriøse edderdun. Moskusdun er blant de mest alminnelige typene her i Skandinavia, mens det ikke er like utbredt i resten av verden. Den har ikke helt den samme isolerende egenskapene som gåsedun, men er et utmerket kompromiss mellom pris og kvalitet. Det som gjør at gåsedun passer perfekt som fyll i dyner er at de kommer fra større fugler, som for eksempel ender.
Det betyr at fjærene er bedre til å holde på varmen, og derfor også bedre til å ventilere og opprettholde en behagelig temperatur. Ederdun er den mest luksuriøse typen. De har en enda bedre isolasjonsevne, men prisen er som oftest også en del høyere på en dobbeldyne med ederdun enn andre typer dun.
Allergivennlig fiber
Fiberdyner er et veldig godt og billig alternativ til dundyner. Fordelene ved å bruke fiberdyner, er at de er mye lettere å vedlikeholde siden det er lettere å vaske en fiberdyne enn en dundyne. En fiberdyne puster ikke like godt som en klassisk dundyne. Men den stiller derimot ikke like høye krav til bruk av vaskemiddel uten enzymer og lang tørketid.
Derfor kan fiberdyner være et opplagt valg til allergikere. Noen kan rett og slett ikke tåle dunene i en dundyne, og der er en fiberdyne selvfølgelig det opplagte alternativet.
Fiberdyner har dessuten den fordelen at de tåler å ligge i et uoppvarmet hus, som for eksempel på hytta, hele vinteren. Dette skyldes at de ikke begynner å brytes ned på grunn av den økte fuktmengden i dynen, noe som ville være tilfelle med dundyner. Hvis du låner bort hytta di, så har fiberdyner også den fordelen at de er lette å vaske og tørke.
De kan derfor lett ta en tur i vaskemaskinen etter at gjestene har dratt hjem. En fiberdyne er dessuten mer slitesterk enn en dundyne, og tåler derfor bedre å bli vasket ofte, noe som er kjekt hvis du leier ut hytta på ukesbasis.
Sertifikater og merking
Innenfor dyner er det spesielt tre merker som er fremtredende, og som kan ha betydning for valget av dobbeldyne. Disse er: Oekotex 100, NOMITE og Downafresh. Oeko-tex 100 er en helsemerking av dyner og garanterer at dynen er fri for giftstoffer og andre skadelige kjemikalier. Det vil helt klart være en fordel å ha en dyne med denne sertifiseringen, slik at du kan være sikker på at dynen ikke er helseskadelig.
Oeko-tex har også laget Oeko 1000-merket som handler om økologi. Et produkt kan kun tildeles øko-tex 1000-merket hvis det er produsert under ILO-standarder for rimelige arbeidsforhold og med organiske materialer. Du kan lese mer om sertifiseringen deres her.
NOMITE-sertifiseringen handler om materialet der det ytre dynelaget – også kalt bolster – er laget. Etiketten viser at det ytterste laget av dynen er så tett at husstøvmidd ikke kan trenge gjennom dynen. NOMITE kan være en god idé – selv om du ikke er allergisk.
Downafresh-merket er et merke for dunmaterialer, og den viser at dunene i dynen eller puten er i samsvar med EUs hygieniske retningslinjer. I praksis sender quiltprodusenter jevnlig et eksemplar av fjærene til et laboratorium der det testes.
Husk å ha et godt og sunt sovemiljø
Et godt sovemiljø er nødvendig for de aller fleste slik at de kan sovne og sove dypt og godt. Men hva er egentlig et godt sovemiljø? Det avhenger av flere faktorer:
- Soverommet
- Sengen
- Sengetøy, materialer og farger
Soverommet
Det stilles noen krav til soverommet for at man skal kunne oppnå den avslappede tilstanden som er en forutsetning for å sovne. Disse er:
- Orden
- Kjølig
- Utlufting
- Mørkt
- Lydisolert
God orden
Det skal være pent og ryddig på soverommet. I stedet for at klær, sko og vesker ligger i hauger, så er det bedre at det ligger på hyller i skapet. Hvis det ligger ordentlig på hyllene, kan man lukke skapdøren så man ikke blir forstyrret av rotet. Det bør heller ikke være noe som er overflødig på soverommet, noe som kan forstyrre og få en til å tenke på andre ting enn å slappe av og sove.
Kjølig
Det skal være kjølig. Hva betyr det? Det vil si at man skal ha en dyne på for å holde seg varm. Når det er kjølig er det litt å regulere kroppstemperaturen sin ved å pakke seg ordentlig inn i dynen. Hvis det er for varmt, så kan man lette litt på dynen så man igjen har det behagelig.
Det er mange som gjerne vil sove med vinduet åpent eller på gløtt. Det er en utmerket idé, og man får frisk luft hele natten. Man kan regulere sin kroppstemperatur uten å tenke over det. Hvis det er 22 ° i soverommet, så kan mange oppleve at det er for varmt selv uten dyne. Det er ikke mulig å kjøle ned kroppen, og dermed blir det ubehagelig. De fleste har nok opplevd veldig varme netter på ferie hvor man våkner utallige ganger og svetter. Det er ikke mulig å kjøle ned kroppen, og dermed blir det ubehagelig.
Luft ut
Luften skal være frisk, og ikke gammel og innelukket. Luft ut på soverommet i 5 til 10 minutter før du går og legger deg.
Mørkt
Det skal være mørkt på soverommet. Noen ganger er det ikke nok å bare skru av lyset, og man trenger gardiner som kan stenge lyset ute. For eksempel lys fra gatelys, månen og andre forstyrrende elementer hvis det er klart, men det er også viktig å skjerme for solen om morgenen. Noen er mer lysfølsomme enn andre, og her anbefales det ordentlige mørklegningsgardiner.
Lydisolert
Soverommet skal også være godt lydisolert. Hvis man bor ute på landet i et stille område, så betyr lydisoleringen selvfølgelig ikke så mye, men hvis man bor i et hus sammen med familien, i byen eller et annet sted med mange mennesker og mye støy, så er en god lydisolering en viktig del av soverommet.
Sengen
Sengen skal være stor nok, og man skal kunne strekke seg i den og snu og vende seg etter behov – også i søvne. Madrassen skal være god og gi god støtte slik at musklene kan hvile og slappe av. Det er derfor viktig at madrassen har den riktige fastheten, både for deg og din partner. Hvis det er store vektforskjeller mellom dere, så kan man få madrasser med forskjellig fasthet på hver side.
Sengetøy
Vi er alle forskjellige, og noen foretrekker for eksempel satengsengetøy mens andre helst vil ha sengetøy med en grov struktur. Fargene har også noe å si, og det finnes variasjoner fra de helt hvite og duse farger ned til knallfarger og kontrastfulle mønstre.
Igjen er det selvfølgelig snakk om personlig smak. Målsetningen med innredningen av soverommet og sengen er at det skal være deilig å komme inn på soverommet. Man skal kunne slappe av og glede seg til å legge seg.
Når man har kommet i seng, så skal man gjerne oppleve at det er utrolig deilig å ligge i sengen, at man kan puste dypt og langsomt både inn og ut. Hvis man har den følelsen, da sovner man lett.