Regulerbar seng test – Finn den beste regulerbare sengen

Utvalget av justerbare senger er stort. Derfor har vi laget en guide til test av regulerbare senger her på siden, slik at du lettere kan finne frem til de aller beste. Les mer om sengene nedenfor.

Venus

Venus har nærmest fått klassikerstatus, og sengen er et sikkert valg hvis du vil ha en kvalitetsseng til en rimelig penge. Sengen er OEKO-TEX-sertifisert og komponentene nøye utvalgt og sammensatt. Sammen med den Svanemerkede overmadrassen får du en totalpakke hvor kvalitet og komfort er prioritert. 

✅ Levering
16-24 dager

✅ Prøvetid
100 dager

✅ Delbetaling
Tilbys

Senses

Denne regulerbare sengen gir god støtte og komfort, og kan lett tilpasses slik at du fort finner den perfekte liggestillingen. Fjærmadrassen er inndelt i 7 soner.

✅ Levering 16-24 dager

✅ Prøvetid 100 dager

✅ Delbetaling Tilbys

Jupiter

Jupiter er ideell for deg som nyter det å gjøre et godt kupp. I Jupiter får du en seng av god kvalitet til en fenomenal pris.

✅ Levering 12-20 dager

✅ Prøvetid 100 dager

✅ Delbetaling Tilbys

Atlas

Atlas passer til de aller fleste, uansett om du liker å ligge å dra deg i senga til langt ut på formiddagen, eller står opp når hanen galer.

✅ Levering 12-20 dager

✅ Prøvetid 100 dager

✅ Delbetaling Tilbys

Physio

Med Physio får du en seng som gjør at du våkner frisk og uthvilt. Du skal ha en god seng allerede hvis du ikke kan merke forskjell fra første natt.

✅ Levering 12-20 dager

✅ Prøvetid 100 dager

✅ Delbetaling Tilbys

Nova

Nova kommer du til å bli forelsket i. Her får du ikke bare en garantert bedre seng enn den du allerede har, men også bedre nattesøvn.

✅ Levering 8-15 dager

✅ Prøvetid 100 dager

✅ Delbetaling Tilbys

Regulerbar seng test

En regulerbar seng er perfekt for deg som liker å sitte opp i sengen og lese eller se på TV. Det er også en smart seng for deg som gjerne vil ha frokosten servert i senga.

Det er stadig fler og fler som velger å kjøpe en justerbar seng i stedet for en alminnelig seng uten regulerbar sengebunn. Før var elektriske senger noe man gjerne forbandt med eldre og syke mennesker, men i dag ser man denne typen smarte senger i alle hjem, både hos eldre og unge.

Det er ingen tvil om at en regulerbar seng er perfekt hvis man av fysiske årsaker har behov for å heve hodet eller føttene om natten, eller hvis man har problemer med rygg og ledd. Sengetypen er også perfekt når man er forkjølet, og kan dessuten hjelpe de som lider av rastløshet i bena, hovne ben og for mye magesyre.

Men man kan også bare velge den for komfortens skyld, for det er nettopp det som kjennetegner en regulerbar seng. Utvalget av justerbare senger er stort, og derfor har vi laget en test av regulerbare senger her på siden, slik at du lettere kan finne frem til de aller beste.

Venus – Fast inventar i tester av regulerbare senger

Fordeler med den regulerbare sengen Venus:

 • Støysvak og effektiv motor fra Linak
 • Fjærmadrass med 7 bedre™ komfortsoner
 • Treramme av massivt, svensk furutre
 • Polstring av ventilerende og elastisk lateks

Dette er ikke første gang den justerbare sengen Venus er med på en test av regulerbare senger. Den har nærmest fått klassikerstatus, og sengen er et sikkert valg hvis du vil ha en kvalitetsseng til en rimelig penge. Sengen er OEKO-TEX-sertifisert og komponentene nøye utvalgt og sammensatt. Sammen med den Svanemerkede overmadrassen får du en totalpakke hvor kvalitet og komfort er prioritert. 

Ekstra ventilerende og elastisk lateks

Overmadrassen er den delen av sengen som kroppen har direkte kontakt med. Det er derfor utrolig viktig at den er av høy kvalitet, og kan gi sengen ekstra komfort. Den regulerbare Venus-sengen har en overmadrass med en seks centimeter tykk kjerne av Pulse Lateks som er produsert med den spesielle SonoCore-metoden. Denne metoden gjør lateksen mer elastisk og pustende, noe som igjen sikrer lang levetid og god temperatur i sengen.

7 komfortsoner og støysvak motor

En justerbar seng skal ha en solid og komfortabel fjærmadrass. Venus har en fjærmadrass med lommefjærer som er inndelt i hele 7 bedre™ komfortsoner som sørger for perfekt støtte hele natten.

Fjærene er polstret med ventilerende lateks som forlenger madrassens levetid, og ikke minst sørger for ekstra komfort. En regulerbar sengebunn kan justeres ved hjelp av støysvake og solide elevasjonskomponenter fra Linak, og det hele er omkranset av en lekker ramme av massivt, svensk furutre.

Senses – En smart seng med regulerbar sengebunn, optimal støtte og komfort

Fordeler med Senses:

 • 7 komfortsoner
 • 220 moderne lommefjærer pr. m2
 • Overmadrass i lateks
 • 20 cm tykk treramme av svensk furu
 • 25 års garanti mot ramme- og fjærbrudd

Denne regulerbare sengen gir god støtte og komfort, og kan lett tilpasses slik at du fort finner den perfekte liggestillingen. Fjærmadrassen er inndelt i 7 komfortsoner og overmadrassen er allergivennlig og laget av 100 % naturlig lateks. Denne danskproduserte elektriske sengen er laget under streng kvalitetskontroll, og sammen med et fantastisk materialvalg får du en seng du kan ha glede av i mange år fremover.

Fjærmadrass med 220 moderne lommefjærer pr. m2

Senses har en fjærmadrass med 220 moderne lommefjærer pr. m2 med smidig og holdbar lateks mellom fjærene. Dette er med på å gi optimal støtte og komfort, i tillegg til riktig trykkavlastning til de delene av kroppen som trenger det mest. Lateksen har dessuten en ventilerende effekt, noe som sikrer et sunt og temperert inneklima.

Overmadrass i 100 % lateks

Selv om fjærmadrassen er sengens viktigste komponent, og det som bestemmer om sengen er behagelig å ligge i eller ikke, så har også overmadrassen en avgjørende betydning for om du ligger godt. Senses er utstyrt med en overmadrass i lateks som sikrer god støtte og avlastning til kroppen.

I likhet med resten av sengen, er også elevasjonskomponentene produsert i Danmark. Motoren fra Linak er støysvak og holdbar, og du finner enkelt og raskt frem til den ønskede liggeposisjonen.

Jupiter– En elektrisk seng hvor pris og kvalitet forenes

Fordeler med Jupiter:

 • Støysvak og solid motor fra danske Linak
 • 5 komfortsoner
 • Svanemerket overmadrass med en latekskjerne på 6 centimeter
 • 12 centimeter tykk treramme av solid furu

Noen ganger går pris og kvalitet opp i en høyere handel, og det gjør det med Jupiter, og det er derfor den ofte er med i tester av regulerbare senger. Dette er ikke bare en justerbar seng som er utrolig komfortabel og solid, men den effektive og støysvake motoren sørger også for at du kjapt og enkelt kan justere sengen slik at du finner frem til den perfekte liggeposisjonen.

Ventilerende overmadrass med en latekskjerne på 6 centimeter

Overmadrassen er det madrasslaget kroppen hele tiden har direkte kontakt med, og det er derfor viktig at kvaliteten er helt på topp. Her merker man den gode kvaliteten med en gang man legger seg ned i sengen, for Jupiter har en overmadrass med en latekskjerne på hele seks centimeter. Det sikrer deg god støtte og avlastning, samtidig som lateksen sørger for god ventilasjon i sengen.

Fjærmadrass med 5 komfortsoner

Under overmadrassen finner vi fjærmadrassen. Dette er sengens hovedkomponent, og den delen som har størst innflytelse på komforten. Jupiter regulerbar seng har en fjærmadrass med slitesterke lommefjærer som er inndelt i 5 komfortsoner. Dette bidrar ytterligere til fantastisk støtte og komfort, og gir deg god avlastning gjennom hele natten.

Sengen kan lett justeres, heves og senkes ved hjelp av den støysvake og solide motoren fra danske Linak, og det hele holdes på plass av en 12 centimeter tykk treramme av furutre.

Atlas – En justerbar seng for alle

Fordeler med Atlas:

 • Støysvak og solid motor fra Linak
 • Fjærmadrass med 5 komfortsoner
 • Overmadrass med 6 centimeter tykk kjerne av lateks
 • Solid treramme av furutre

Atlas er en regulerbar seng som passer til de aller fleste, uansett om du liker å ligge å dra deg i senga til langt ut på formiddagen, eller står opp når hanen galer. Her får du mye kvalitet for pengene, og de støysvake og solide elevasjonselementene sørger effektivt for at du finner den perfekte liggestillingen.

Overmadrass med kjerne av lateks

Hvis man skal bli nevnt i en regulerbar seng test, så skal det hele være i orden – og det er det uten tvil her. Overmadrassen har en seks centimeter tykk kjerne av lateks, og den åpne cellestrukturen gjør at overmadrassen har gode ventilerende egenskaper. Dette hjelper deg med å få en optimal sovetemperatur, slik at du kan sove trygt og komfortabelt gjennom hele natten. 

Fjærmadrass med effektive og beroligende lommefjærer

I tillegg til overmadrassen, så er det fjærmadrassen som gjør at sengen er komfortabel eller ikke. Atlas har en fjærmadrass med lommefjærer som igjen er inndelt i 5 komfortsoner. Disse komfortsonene tilpasser seg måten du ligger på, og virker beroligende og effektivt når vekten fra kroppen presser mot fjærene.

Støysvak og effektiv motor

Den danske produsenten Linak har mange års erfaring med elevasjonsmotorer, og er kjente for å lage solide og støysvake komponenter. Og det er nettopp det du får med denne regulerbare sengen, hvor Linak sikrer deg en perfekt elevasjonsopplevelse.

De elektriske komponentene er omkranset av en 10 cm tykk ramme av furutre, noe som sørger for at sengen er solid og komponentene holdes sikkert på plass.

Physio – En justerbar seng inspirert av erfaringer fra eksperter

Fordeler med Physio:

 • 25 års garanti
 • Trådløs fjernbetjening
 • Støysvak og nøyaktig motor
 • Overmadrass med 100 % naturlig lateks

Med Physio får du en regulerbar seng som gjør at du våkner frisk og uthvilt, og du skal virkelig ha en god seng allerede hvis du ikke kan merke forskjell fra første natt du sover i den. Her får du enestående komfort og det optimale ut av nattesøvnen din, og sengen er selvskreven på en hvilken som helst test av regulerbare senger.

Overmadrass med 100 % naturlig lateks

Produsentene bak Physio har utfordret seg selv i jakten på den perfekte sengen. Dette har blant annet medført at denne justerbare sengen er utstyrt med en Mayan Pulse-overmadrass som består av 100 % naturlig lateks. Lateksen kommer fra treet Hevea Brasiliensis, og kjennetegnes av en fantastisk elastisitet og kvalitet. Overmadrassen er dessuten laget ved hjelp av produksjonsmetoden SonoCore som igjen gjør lateksen ekstra slitesterk og ventilerende.

Fjærmadrass utviklet av ortopeder og fysioterapeuter

Fjærmadrassen er det viktigste elementet i en elektrisk seng, og det som bestemmer om sengen er komfortabel å ligge i.

Physio har en fjærmadrass med spesialutviklede fjærer i et unikt mønster som tar hensyn til kroppen og alle bevegelser. Madrassen er utviklet av ortopediske eksperter og fysioterapeuter, noe som garanterer en komfortabel og trykkavlastende søvnopplevelse.

Driftssikker justerbar seng

En regulerbar seng er avhengig av en sterk konstruksjon og gode elevasjonskomponenter for å kunne håndtere en regulerbar sengebunn. Det får du selvsagt med Physio, hvor motoren ikke bare er solid og driftssikker, men også nøyaktig og støysvak.

Den solide trerammen står for konstruksjonen, og holder det hele på plass. For å komme med på denne listen over de beste sengene i en test av regulerbare senger, så skal kvaliteten være på topp. Det er ingen tvil om kvaliteten når det gjelder Physio, noe produsentens 25 års garanti vitner om. 

Nova – En av de beste regulerbare sengene på markedet

Fordeler med Nova:

 • Elevasjonsramme i massivt furutre
 • OEKO TEX-sertifisert
 • Svanemerket overmadrass med kjerne av Pulse lateks
 • Støysvak og solid motor fra danske Linak
 • 7 bedre ™ komfortsoner

Nova er en justerbar seng du kommer til å bli forelsket i. Her får du ikke bare en garantert bedre seng enn den du allerede har, men også bedre nattesøvn. Dette er rett og slett en luksusmodell, og det er ingenting som er overlatt til tilfeldighetene. Den elektriske sengen er blant annet OEKO-TEX-sertifisert, og overmadrassen er Svanemerket.

Justerbar seng med antibakterielt betrekk

Nova er et sunt og sikkert valg. Den Svanemerkede overmadrassen har en kjerne av Pulse lateks, og er ekstra pustende og slitesterk. Den moderne produksjonsmetoden SonoCore er dessuten med på å gi lateksen en helt spesiell struktur man ikke kan oppnå ved andre produksjonsmetoder.

Selve trekket rundt latekskjernen er et Rönd-trekk som har gjennomgått en naturlig antibakteriell behandling.

Fjærmadrass med to fjærlag

Nova er en regulerbar seng av aller høyeste kvalitet, noe som også kan ses i den eksklusive fjærmadrassen. Den er bygget opp av to fjærlag i stedet for normalt ett fjærlag, noe som sørger for ekstra støtte og avlastning.

Fjærene er delt inn i hele 7 bedre ™ komfortsoner som sørger for at du ligger perfekt uansett hvilken liggeposisjon du foretrekker. Rundt fjærene er det et lag med ventilerende og elastisk lateks som gjør at madrassen følger sengens bevegelser perfekt når den heves og senkes ved hjelp av den støysvake og solide motoren fra Linak.

I dybden om de ulike skumtypene

Når du skal velge en overmadrass, så er de laget av forskjellige typer skum, hver med sine spesielle egenskaper. Derfor er det veldig individuelt hvilken overmadrass som passer best til den enkelte, og man kan ikke automatisk si at den ene typen er bedre enn den andre. Det er heller ikke uvanlig at menn og kvinner foretrekker forskjellige typer skum, noe som fører til at det blir kjøpt to forskjellige overmadrasser til dobbeltsengen.

Her er noen faktorer som kan være avgjørende for ditt valg av overmadrass:

 • Hvordan skal fastheten på overmadrassen være (myk, middels eller fast)?
 • Hvordan er kroppstemperaturen din om natten?
 • Lider du av forskjellige allergier som for eksempel lateksallergi?
 • Hvilket prisnivå er du villig til å gå for på overmadrassen?

Komfortskum / kaldt skum:

Denne typen skum gir kroppen din en hard og fast støtte. På grunn av skummets struktur vil du oppleve en jevnere overflate som ikke former seg etter kroppen din på samme måte, for eksempel minneskum/memory foam.

Det gir lang holdbarhet, og prisen på overmadrasser som inneholder komfortskum / kaldt skum er i den lave enden. Denne typen skum ikke er den mest anerkjente eller «beste» på markedet, og du bør derfor vurdere å oppgradere til en av følgende typer skum: Minne- eller lateksskum.

Komfortskum / kaldskum er tilgjengelig i mange forskjellige kvaliteter, men vi anbefaler at du ikke beveger deg for langt ned i den lave enden av prisskalaen, siden komforten og kvaliteten alltid gjenspeiles av prisen.

Minneskum/memory foam

Dette er en veldig populær type skum, og kan være med på å gi kroppen din unik komfort og støtte. Det er et mykt materiale som former seg etter kroppen din når du ligger på madrassen, og trykket og varmen fra kroppen din vil føre til at skummet gir seg og støtter kroppen din gjennom hele natten.

Minneskum ble utviklet tilbake i 1966 av NASA for å gi astronauter i verdensrommet sikre omgivelser. Dette beviser også hvilket kvalitetsstempel minneskum har, i hvert fall hvis du finner en overmadrass med minneskum i høy kvalitet. Skummet gir ikke bare en unik støtte gjennom natten, for skummet gir også en god og avansert ventilasjon slik at kroppen din kan opprettholde en god temperatur, samtidig som det sunne soveklimaet bevares.

Lateksskum

Lateksskum er et naturlig materiale, og skumtypen skiller seg derfor ut i forhold til de andre syntetiske skumtypene; komfort- og minneskum. Det er et fastere skum sammenlignet med minneskum, men ofte kan man ikke sammenligne kvaliteten.

Som følge av at skummet er 100 % naturlig, har den noen utrolig gode pustende og ventilerende egenskaper som konstant sørger for å lede varme bort fra overmadrassen og kroppen din.  Det finnes flere forskjellige produksjonsmetoder når det kommer til å gjøre lateksen til et velegnet materiale i overmadrasser, og de beste metodene kan skape overmadrasser som kan gi deg en helt unik søvnopplevelse. 

Fordeler og ulemper med en justerbar seng

Er du lei av at sengen knirker og knaker og at du har vondt i ryggen fordi sengen er for billig, for gammel eller for slitt? Kanskje du bare trenger noe nytt fordi kroppen din fortjener å bli litt bortskjemt? Da er kanskje en regulerbar seng midt i blinken for deg. Justerbare senger blir mer og mer populære, og i dag er det neste like vanlig å finne en elektrisk seng hos unge mennesker som hos eldre. Men hva er egentlig fordelene med en regulerbar seng, og ikke minst; hva er ulempene?

Les med videre nedenfor, og bli klokere på både den regulerbare sengens positive og negative sider.

Fordelene med regulerbare senger

En absolutt fordel med en regulerbar seng er selve komforten. De fleste av disse typer senger gir en herlig komfort til brukeren, noe de selvfølgelig er mest kjent for – men har du litt vondt her og der, så kan en regulerbar seng virke både avlastende og forebyggende.

I tillegg har sengen en motor, slik at du kan heve den for å lese, se på TV eller kanskje bruke den bærbare datamaskinen din. Dette er tross alt litt enklere enn med den tradisjonelle sengen, hvor du må bygge opp en liten vegg av puter i ryggen for å sitte sånn noenlunde OK – og det ble faktisk aldri bedre enn OK, for etter en liten stund fikk man bare lyst til å legge seg ned i sengen igjen. 

Den tredje fordelen som er en utrolig god ting, er at sengen er bra for ryggen din. Hvis du har problemer med ryggen din, eller den bare rett og slett er utslitt, så er uovertruffen ryggkomfort den mest fremtredende fordelen ved denne sengetypen. Det er også derfor den passer perfekt til eldre med leddsmerter eller andre småskavanker. 

Ulempene ved en regulerbar seng

Den absolutt største ulempen, som også er avgjørende for hvorfor ikke alle mennesker har en regulerbar seng der hjemme, er selve prisen.

En elektrisk seng er ganske dyr i forhold til en vanlig standardseng, og derfor blir man nødt til å grave dypere ned i lomma for å få en komfortabel seng i god kvalitet.

En regulerbar seng er tung og tar en del plass. Du skal derfor ikke bare regne med at du kan ommøblere soverommet i tide og utide, for når først den regulerbare sengen har kommet på plass, så står den støtt.

Hvis dere er to som deler en regulerbar seng, så kan det være irriterende hvis den ene justerer sengen mens den andre vil sove. Heldigvis finnes det ganske stillegående motorer, noe de beste modellene normalt er utstyrt med.

Skal man kjøpe sengen på nettet eller i en fysisk butikk?

Noen ting kan være vanskelig å vurdere på avstand. Dette gjelder også kjøp av en seng, hvor du ikke bare kan handle etter prinsippet om «one size fits all”. Vi er alle forskjellige, og har ulike preferanser, ønsker og behov. Derfor kan man ikke bare få anbefalt en seng av naboen eller bestekameraten, fordi den sengen som er perfekt for ham eller henne, kan være fullstendig feil for deg.

Det kan være vanskelig å kjøpe seng, og det er gjerne en langvarig prosess fra første gang man tenker det er på tide å kjøpe ny seng til man faktisk gjør det. For det første skal man reise rundt til forskjellige butikker og prøveligge dusinvis av forskjellige senger i yttertøy mens andre står og ser på, og for det andre så kan man aldri være sikker på om det er den rette sengen etter å bare ha prøvd sengen i et par minutter. Det kan noen ganger virke som en umulig oppgave å finne den riktige sengen i en fysisk butikk.

Før du fullstendig legger fra deg ideen om en ny seng, så finnes det andre muligheter til å finne drømmesengen, for det er uten tvil en kjempefordel å kjøpe en seng på nettet. På den måten får du tilgang til et mye større utvalg enn hvis du bare besøker noen få butikker i nærområdet ditt.

Gi deg god tid til å prøve sengen ordentlig – hjemme

Ulempen med å kjøpe en seng på nettet er manglende mulighet for å prøve sengen. Dette kan gjøre det vanskelig å vurdere sengens egenskaper, sovekomfort og om sengen faktisk passer deg og kroppen din. Men hvis du tenker deg om, så får du jo aldri prøvet sengene ordentlig i butikken heller. Et par minutter i sengen med vinterjakke og støvler er ikke et godt grunnlag for å vurdere om sengen er god eller ikke.

Dette er sengeforhandlerne på nettet fullstendig klare over, og derfor tilbyr mange forhandlere deg muligheten til å prøve senger som er kjøpt via deres nettbutikker – hjemme hos deg selv.

Vær oppmerksom på at det i noen tilfeller kan koste et gebyr, og at du må betale frakten selv hvis du bestemmer deg for å levere en prøveseng tilbake til forhandleren. Gjør deg derfor kjent med vilkårene før du godtar å prøve sengen hjemme.

Test av regulerbare senger 2021

Ønsket om å optimalisere søvnkvaliteten er nærmere å bli oppfylt når du investerer i en ny regulerbar seng.

En regulerbar seng er både en konvensjonell og en teknisk funksjonell seng i ett. Det er en kompleks konstruksjon, utviklet for å gi komfort på et helt nytt nivå sammenlignet med for eksempel en vanlig rammemadrass.

En regulerbar seng tilbyr flere lag med komfort, der alt er tenkt på helt ned til minste detalj. Her på Sov-bedre.no har vi en klar ambisjon om å anbefale gode senger til fornuftige priser.

Du kan lese vår test av regulerbare senger her på siden. En slik test av regulerbare senger kan hjelpe deg med å finne akkurat den sengen du drømmer om. Når vi kårer en regulerbar seng som «best i test», er det ikke nødvendigvis slik at vi mener alle burde kjøpe den sengen. Vi er alle forskjellige, og en seng som er god for den ene er ikke nødvendigvis helt riktig for den andre.

Velg størrelse basert på behov og dimensjoner

Det er ikke likegyldig hvilken størrelse seng du velger. I løpet av natten beveger de aller fleste av oss mye, og det ville være irriterende for partneren din hvis han eller hun hele tiden våknet av det. Det samme gjelder hvis du sover alene og har for smal seng, siden det vil påvirke deg slik at du ikke kan sove optimalt hele natten. Derfor anbefales det at du i utgangspunktet velger en regulerbar seng som er like lang som din egen høyde + 20 cm.I bredden er 90 cm vanligvis passende hvis du bare ligger i sengen.

Når det gjelder en voksen og et barn, er en bredde på 140 cm passende, og størrelsen regnes som en halvannenmannsseng. Hvis dere er to voksne som deler denne størrelsen, kan det være ganske irriterende i lengden. Sengen skal være bredere hvis det er en permanent løsning. Her anbefaler vi 160 eller 180 cm i bredden for to voksne.

Hvis du eller partneren din er 190 cm eller høyere, anbefaler vi at du kjøper en seng på 210 cm, ellers vil det være vanskelig å få plass uten at føttene stikker ut over kanten.Ovennevnte mål er veiledende og varierer fra person til person. Det handler veldig mye om kroppsbygging og hvor rolig eller rastløst du sover om natten. I vårt gode utvalg av regulerbare senger i høy kvalitet kan du finne en størrelse som passer deg, og optimalisere forholdene for å ligge og ikke minst sove optimalt.  

Mye fleksibilitet

Betrakt sengen din som et hellig tempel. Et sted hvor du lader opp og blir klar til en ny dag. Et sted hvor du tilfører livet mye kvalitet, og som er grunnlaget for hvordan du styrer hverdagen din. Søvn handler om livskvalitet, og det er grunnen til at sengen er den viktigste investeringen når det kommer til møbler. Du tilbringer gjennomsnittlig en tredjedel av livet ditt i sengen.

Derfor er det viktig å ikke gå på kompromiss med kvaliteten når du velger din nye seng. Med et stort utvalg av regulerbare senger kan du finne akkurat den sengen du trenger for å dekke dine behov og få deg den beste søvnen du måtte ønske deg.Det er mange mennesker som liker å lese, se på TV og kanskje til og med spise i sengen.

I disse tilfellene er det nok ikke noe som er bedre enn en regulerbar seng. Denne sengetypen lar deg innstille sengen akkurat slik du vil, slik at du sitter perfekt oppreist i sengen. Det kan også være at du har vært ute og trent og har behov for å hvile beina en stund. Hvis du ligger i sengen i en lengre periode, er en regulerbar seng en god investering ettersom du har mulighet til å variere soveposisjonen din og sikre en bedre blodsirkulasjon. I tillegg er det lettere for deg å komme deg opp av en regulerbar seng hvis du for eksempel har en skade, har blitt operert eller har andre utfordringer når du beveger deg.

Regulerbare senger gir så stor fleksibilitet at det nesten er synd å ikke velge en, siden du også får de samme gode egenskapene som du får hos en rammemadrass, springfjærmadrass og en kontinentalseng. Du får sove som en drøm i den regulerbare sengen din.

Velg riktig madrass

Madrassen er veldig viktig for hvordan du ligger i sengen din. Her er det viktig at du ser på dine unike behov og preferanser. For det første er det bra å ha en viss sikkerhet når det gjelder holdbarhet. De aller fleste av våre madrasser du finner her på siden har mange års garanti, helt opptil 25 år.

Deretter må du være komfortabel med støtte for spesielt rygg, korsrygg, nakke, skuldre og hofte. Du kan få madrasser med henholdsvis lommefjærer og multilommefjærer. De har både middels og fast fasthet for å passe til vekten din. Hvis du veier under 75 kg, er lommefjærer med middels fasthet ideelle. Hvis du veier mellom 75 kg og 95 kg, bør du ha lommefjærer i fast fasthet. Og hvis du veier over 95 kg, bør du velge en madrass med multilommefjærer og fast fasthet siden kroppen din trenger mer motstand for å opprettholde riktig soveposisjon.

Hvis du velger en madrass med multilommefjærer, vil du oppdage at den er mer fast sammenlignet med en madrass med lommefjærer. Fjærene i madrassen er noe av det viktigste i en madrass. Det er fjærene som avgjør hvordan du opplever komforten. Utformingen og kvaliteten må være på topp i fjærene.   

Individuelt tilpasset

Når du kjøper en regulerbar seng, så har du muligheten til å tilpasse sengen til å passe nøyaktig til dine behov. De forskjellige fasthetene i madrassen er ikke bare begrenset til å gjelde hele madrassen. Du og partneren din kan ha forskjellig kroppsbygning, hvor det også er en forskjell i kiloene. Dette vil endre dine krav til en ny seng.Det er mulig å få madrass med to fastheter. Du kan velge middels fasthet på den ene siden og fast fasthet på den andre.

På den måten er det ingen av dere som går på kompromiss med komforten. Du har også mulighet til å velge en delt madrass med overmadrass. Da kan du sitte oppreist i sengen og lese en bok om kvelden mens partneren din er klar til å sove og derfor legger seg helt ned.

Hvis partneren din snorker, eller hvis du er forkjølet, kan det være lurt å løfte hodet, endog hele overkroppen litt. Det gjør det lettere å puste og demper hostefølelsen når du er forkjølet. Det bidrar også til å redusere snorking, så det er mange fordeler med å velge en regulerbar seng.

Design som passer hjemmet

Du kan også finne regulerbare senger i vakre design som passer inn i de fleste hjem. Når du velger en ny seng, er det verdt å vurdere hvordan sengen skal se ut. For flere modeller kan du velge mellom grått eller svart som grunnfarger for den regulerbare sengen.

I tillegg har du mulighet til å kjøpe gavler for å fullføre utformingen. En gavl kan bidra til å gi sengen et annet utseende.I tillegg kan det være lurt å vurdere noen av de mer funksjonelle aspektene.

Hvis du velger noen høyere ben kan du skyve et par kasser på hjul under sengen, og dermed skape ekstra lagringsplass. Det er altså flere elementer som spiller inn når du skal finne den nye regulerbare sengen din. Både design og komfort er viktig for å finne en som passer godt.

Justerbare senger guide

Så du skal ut på markedet for å finne en ny regulerbar seng? Nedenfor har vi satt opp en sjekkliste. Den tar for seg hva du skal se etter når du kjøper en regulerbar seng, samt noen fakta som gjør det enklere for deg å ta de rette valgene.

Etter sjekklisten, viser vi frem noen senger vi har valgt ut som gode alternativer. Velger du mellom disse sengene, så trår du uansett ikke feil.

Sjekkliste

Først setter vi premissene, ved å gå gjennom sengens komponenter og gi en forståelse av disse.

Madrassen

Kroppsvekten din er utslagsgivende for hvilken madrass du skal velge. I tillegg spiller personlige preferanser inn, men det absolutt viktigste er vekten. Veier du mer enn 95 kilo, er det madrasser med multipocketfjærer som gjelder.

Det høye antallet fjærer gir god støtte til kroppen og sørger for at du blir liggende riktig. Ligger vekten under 95 kilo, så er pocketfjærer det optimale valget. Den er medium fast og vil gi etter på de riktige stedene, uansett om du ligger på ryggen, eller siden.

Overmadrassen

I hovedsak er det to typer overmadrasser som er aktuelle når du skal ut å kjøpe en regulerbar seng. Det er memoryfoam, som har den gode egenskapen at den virkelig former seg etter kroppen. Kroppsvarmen gjør materialet i madrassen mykt, slik at du synker ned i overmadrassen der hvor du ligger og du får en optimal støtte.

Dessverre er det en bakdel ved memoryfoam – man blir litt varmere når man ligger på skummet, dessuten leder det ikke vekk fukt på en optimal måte. Alternativet er latexmadrassen. Naturlatex virker både kjølende og sørger for å lede vekk fukten. Den er med andre ord å foretrekke, dersom du blir varm om natten.

Det finnes også en kombinasjon mellom de to, hvor madrassen er laget i memoryfoam, men er tilsatt gele granulat som har en kjølende effekt. Til sist er det overmadrasser med vanlig skum, men vi anbefaler at du styrer utenom disse, da de ikke tilfører sengen noen positive/ekstra egenskaper. De er riktignok litt billigere, men forskjellen i pris er ikke så stor at det rettferdiggjør et dårligere valg.

Madrassbrems

En praktisk detalj som bør være på plass i en regulerbar seng, er en madrassbrems. Dens oppgave er enkel, men viktig – den sørger for at madrassen ikke sklir frem og tilbake når du endrer stilling på rygg eller fotenden av sengen.

Lamellene

Lamellene i regulerbar seng skal være av god kvalitet. Gjennom sengens levetid skal de endre posisjon tusenvis av ganger, uten å ta skade av slitasje. For enkelthetens skyld, nevner vi at alle sengene som er omtalt i denne artikkelen har lameller av god kvalitet.

Motoren

Velg ALDRI en regulerbar seng med motor som ikke kommer fra en anerkjent produsent. Kvalitetsprodusenter som Linak (Danmark) eller Okin (Tyskland) lager motorer som holder svært lenge, er stabile og ikke krever vedlikehold. Dessuten lager de lite støy når de er i drift. Skifte av motor på en regulerbar seng er uforholdsmessig dyrt, så du skal velge en motor som holder sengens levetid.

Nattesøvn er kroppens opplading

Rundt regnet 33% av livet ditt så sover du, eller du bør i hvert fall bruke så mye tid på å sove. Tiden i sengen bruker kroppen til hvile og restitusjon. Sover du for lite, påvirker det alt fra konsentrasjonsevnen til humøret, og i siste ende; livskvaliteten.

Kjører du bil, bør du også ha i mente, at for lite søvn påvirker reaksjonsevnen din. Sover du dårlig bare to netter etter hverandre, kan det faktisk påvirke kjøringen tilsvarende en promille på over 0,5. Konsekvensen av det, er som kjent potensielt svært alvorlig – det er jo en grunn til at vi har satt promillegrensen til 0,2 i Norge…

Liker du å passe vekten, skal du også passe på å få nok søvn. For når du har sovet dårlig, er det svært lett å ty til småspising den påfølgende dagen.

Dette er ikke bare noe man merker på egen kropp, bokstavelig talt, flere undersøkelser bekrefter det samme; går du og er trøtt over lengre tid, fører det ubønnhørlig til vektøkning. Og enda mer alvorlig – det kan også føre til depresjon og noen studier kobler søvnmangel opp mot utvikling av Alzheimer.

Først og fremst: Ikke få for mye søvn

Når man snakker om søvnens fordeler, er det lett å gå i fella og tro at veldig mye søvn er bra. Men slik er det ikke.

Så før vi går i gang med å vise til konkrete undersøkelser for hvor viktig søvnen er, tar vi med denne advarselen, om at for mye av det gode er heller ikke bra. Du bør faktisk ikke sove for mye, da det også kan føre til mange av de samme problemene som søvnmangel.

Paradoksalt nok, kan du påskynde utviklingen av Alzheimer og depresjon hvis du sover mer enn 8 timer hver natt. Vektøkning er også en kjent problemstilling, dessuten kan det fremskynde Parkinsons.

Så vi kan begynne med å konkludere med at mer enn 8 timer er skadelig for kroppen.
– Husk at barn trenger mer søvn enn voksne.

Hjernen er helt avhengig av søvn

Både det danske nettstedet Videnskab.dk og Forskning.no har brakt artikler om hjernens behov for søvn. Blant annet uttaler Alvild Alette Bjørkum, førsteamanuensis ved Høgskolen i Bergen at barn trenger 9 timers søvn, ungdom bør ha 8 til 9 timer, mens voksne har behov for 7,5 til 8 timers søvn hvert døgn.

Videre påpeker hun at forsøk viser at rotter dør etter ett par uker uten søvn og likestiller kroppens behov for mat og søvn.

Mens den danske artikkelen viderebrakte essensen av en tale Jeffrey Iliffs holdt for TED-talks, angående hjernens avhengighet av søvn.
Mens vi sover, arbeider hjernen med å skille ut giftstoffer som hoper seg opp i det tette kraniet.

Hjernen har nemlig ikke lymfer som skiller ut giftstoffene, så hjernen bruker cerebrospinalveskene til dette om natten.
Spinalveskene bringer næring inn til hjernen og blodet tar med seg avfallsstoffene ut av hjernen igjen. Lite søvn fører med andre ord til en opphoping av giftstoffer i hjernen.

Det interessante med denne renseprosessen, er at den fungerer kun når vi sover. Finurlig nok, så reduseres størrelsen på hjernecellene under søvnen og det frigjøres plass i hjernen. Denne plassen brukes av spinalveskene og renseprosessen kan dermed gjennomføres.

Så er det på tide å bli litt mer konkret her. Giftstoffet hjernen har behov for å skille ut er adenosin. Når konsentrasjonen av dette stoffet øker gjennom dagen, ender vi opp med å bli trøtte og ukonsentrerte. Gjennom natten fjernes stoffet og etter tilstrekkelig med søvn er vi helt våkne. Har vi derimot ikke sovet lenge nok, vil vi starte dagen med en dose adenosin i hjernen og vil raskere bli trøtt den aktuelle dagen.

Bare for ordens skyld nevner vi at adenosin ikke faktuelt er giftig, men er en neurotransmittor i sentralnervesystemet. Men i de mengdene som hopes opp i hjernen i løpet av en dag, har stoffet en effekt tilsvarende gift på hjernen.

Sover du lite, husker du dårlig

Forskning utført av Maiken Nedergaard, neuroscientist ved Universitetet i København, viser at hjernen bruker søvnperioden til å sortere informasjon vi har mottatt i løpet av dagen. Det vi oppfatter som nyttig lagres, mens det unødige bokstavelig talt går i glemmeboken. Sover vi for lite, vil denne prosessen forstyrres og nyttig informasjon vil ikke bli overført til langtidshukommelsen.

Det er under den såkalte REM-søvnen (Rapid Eye Movement) at denne prosessen foregår. De delene av hjernen som blir stimulert under læring, blir også stimulert i løpet av REM-søvnen.

Tester utført på mus viser konkret at dersom de vekkes hver gang hjernen kommer frem til REM-søvnen, vil de ha store problemer med å tilegne seg ny kunnskap.

Slitasje heles mens vi sover

Foreløpig har vi snakket mye om hjernens behov for søvn, men resten av kroppen er også avhengig av å sove for å restituere seg og være klar for en ny dag.

Alle av kroppens renseprosesser øker i intensitet mens vi sover. Samtidig går cellene inn i en mindre aktiv tilstand, hvor energinivået senkes og de kan restitueres. Immunforsvaret benytter hvilen til å styrke seg og stoffet Interleukin 6 (bekjemper kreftceller) blir produsert mens vi sover.

Kortisol er viktig for alle som ønsker å holde vekten. Det er et stresshormon som styrer sultfølelsen. Kroppen er avhengig av søvn for å produsere stoffet kortisol, og forskning viser at 7,7 timer er optimalt med tanke på holde vekten.

Blodkarene har også en nødvendig helingsprosess mens resten av kroppen sover. De blir faktisk mykere i løpet av natten og mer fleksible i forhold til å trekke seg sammen og utvide seg. Manglende søvn fører dermed til hardere blodkar og øker sjansene for forkalkning.

Nok søvn reduserer dermed sjansen for kreft og åreforkalkning og gjør det svært mye lettere å holde vekten på riktig nivå. Det er skremmende lesning, bare ikke la det holde deg våken om natten.

Hvor mye skal vi så sove?

Som den våkne leser har fått med seg, er 9 timer for mye. Den positive effekten av søvn, går da over til å bli negativ i stedet for.

For at hjernen skal komme seg gjennom de optimale 4 periodene med REM-søvn, så er 6 timer for lite. Vi er dermed oppe på 7 timers søvn som et minimum og 8 timer som et øvre tak. Etter 7,5 timer er nivået av adenosin brakt ned til nær 0 og kroppen er i stand til å holde vekten.
Det optimale antallet timer søvn er dermed 7,5 timer, med et lite slingringsmonn fra person til person.

Igjen, så husk at dette gjelder voksne. Barn og ungdom trenger mer søvn.

Hvordan du ligger har betydning

På ryggen, siden eller magen? Kroppens restitusjon påvirkes faktisk av hvordan du ligger. Men før du begynner å endre på liggestillingen din, for å optimere søvnen; husk at personlige preferanser spiller inn i veldig stor grad her, så å endre liggestilling kan gjøre at du sover dårligere. Vårt råd er derfor å prøve seg frem med hvordan man ligger, men ta hensyn til dine egne preferanser.

Sove på magen – ikke optimalt

Velger du å sove på magen, merker du nok også hvordan du vrir nakke, rygg, hofter og muligens trekker du det ene benet oppover for å puste lettere. Det sier seg selv at dette ikke er optimalt for kroppen.

Fordøyelsen har riktignok godt av å ligge på magen, men det er også det eneste som faktisk fungerer bedre i denne liggestillingen.

Sove på ryggen – en bedre løsning

Hele skjelettet, og da særlig kroppens problemområder; ryggen og nakken, har godt av å ligge på ryggen. Kroppen får strekt seg og madrassen gir god støtte ned langs hele kroppen.
Pusten derimot kan slite litt når man ligger på ryggen. Særlig overvektige kan slite med å få god pust når de ligger på ryggen og snorking og søvnapnø blir forverret i denne liggestillingen.

På siden – en god løsning

Legger du deg derimot på siden, unngås bakdelene ved de andre liggestillingene. Snorking og søvnapnø reduseres betraktelig. Det er lett å puste når du ligger på siden. Skjelettet får god støtte – og kjøper du en regulerbar seng med komfortsoner, vil madrassen la deg synke optimalt ned og støtten forbedres hele veien ned langs kroppen.

Til sist: Nyere forskningsresultater viser til at det å ligge på siden får kroppens renseprosess til å virke bedre. Så etter en god natts søvn – 7,5 timer, liggende på siden – er kropp og sinn optimalt rustet for neste dag. Men du skal være forsiktig med å ligge i fosterstilling, da det er en liggestilling som ikke er god for rygg og nakke.

Hvis snorking ikke er et problem, så er det allikevel det å ligge på ryggen vi anbefaler. For ryggsøylen, som jo tar en stor byrde hver dag, trives aller best på ryggen. Dessuten er du sikret at nakken havner i en nøytral liggestilling og vil dermed ikke volde noen problemer etter en natts søvn.

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Hva er en regulerbar seng?

I utgangspunktet en regulerbar seng, en seng som kan justerer opp og ned. Sengen er utstyrt med en motor som lar deg justere begge endene akkurat slik du vil.

Hvilken fasthet skal sengen min ha?

Det anbefales at hvis du veier mindre enn 75 kilo, velger du en seng med middels fasthet. Hvis du veier mellom 75 – 95 kilo bør du velge fast fasthet, mens du bør velge ekstra fast fasthet hvis du veier mer enn 95 kilo.

Hvorfor koster en justerbar seng så mye?

En elektrisk seng er litt dyrere enn alminnelige senger fordi den har flere deler i tillegg til elektriske komponenter. Justerbare senger har en regulerbar sengebunn, og det er motoren og konstruksjonen som styrer dette som koster litt ekstra.