Vinterdyne

Når temperaturen faller, så er det på tide å finne frem vinterdynen. Her hos sov-bedre.no. vet vi at en dyne ikke bare er en dyne. Det finnes ulike kvaliteter, materialer og tykkelser. Flere av vinterdynene figurerer alltid på «best i test»-kåringer av vinterdyner, men uansett hvilken vinterdyne du velger, så bør du være sikker på at kvaliteten er helt på topp.

Mayan 140x200

Uansett om du hører til dem, som ligger og koker i sengen eller fryser for et godt ord, kan du få glede av Mayan. Den varme dynen er ideel til vinterbruk, eller til deg som lett fryser om natten.

✅ Levering 05-12 dager

✅ Prøvetid 100 dager

✅ Delbetaling Tilbys

Mayan 140x220

Mayan er dynen, som både prioriterer naturlige materialer og bæredyktighet. Mayan bærer både Downafresh, NOMITE® og OEKO-TEX®-merkene.

✅ Levering 12-20 dager

✅ Prøvetid 100 dager

✅ Delbetaling Tilbys

Mayan 150x210

For å garantere deg søvn av høyest kvalitet er Mayan fremstilt i det fineste naturlige fyllet. 90 % av dynens innhold består av nye, europeiske moskusdun.

✅ Levering 12-20 dager

✅ Prøvetid 100 dager

✅ Delbetaling Tilbys

Mayan 200x220

Med Mayans Naturlige fyll får du en dyne med vekselvirkning. Det betyr, at dynen varmer i kaldt miljø.

✅ Levering 12-20 dager

✅ Prøvetid 100 dager

✅ Delbetaling Tilbys

Det finnes mange forskjellige typer dyner som passer til den kalde årstiden, og her ser vi nærmere på hva en vinterdyne er og hva som er fordelen med å ha en dyne som passer spesifikt til en bestemt årstid.

Se også vår generelle dyne guide som omhandler alle mulige størrelser og kvaliteter.

Dyner til forskjellige årstider

Når vinteren kommer, så betyr det også at man skal by de kalde vintermånedene velkommen. For mange er dette den aller beste årstiden, fordi været er kjølig og det er lettere å få en riktig og kjølig soveromstemperatur. Samtidig som temperaturene synker, er det også på tide å pakke bort sommerdynene og heller finne frem vinterdynene.

Det kan nemlig være smart å ha to dyner å velge mellom avhengig av årstidene. Selv om det er mange som bruker en helårsdyne, så er det fortsatt mange som foretrekker å ha en sommerdyne til de varme månedene, og en vinterdyne når det begynner å bli kaldt utenfor. På den måten kan man skifte dyne i takt med årstidene og bevare en deilig sovetemperatur hele året rundt.

Når trenger man en vinterdyne?

Det kan være store variasjoner for når man skal skifte mellom sommer- og vinterdyne. Det avhenger helt klart av hvor varmt du har det, og hvor varmt det er utenfor og i soverommet om natten.

Mange foretrekker en helårs- eller vinterdyne som de bruker størstedelen av året, og som de skifter ut med en sommerdyne 2–4 måneder når det er varmest om sommeren. Hvis du fryser lett, så kan det hende at du bør bruke en varm vinterdyne hele året rundt for å holde varmen, eller benytte en varm vinterdyne når vinteren virkelig viser seg fram fra sin kaldeste side. Vi er alle forskjellige og det er helt opp til hver enkelt om man trenger en vinterdyne eller ikke.

Varmekategorier

Når det gjelder vinterdyner, så blir de også omtalt som helårsdyner noen steder. Det er i og for seg misvisende, men det er viktig at du er oppmerksom på det. Det er tre forskjellige varmekategorier når det gjelder helårs- og vinterdyner, nemlig kjølig, lun og varm.

Her er det fyllet som avgjør hvor varm dynen er. Isoleringsevnen, og dermed hvor varm dynen er, avhenger av hvilken type fyll dynen har. Dessuten er det også viktig å kikke på selve fyllmengden, altså fyllvekten. Hvis vi tar utgangspunkt i en enkeltdyne med dunfyll, så vil en typisk kjølig helårsdyne ha en fyllvekt på omkring 400 – 500 gram. En lun helårsdyne vil normalt ha en fyllvekt på omkring 600 g, mens en varm helårs- eller vinterdyne vil ha en fyllvekt på rundt 750 g.

Varmekategorien på dynen skal velges basert på din egen temperatur om natten, så her skal du overveier om du har en tendens til å ha det veldig varmt om natten eller om du fryser mye.

Det er også viktig å ta temperaturen på soverommet med i overveielsene. I tillegg har det også betydning for varmekategorien om det er en enkel dyne eller en dobbeldyne du bruker. For hvis du bruker en dobbeldyne, genererer dere mer varme fordi dere er to mennesker under dynen.

Fyll

Det finnes flere forskjellige muligheter når det kommer til fyll i en vinterdyne. Som regel kan du velge mellom enten dun, fiber, silke eller kapok. De forskjellige fylltypene er med på å gi vinterdynene forskjellige egenskaper, og her kan du lese mer om de forskjellige typene.

Vinterdyne med dun

En dundyne er utrolig god til å isolere og transportere bort ekstra varme og svette fra kroppen. Dun har alle de gode egenskapene man leter etter hvis man gjerne vil ha en varm dyne siden dunene sørger for at kroppen skiller seg av med unødvendig varme, samtidig som dun isolerer, varmer godt og sørger for et behagelig og varmt sovemiljø. Hvis du overveier å kjøpe en dundyne, så er det viktig at du kikker på bæreevnen. På den måten får du den beste kvaliteten og en fyllvekt som passer perfekt til dine behov.

Når man snakker om dundyner, så kan de være fylt med flere forskjellige typer dun. Her snakker man for det meste om dun fra ender, gjess eller ærfugl, henholdsvis andedun, gåsedun og edderdun.

Vinterdyne med fiber

En fiberdyne er ofte et billigere alternativ til dundynene, men man skal virkelig ikke kimse av fiberdynenes gode kvaliteter. Fibrene i en god fiberdyne er laget slik at de etterligner egenskapene fra dun og fjær, og inneholder derfor fibre som er behandlet slik at de isolerer utrolig godt og holder deg varm om natten. Luften i fibrene hjelper med å isolere og få dynen til å føles varm og behagelig hele natten. En vinterdyne med fiber har dessuten den fordelen at den lett kan vaskes og tørkes. En vinterdyne med fiber kan dessuten være et opplagt valg for allergikere, siden det er mange som kan ha et anstrengt forhold til dun og fjær.

Vinterdyne med silke

Hvis du velger en vinterdyne med silke, så får du en dyne som er fylt med et fint naturprodukt. Men det skal også sies at silke ikke er like god til å holde på varmen som for eksempel dun, og dynen vil derfor aldri føles like varm. Dessuten får man ikke en silkedyne som desidert vinterdyne, men man kan få den i en lun modell.

Vinterdyne med kapok

Akkurat som tilfellet er med silkedyner, så får du også her en dyne fylt med et naturprodukt. Kapokfrøene høstens direkte i naturen fra kapoktreet og vokser utelukkende i de tropiske junglene. Kapok er 100 % økologisk og bæredyktig produkt, og fibrenes oppbygning sørger for at husstøvmidd ikke kan leve i dynen. Akkurat som silke, er heller ikke kapok like god til å holde på varmen som en dundyne eller en varm fiberdyne. Derfor kan man kun få kapokdyner som lune helårsdyner, som således ikke er et optimalt valg hvis man fryser mye om natten.

Bæreevne

Bæreevnen er viktig å se på når du velger en dyne, men bæreevnen er ikke et uttrykk for hvor varm dynen er med mindre du ser det i sammenheng med fyllvekten. Bæreevnen er først og fremst et mål på dunenes kvalitet. Jo høyere bæreevne, desto finere er dunene og bedre er dynen. Luft hjelper til med å isolere og holde varmen i en dyne. Hvis dynen inneholder virkelig gode kvalitetsdun, så er det også plass til mye luft i dynen, noe som også gir en god isolasjonsevne. Men en dyne kan også inneholde fjær. Disse kan være harde og stive, men inneholder ikke på langt nær like mye luft som dun. Derfor er dyner med dun og høy bæreevne dyner av god kvalitet som passer godt som varme vinterdyner. De er nemlig særdeles gode til å både isolere og transportere svette.