Overmadrass guide

Finn den beste blant overmadrassen

Latex Prestige

Her får du en overmadrass som byr på tilfredsstillende komfort. Du kan trygt legge deg til rette og lukke øynene. Når du våkner, vil du høyst sannsynlig være frisk og uthvilt. Denne overmadrassen kommer til å spille en viktig rolle for den gode søvn opplevelsen.

✅ Levering 16-24 dager

✅ Returrett
30 dager

✅ Delbetaling Tilbys

Mayan Pulse

Med Mayan Pulse overmadrassen får du naturlateks produsert med den unike SonoCore-metoden, som gir lateksen en ensartet overflate.

✅ Levering 12-20 dager

✅ Returrett
30 dager

✅ Delbetaling Tilbys

Athena

Denne overmadrass er en støttende og ventilerende latexovermadrass. Den yter god støtte til din kropp og sørger for, at varmen kan forlate madrassen.

✅ Levering 3-4 uker

✅ Returrett
14 dager

✅ Delbetaling Tilbys

Pulse by BN

Pulse overmadrassen vil gjøre underverker til enhver seng. Madrassen utmerker seg ved å være ventilerende, behagelig å ligge på og antibakteriell.

✅ Levering 12-20 dager

✅ Returrett
30 dager

✅ Delbetaling Tilbys

Ophelia

Latex er et naturmateriale og er derfor allergivennlig. Du skal velge denne type overmadrass, hvis du har det varmt, når du sover eller, hvis du lider av allergi.

✅ Levering 3-4 uker

✅ Returrett
14 dager

✅ Delbetaling Tilbys

Overmadrass – finn den beste

Vi har simpelthen satt oss fore å finne frem til den beste overmadrassen – etter dine premisser. Først tar vi en liten gjennomgang av nytteverdi og funksjonalitet, før vi lar det brake løs med våre fire utvalgte favoritter.

Beskytter madrassen din

Overmadrasser kommer i forskjellige tykkelser, materialvalg og kvaliteter. For uøvede føles det som uoverkommelig å finne den rette og man ender opp med å velge etter den ene faktoren man har full forståelse av: Prisen. Det er synd, for pris, kvalitet og funksjonalitet henger som oftest sammen. Så vi begynner med det enkleste først. Overmadrassene, uansett type, beskytter alle sammen madrassen din mot smuss og slitasje, slik at den får lengre levetid. Et viktig poeng, siden gode madrasser koster ganske mye. Like viktig, er det at overmadrassen kan forbedre nattesøvnen din. Det høres ut som tomt reklamesnakk, men er like fullt reelt. Overmadrassen kan brukes til å regulere temperaturen, madrassens fasthet og den kan faktisk lede vekk svetten i løpet av natten.

Overmadrassen kan vaskes

Vask av madrassen er ikke så enkelt. Da er det godt at overmadrassens trekk lett kan vaskes. En vask på 60 grader sørger for å fjerne døde hudceller, svette, hår og generelt smuss. Skulle du være ekstra uheldig og søle mye i sengen, er det langt billigere å skifte ut overmadrassen enn selve madrassen.

Kan endre fasthet på madrassen din

Ligger du enten for mykt eller hardt på madrassen din, kan en overmadrass være med på å korrigere madrassens fasthet. Så har det blitt noen kilo for mye på vekten, slik at madrassen egentlig burde skiftes ut, vil en fast overmadrass kunne være nok til at du ligger godt i sengen igjen.

Memoryfoam eller latex – hvilken passer deg best?

Latex-madrassen er et naturprodukt, med fast form, som hindrer deg fra å synke ned i overmadrassen slik du gjør med en memoryfoam-madrass (mer om det senere). Latexmadrassen er laget av naturgummi, puster godt og leder dessuten både varme og fukt ut av madrassen. Her er det en positiv trippeleffekt av latexmadrassen, som andre overmadrasser ikke kan matche – den er varmeregulerende, bringer vekk fuktighet og dermed reduseres antallet bakterier betraktelig. Memoryfoam er et relativt mykt materiale som former seg etter kroppen. Materialet blir mykere når det blir utsatt for varme og dermed synker du godt ned i madrassen. Det gir et stabilt trykk over hele kroppen og en god liggestilling, men bakdelen er at det blir varmt.

Vi har funnet frem fire gode valg til deg

Kjøler og tilpasses kroppen: Pulse Latex Overmadrass

Denne overmadrassen er en smart kombinasjon av memoryfoam og latex’ens egenskaper. Den er laget i memoryfoam, men tilsatt perler laget av gele, som sørger for at man ikke blir så varm når man sover på overmadrassen. Dessuten har Pulse Latex langt bedre pusteevne enn vanlig memoryfoam. Perlene som er tilsatt i memoryfoamen har dessuten en antibakteriell virkning og påvirker ikke allergikere. Trekket på denne overmadrassen har dessuten en kjølende virkning, så her får man virkelig det beste fra begge verdener.

Billigmadrassen – med god kvalitet: Latex Prestige Overmadrass

overmadrass guideVi skal ikke legge skjul på at latex overmadrasser koster en del mer enn de billigste i skum. Det er en av bakdelene med dem, men Latex Prestige overrasker med sitt lave prisnivå og høye kvalitet. Latex Prestige har høy densitet, hele 10 kg/m3, og vil dermed gi deg nødvendig støtte – på en komfortabel måte. Latexens kjølende effekt er en hyggelig ekstrabonus for denne madrassen.

God for miljøet og deg: Mayan Pulse Overmadrass

Hvis du vil være miljøbevisst hele veien inn til sengen, er Mayan Pulse det perfekte valget.

Overmadrassen er produsert i sertifisert, 100% natur-latex og har til alt overmål også et meget miljøvennlig trekk (Tencel). Det spesielle med et Tencel trekk, er at det faktisk er laget av sagflis, bare ekstremt finmalt. Trekket puster og har en antibakteriell virkning.

Dessuten trives midden svært dårlig i Tencel, hvilket er bra for allergikere. – Og positivt for oss andre også, som ikke liker å dele seng med alt for mange av de små krekene.

Til regulerbare senger: Latex Split Overmadrass

Regulerbare dobbelsenger setter noen ekstra krav til overmadrassen. En dobbel overmadrass fungerer svært dårlig, da den vil kreve at begge sider i sengen justeres likt. To enkle overmadrasser fungerer heller ikke særlig godt, da de lever sitt eget liv og sklir frem og tilbake.

Overmadrass med splitt er dermed det eneste fornuftige valget. Dermed kan dere justere sengene ulikt og de holdes allikevel på plass, takket være at de er montert sammen i midten. Latex Split er dessuten laget i 40 mm tykk latex, som gir svært god komfort. Den har latex madrassenes ventilerende og kjølende effekt.

Hvilken overmadrass er best?

Til tross for de kvalitetsmessige forskjellene i innhold og materiale til overmadrassene, er det ikke enkelt å peke på en ubetinget vinner. Tross alt handler det om hva du trenger madrassen til. For å finne den overmadrassen som fungerer best for deg, må du vurdere hvilke behov du har. Det er alltid godt å lese en «best i test» for overmadrasser, som du også kan finne her på siden. Det kan alltid gi deg en god pekepinn. Det er likevel først og fremst opp til deg, og det første du bør tenke over er hvem det er som primært skal bruke overmadrassen.  

Nedenfor er en overmadrassguide til hvilke ting du bør vurdere, avhengig av hvem som skal bruke overmadrassen.

Beste overmadrass for babyer og barn

For veldig små barn – dvs. babyer og smårollinger – bruker de fleste overmadrasser av kaldskum eller skum. Disse overmadrassene brukes i vugger, barnevogner o.l. Det er nettopp av disse grunnene at det også er en stor fordel å skaffe en overmadrass der trekket kan fjernes og vaskes. Av de to skumtypene anbefales kaldskum over purskum, siden det puster langt bedre og dermed gir det beste soveklimaet.

Av sikkerhetsgrunner anbefales det å kjøpe en relativt hard overmadrass til en baby, slik at babyen ikke ved en tilfeldighet kan grave nesen i overflaten når den ligger på magen. Spesielt kan en myk madrass føre til pusteproblemer, som potensielt kan være farlig.

Av hensyn til barnets helse er det vanligvis en god ide å lete etter naturlige materialer og ikke bare se etter det billigste på markedet. Et godt stempel å se etter er «OEKO-TEX 100»-standarden, som sikrer at produktet ikke utgjør noen risiko for barnets helse og sunnhet.

Beste overmadrass for barn og unge

For å finne den beste overmadrassen for barnet eller den unge voksne, er det viktig å huske på noen helsefaktorer. Statens Helsetilsyn anbefaler barn å ligge på et fast, men ikke hardt underlag når de sover. Dette skyldes hovedsakelig muskelutviklingen som må ha gode forhold under barnets søvn – og den får det best på en fast overflate.

Problemet med mange vanlige springfjær- eller rammemadrasser er at fjærene først aktiveres ved en viss belastning (vanligvis rundt 50 kg eller mer), og at mange barn derfor ikke får noe ut av å ligge i en vanlig seng. I verste fall kan det bety at når de ligger på siden, så synker ikke skuldrene og hoftene tilstrekkelig ned i sengen, og barnet ditt vil ende opp med en ryggrad som ikke er rett. Det er noe som kan forårsake ryggproblemer senere i livet. Dette gjør overmadrassen enda viktigere.

Som utgangspunkt anbefales det å finne en overmadrass med enten minneskum eller lateks til barn. Mange foreldre foretrekker lateks da det er mer allergivennlig og også bedre til å spre varmen, noe som kan være spesielt fordelaktig for de litt eldre barna eller unge voksne som har begynt å svette mer om natten. I tillegg foretrekker mange foreldre i dag å kjøpe overmadrasser i naturlige materialer som er bedre egnet for allergi og astma.

Sist, men ikke minst, anbefales det også å kjøpe en overmadrass der trekket kan fjernes og vaskes i vanlig maskinvask. Dette gjør det mye enklere å opprettholde god hygiene i sengen, selv over flere år.

Den beste overmadrassen for voksne

Når det gjelder å måtte velge madrasser for voksne, er det litt mer komplisert. Det er her mange personlige preferanser kommer inn, og selvfølgelig må du ta hensyn til disse når du velger en overmadrass til deg selv.

Imidlertid er det noen få faktorer du bør vurdere når du skal finne den beste madrassen for en voksen. Når du skal finne en god overmadrass må du (dessverre) tenke på vekten din for å finne den rette. Madrassens fasthet avgjør hvor god støtte du får, og dette avhenger direkte av din egen kroppsvekt. Hvis du veier under 75 kg, bør du som utgangspunkt ha en litt mykere madrass. Hvis du veier mellom 75 kg og 95 kg, trenger du en madrass med middels til fast hardhet, og hvis du veier mer enn 95 kg, bør du ha en madrass med en fast eller ekstra fast fasthet.

Dette betyr imidlertid ikke at du må ligge på en hard og ubehagelig overflate. Madrassen kan føles myk under deg, men det viktige er at den gir nødvendig støtte og motstand for kroppen din når du sover.

Beste overmadrass for eldre

Når vi blir eldre, er det også en god idé å tilpasse sengene våre deretter. Kroppen endrer seg gjennom livet, og etter hvert som vi eldes har søvnen vår absolutt ikke blitt mindre viktig. Mange eldre foretrekker en overmadrass laget av minneskum. Dette er hovedsakelig fordi denne typen madrasser former seg etter kroppen og tilpasser seg de soveposisjonene du foretrekker å ligge i. I tillegg gir de god støtte til slitte eller såre ledd og muskler, og kan gi nødvendig støtte.

Dessuten er det begrenset hvor mye man vrir og vender på seg når man ligger på en overmadrass av minneskum. Dette kan bidra til en dypere og mer uforstyrret søvn. Et stort antall eldre mennesker velger i dag å investere i en regulerbar seng siden disse sengene gjør det enklere å både legge seg ned i sengen og stå opp fra den igjen.

Hvis du er den heldige eieren av en regulerbar seng, så finnes det flere overmadrasser som passer til disse sengene, for eksempel en overmadrass med splitt hvis to regulerbare ved siden av hverandre brukes som dobbeltseng.

For videre inspirasjon kan du ta en titt på vår madrasstest, og se om du kanskje skal ha fingrene i en testvinner blant overmadrassene, eller en testvinner innenfor de andre madrasstypene.