Dundyne

En god dyne sammen med en god seng er avgjørende for at vi skal få sove godt og dermed få mer ut av dagen. En god natts søvn er veldig viktig for hvor godt uthvilt du er når du våkner om morgenen. Hvis du har en god seng og en god dyne som passer for deg, vil du få en bedre søvnopplevelse, og dermed kan du få mer ut av dagen og generelt øke livskvaliteten din.

Balance 140x200

Balance inneholder kvalitets moskusdun. Balance er både ventilerende, allergivennlig og enormt behagelig å røre ved. Så behagelig, at den til tider kan være vanskelig å få av. Balance har en rekke sertifiseringer, det er garantien din for et sunt kvalitetsprodukt.

✅ Levering 16-24 dager

✅ Prøvetid 100 dager

✅ Delbetaling Tilbys

Mayan 140x200

Mayan er dynen, som både prioriterer naturlige materialer og bæredyktighet. Uansett om du hører til dem, som ligger og koker i sengen eller fryser for et godt ord, kan du få glede av Mayan.

✅ Levering 5-12 dager

✅ Prøvetid 100 dager

✅ Delbetaling Tilbys

Balance 140x220

Høy kvalitet til fornuftig pris. Dynen er produsert i Danmark og oppfyller samtlige av de høye kvalitetskravene. Balance inneholder kvalitets moskusdun.

✅ Levering 5-12 dager

✅ Prøvetid 100 dager

✅ Delbetaling Tilbys

Mayan 140x220

Dynen er utviklet til ære for den ressurs bevisste kunden. Likegyldig hvilket behov du har, vil det være en variant, som passer til deg. Med denne dynen får du en ekte opplevelse av luksuriøs søvn.

✅ Levering 5-12 dager

✅ Prøvetid 100 dager

✅ Delbetaling Tilbys

Balance 200x220

Høy kvalitet til fornuftig pris. Dynen er produsert i Danmark og oppfyller samtlige av de høye kvalitetskravene. Balance inneholder kvalitets moskusdun.

✅ Levering 5-12 dager

✅ Prøvetid 100 dager

✅ Delbetaling Tilbys

Mayan 200x220

Dynen er utviklet til ære for den ressurs bevisste kunden. Likegyldig hvilket behov du har, vil det være en variant, som passer til deg. Med denne dynen får du en ekte opplevelse av luksuriøs søvn.

✅ Levering 5-12 dager

✅ Prøvetid 100 dager

✅ Delbetaling Tilbys

Hvordan velger jeg den beste dundynen?

Som vi nevnte tidligere, kan det å investere i to dyner være en god idé for mange, så du har en fin varm dundyne om vinteren og en lettere og tynnere dyne til sommeren. Imidlertid kan det variere fra person til person ettersom vi alle er forskjellige og har forskjellige behov og kropper.

Vanligvis brukes en sommerdyne når nattemperaturen overstiger 15 grader, men dette avhenger som sagt mye av hvordan du føler deg om natten. Hvis du alltid føler deg varm, er det selvfølgelig ingen grunn til å kjøpe en vinterdyne, og hvis du alltid er forkjølet, er det kanskje best å sove med en varmere dyne året rundt.

Hvis du gjerne vil vite mer om forskjellige typer dyner, så kan du ta en nærmere kikk på vår store dyneguide.

Varmen fra dynen

Forhandlerne kan kalle dundynene mange forskjellige ting, så å velge en ny dyne er en utfordring hvis du bare ser på selve navnet. Når du vil finne ut hvor tykk og varm en dundyne er, så er det viktig å se på det som kalles bæreevne. Bæreevnen er et uttrykk for hvor isolerende en dyne er, og dette er veldig nært knyttet til hvor varm og behagelig dynen er. Skalaen for bæreevnen går fra fra 1 til 16, og 1 er minst isolerende og 16 er den mest isolerende.

Dette kan være vanskelig å forholde seg til, men vanligvis anbefales det at du velger en dyne med bæreevne mellom 10 og 13 hvis du vil være sikker på å få en god dundyne som kan holde deg varm. Hvis du velger en dyne med en bæreevne på mindre enn 10, vil mange synes det er for kaldt. Motsatt, hvis du velger en dyne med bæreevne over 13, vil mange synes det er for varmt å sove med en slik dyne.

Lengden på dynen

De mest populære dynelengdene på markedet er 200 cm eller 2 meter. Faktisk anbefales det at du sover med en dyne 30 cm lengre enn deg selv, og derfor har mange ikke en lang nok dyne.

Hvis du for eksempel er 185 cm høy, bør du velge en dyne som er minst 215 cm og ikke bare 200 cm. Årsaken til at dynen helst skal være 30 cm lengre enn deg selv, er at du så unngår å fryse på føttene, skuldrene og nakken. Dette kan forårsake problemer for noen, men ikke alle. Dette bidrar igjen til å understreke at et valg av dyne er veldig individuelt. 

Enkeldyne eller dobbeldyne?

Når det gjelder dette punktet, så er det veldig store forskjeller på hva folk foretrekker. Du kan velge en dobbeldyne hvis du sover alene eller sammen med noen andre. Noen liker å ha en veldig stor dyne for seg selv, og andre liker å sove under samme dyne som kjæresten. Dette avhenger selvfølgelig av dine behov. Her igjen er det også viktig å vurdere hvor varmt det er om natten.

Hvis du generelt føler deg veldig varm, kan det hende at det ikke er lurt å sove i samme dyne, og det er en bedre ide å få en eller to enkle dyner.Hvis dere gjerne vil dele en dyne, så anbefaler vi som minimum en dundyne på 200×220 cm.  

Gåsedun, andedun eller moskusdun?

Når du kjøper en eller flere dyner, velger de fleste å kjøpe dundyner. Her kan du få enten moskusdyner, andedyner eller gåsedyner. I tillegg kan du også få dundyner med edderdun, men det er en veldig eksklusiv og dyr duntype, og derfor er det ikke mange som velger denne typen.

Videre har edderdyner ofte en bæreevne mellom 14 og 16, og dette fraråder mange også å kjøpe. I de følgende seksjoner vil vi gå over de 3 vanligste duntypene som er nevnt over.

Moskusdundyne

I forhold til med isolasjon, har en dyne med moskus-dun en god bæreevne, ofte mellom 11 og 13. Med en moskus-dyne kan du få en dyne i høy kvalitet. Videre er denne typen veldig lett, behagelig og føles veldig myk. Av disse grunnene har moskusdyner blitt et populært valg.

Andedunsdyne

Andedun var en gang veldig populært, men det har faktisk gått litt av moten. Dette er spesielt på grunn av måten de er produsert på. Endene som dunene kommer fra, får ikke lov til å bli gamle nok, noe som betyr at fjærene deres ikke når å bli fine nok, og at kvaliteten på dynene ikke blir like god.

Dette betyr at gåsedyner og moskusdyner ofte er bedre isolert enn dyner med andedun. Imidlertid kan du finne gode dundyner med andedun, men da skal du også betale mer for dem. 

Gåsedunsdyne

Mange gåsedunsdyner har samme kvalitet som dyner med moskusdun. Dette avhenger imidlertid mye av gjessene som er brukt og hvor de kommer fra. Jo kaldere sted gjessene er fra og derav deres dun kommer fra, jo bedre isolasjon har de vanligvis.

Gåsedun brukes veldig ofte i dyner, noe som betyr at du kan få mange forskjellige typer dyner med gåsedun. Her er det veldig viktig å merke seg at kvaliteten på gåsedun kan variere mye. I denne forbindelse kan det være en god idé å se på bæreevnen for å se om den er over 10. Hvis den er det, er det mest sannsynlig en god dundyne med god isolasjonsevne.

Det er viktig å understreke at det ikke er selve dunene som gir isolasjonen, men den stillestående luften som omgir dunene. Dette betyr at dunene må være så luftige og lette som mulig, slik at et «skall» med stillestående varm luft kan bygges opp rundt kroppen din. 

Antall fjær i dynen

Antall fjær i dynen har også mye å si for kvaliteten. Jo færre fjær dynen består av, jo bedre kvalitet er dynen i. Fjær var veldig populære å bruke en gang, men man har blitt veldig klar over at fjær ikke isolerer så godt som dun. Imidlertid vil det ofte være noen fjær i dynene du kan kjøpe i dag. Hvis du vil være sikker på å få en dundyne av høy kvalitet bør mengden fjær ikke overstige 10 %.

Dundyner og pris

Når man snakker om dundyner, så er kvalitet og pris veldig ofte knyttet sammen. Så hvis du vil ha en dundyne av høyeste kvalitet, må du også være villig til å investere litt penger i den. De dyreste dynene og dermed den beste kvaliteten, vil du ofte kunne kjenne igjen fordi de har en høy bæreevne, for eksempel 13–14. Imidlertid kan du også få mange gode dyner som har bæreevne mellom 10 og 12.

Her finner du ofte dyner til veldig rimelige priser. Du kan alltid være heldig og få en fantastisk dundyne på salg, så hold øyene åpne!Hvis du gjerne vil vite mer om hva du skal se etter når du skal kjøpe en dundyne, så kan du ta en titt på vår dundyneguide

Ta godt vare på dynen – 3 pleietips

Hvis du vil være sikker på at dynen din holder seg ren og varer lenge, er det en god idé å følge disse enkle tipsene. På denne måten sikrer du at dynen fungerer optimalt og varer i mange år.

Rist den nye dynen før bruk

Det nye dynen din har sannsynligvis ligget pakket sammen i butikken, og derfor bør dundyner ha litt tid til å rette seg ordentlig ut. Rist dynen godt, og la den deretter hvile på et lunt sted – for eksempel et rent gulv med gulvvarme. Bank aldri dynen med en teppebanker eller la den henge over klessnoren.

Vask dundynen regelmessig og vei den før du vasker!

Det er spesielt viktig å vaske dundynen med jevne mellomrom hvis du lider av støvallergi. Samtidig bør du vaske alt sengetøyet slik at støvmiddene blir eliminert mest mulig. Vask med enzymfritt vaskemiddel som er tilgjengelig i de fleste sengetøybutikker, og vask på et skåneprogram på maksimalt 60 grader. Tørk deretter dynen i en stor tørketrommel med plass til minst 7 kilo, og putt noen få tennisballer inn i tørketrommelen for å forhindre at dunene klumper seg sammen.Vei dundynen før du vasker, da har du et godt utgangspunkt for å vite når den er helt tørr.

Rist dynen når du rer sengen

Dyner har godt av å bli ristet om morgenen, så dunene blir jevnt fordelt og blir kvitt fuktigheten de har absorbert i løpet av natten raskere. Av samme grunn anbefales det å ikke bruke et sengeteppe, siden dynen får det vanskeligere med å avgi fukten.