Skummadrass

En skummadrass er mye mer enn bare en billig madrass. En madrass med riktig sammensetning av skumlag kan sørge for optimal søvnkomfort like godt som mange dyrere madrasser. Det kan være en utfordring å finne en madrass som tilpasser seg kroppen når du endrer soveposisjonen i løpet av natten – men det er nettopp det en skummadrass kan.

Mayan Latex

Mayan er sertifisert 100% organisk og CO2 nøytral. Den er produsert med vulkaniseringens-metoden, som gjør, at madrassen formes innvendig og ut, frem for omvendt.

✅ Levering 16-24 dager

✅ Prøvetid 100 dager

✅ Delbetaling Tilbys

Latex AEGIS

Latex AEGIS er en antibakteriell og allergivennlig skummadrass, som gir en fremragende støtte. Madrassen har en kjerne på hele 18 cm.

✅ Levering 28-40 dager

✅ Prøvetid 100 dager

✅ Delbetaling Tilbys

LaForma Yoko

✅ Levering 5-6 uker

✅ Prøvetid 14 dager

✅ Delbetaling Tilbys

LaForma Nia

✅ Levering 5-6 uker

✅ Retur 14 dager

✅ Delbetaling Tilbys

Generelt om skummadrasser

En skummadrass produseres, som navnet avslører, av et skumbasert materiale. Prisen på madrassen vil gjenspeiles i materialet madrassen er laget av. En skummadrass er ofte det billigste madrassvalget ved første øyekast, og det koster ikke nødvendigvis mye når man kjøper en billig sammenleggbar skummadrass.

Det er viktig å være klar over at man får det man betaler for. En billig skummadrass kan være en utmerket løsning som gjesteseng, men er sjelden den beste løsningen for et permanent sovemiljø. Hvis du gjerne vil ta en nærmere titt på andre typer, så finner du mange andre typer madrasser her på siden.

Vanligvis vil en skummadrass av rimelig kvalitet være ideell i en sengeramme eller som en del av en regulerbar seng.

Fordeler med en skummadrass

Det kan være vanskelig å ha oversikten over de mange forskjellige variantene av skum og hvilke egenskaper de forskjellige typene har, men som regel er en skummadrass ofte mykere enn en springfjærmadrass.

Dermed er det en fordel å bruke en skummadrass hvis du foretrekker å sove mykere. Det skal også sies at de bedre modellene har varierende fasthet, og man finner skummadrasser som passer til de aller fleste vekt- og komfortsonepreferansene.

Størrelsen på skummadrassen din

Størrelsen på din kommende skummadrass avhenger av hvor og hvordan du skal bruke den. Det viktigste er at madrassen passer til sengerammen, den regulerbare sengen eller i det rommet du har tenkt å tilbringe mange gode netter. Skumgummimadrasser finnes i alle mulige størrelser, og hvis du ikke finner den riktige størrelsen, så er det fullt mulig å bestille skumgummimadrasser etter mål.

Det er viktig å huske på at tykkelsen på skummadrassene også er forskjellig. Hvis madrassen skal fungere som en overmadrass, så må du huske på at det skal være nok plass i høyden i sengerammen. Når man snakker om madrassens høyde, så omtales den ofte som kjernehøyde.

Det betyr at det er tre forskjellige mål du skal ha oversikt over før du bestiller: Høyde, bredde og lengde på madrassen. Hvis madrassen skal passe inn i en eksisterende ramme må du foreta en grundig måling av dimensjonene. Det er bedre å måle en gang for mye enn en gang for lite.

Valg av materiale

Hva skal skummadrassen din brukes til? Hvis du er helt sikker på hva den skal brukes til, så er du et godt skritt nærmere den ideelle skummadrassen. For det er ikke helt uten betydning hvilket materiale du velger.

Skummadrass med kaldskum

Det billigste valget når det gjelder skummadrasser, er uten tvil kaldskum, også kjent som purskum eller komfortskum. Årsaken til at madrassene er så billige er at de er mye billigere å produsere enn mange andre skumgummimadrasser. Ofte henger pris og kvalitet sammen, noe som også ofte er tilfellet når det gjelder billige skummadrasser av purskum. Likevel kan man saktens få gode madrasser av kaldskum, så hold øynene åpne etter et godt tilbud.

Som regel får man ikke den støtten og komforten til kroppen som man får med andre dyrere varianter. Ofte vil madrassen føles veldig fast, og den opptar heller ikke kroppsvarme. Derfor kan den ikke forme seg etter kroppen din, og du ender med å ikke ligge jevnt i sengen og ikke få en optimal trykkavlastning.

Hvis du har en følsom og sart kropp, så er ikke en skumgummimadrass med kaldskum løsningen for deg. Skummet er heller ikke optimalt i forhold til å avlede varme, noe som betyr at den ikke er egnet til de som har det varmt om natten. For mange andre kan den fungere godt, spesielt som en gjesteseng.

Skummadrass med minneskum

Minneskum har en unik egenskap som gjør at skummet former seg i henhold til personen som ligger i sengen. Det gir både en optimal følelse av komfort i tillegg til god støtte på de riktige stedene i kroppen. Minneskum har dessuten også gode fuktighetsabsorberende egenskaper.

Minneskum har mange navn og blir ofte referert til som viskoelastisk skum, trykkavlastende skum og celsiusskum.

Det unike ved minneskum er dets evne til å trekke seg tilbake til sin opprinnelige form. Andre materialer, som for eksempel lateks og polyskum gjør også det, men minneskum av god kvalitet gjør det raskere og mer effektivt. I praksis betyr dette at når du endrer soveposisjonen vil en madrass med minneskum raskt utjevne madrassnivået slik at den tilpasser seg den nye soveposisjonen din.

Skummadrass med lateks

Den dyreste formen for skummadrass er uten tvil madrasser med en kjerne av lateks. Det skyldes at lateks er et naturmateriale som utvinnes fra trær. Dermed får du også et mere miljøvennlig og bæredyktig produkt. En annen god egenskap er at lateks er veldig pustbart. Du kommer med andre ord ikke til å ligge og svette natten lang på en madrass av lateks.

Madrassen sørger nemlig for god ventilasjon omkring deg slik at det hele tiden tilføres ny og frisk luft. Det er avgjørende for et godt og sunt sovemiljø. Lateks gir også veldig god komfort siden det er veldig elastisk – men det vil som regel gi en fastere og jevnere støtte enn for eksempel minneskum.

Allergivennlig skummadrass

Lider du av høysnue og/eller astma? Eller er du plaget av eksem? Et liv med allergi er en evig kamp for å optimalisere forholdene som kan redusere de allergiske reaksjonene dine. Her er soverommet et sted allergi og astma både kan forverres og lindres.

Det spesielle med en allergivennlig skummadrass er at madrassen er behandlet slik at husstøvmidd ikke kan leve i madrassen. Lateks har nettopp denne egenskapen, i tillegg til å være antibakteriell og ha soppforebyggende egenskaper. Hvis du gjerne vil ha en allergivennlig madrass, så kan en skummadrass med lateks være midt i blinken for deg.

Ved å redusere antall husstøvmidd i sengen, kan du forbedre soveforholdene og potensielt oppnå bedre nattesøvn. Se flere gode tips om forebygging hos Astma- og Allergiforbundet, hvis du føler du kan ha nytte av det.

Skummadrass til barnesengen

Det er alfa og omega at barnet ditt sover godt og trygt, men hvilken madrass er best for barnet ditt? Alle barn er selvfølgelig forskjellige, men det er noen tommelfingerregler man godt kan ta utgangspunkt i. Disse er blant annet:

 • Madrassen må passe til barnets alder. Snakk gjerne med forhandleren om de spesifikke madrassegenskapene du vurderer å kjøpe til barnet ditt.
 • Madrassen bør være i et pustende og allergivennlig materiale.
 • Det er viktig at trekket er avtakbart og vaskbart.
 • En større madrass er et godt valg for barnet slik at han eller hun kan ha glede av den i mange år. Velg derfor gjerne en skummadrass i størrelsen 80×200 cm eller større, selv om barnet fortsatt er ungt. Hvis du har mulighet til det, så kan du like gjerne velge en skummadrass på hele 100×200 cm. På den måten er det god plass å boltre seg på i tillegg til kosedyr og ekstra puter. Dessuten får du også plass til å sette deg ved siden av og lese godnatthistorier.
 • Du må gjerne la barnet arve en madrass, men husk at den gamle madrassen kan ha en form som ikke passer for barnet ditt.

Skummadrass som overmadrass

En overmadrass er med på å skape ekstra komfort, og kan hjelpe til med å forlenge levetiden på en dyr seng og madrass. En overmadrass fungerer som det øverste laget av sengen, og er det laget du har kontakt med hver eneste gang du legger deg i sengen. Derfor bør en overmadrass være laget av et materiale som gir optimal støtte. Det er normalt å skifte ut overmadrassen med jevne mellomrom siden det er en langt billigere løsning enn å skifte ut hele sengen.

En skummadrass kan gi støtte og avlastning til kroppen din i mange år, avhengig av hvor god kvalitet det er snakk om.

Skummadrass eller fjærmadrass?

En skummadrass er et godt valg sammen med en regulerbar seng, mens en springfjærmadrass ofte er det foretrukne valget som en madrass i en sengeramme.

En springfjærmadrass er bygget rundt en kjerne av fjærer med polstring av lateks eller annet kvalitetsmateriale. Det er stor forskjell på springfjærmadrasser, men som utgangspunkt kan du forvente at springfjærmadrassen er litt hardere og fastere enn en skummadrass. Skummadrassen er også tilgjengelig i forskjellige hardheter, så det er ikke snakk om enten eller. Hvilken madrass du velger er helt avhengig av preferansene og behovene dine.

Det er mange parametere å ta høyde for når man skal velge en madrass, og her må vekten ikke undervurderes. Madrassen skal passe perfekt til vekten din, så det er viktig at du finner en springfjærmadrass eller skummadrass som passer perfekt til vektklassen din.

Tips for valg av skummadrasser

Det kan være vanskelig å huske på alle de tingene man skal ta stilling til når man skal finne den helt perfekte madrassen. Nedenfor finner du noen gode tips og råd slik at du lettere kan finne frem til den madrassen som kan være med på å optimere nattesøvnen din:

 • Hvis du har en kontinentalseng eller regulerbar seng, så bør du vurdere en skummadrass. En god skummadrass følger bunnen i en regulerbar seng og er med på å gi støtte i alle de eventuelle komfortsonene i sengen, selv når du hever og senker sengen.
 • Vurder om det er en god eller dårlig idé å kjøpe en billig skummadrass. Det er en enorm forskjell mellom kvaliteten i en billig sammenleggbar madrass og de aller beste skummadrassene av enten minneskum eller lateks.
 • Hvis du er ute etter en skummadrass, så bør du ikke plassere den direkte på gulvet. Madrassen trenger ventilasjon og kan ikke ventilere optimalt hvis den ikke ligger i en sengeramme eller i en regulerbar seng.
 • En skummadrass er en myk madrass. Vær derfor ekstra oppmerksom slik at du velger en fasthet som kan kompensere for vekten din hvis du ikke vil sove for mykt.
 • Velg eventuelt en madrass som er allergivennlig og antibakteriell.
 • Husk at det er andre madrasstyper som kan være bedre tilpasset kroppen din, som for eksempel en rammemadrass eller springfjærmadrass.
 • Hvis du vil ha et naturlig produkt, kan du gå for en madrass i 100 % naturlig lateks. Vær oppmerksom på at det må fremgå tydelig at det ikke er et blandingsprodukt.
 • En billig sammenleggbar madrass kan være en utmerket løsning som gjesteseng, men den gir sjelden optimal støtte for de overnattende gjestene.

Få et sunt sovemiljø

For at du kan få en god nattesøvn, så er det viktig at forholdene på soverommet ditt er optimale. Det er flere ting som spiller inn for å oppnå et sunt sovemiljø, men det er enkelt å få et supert sovemiljø.

Temperaturen

Det er viktig at temperaturen på soverommet ditt ikke er for høy. Temperaturen skal være litt under romtemperatur, ca. 18 – 19 grader. Kroppstemperaturen senkes under søvn, og hvis romtemperaturen er for høy, kan ikke kroppen kvitte seg med varmen. Det er fint å sove med et åpent vindu, selv om vinteren – bare pass på at rommet (med sine dyner og puter) ikke blir fuktig på grunn av den kjølige luften. For å unngå dette kan du skru opp temperaturen når du står opp og skru ned om natten litt før du legger deg.

Innredning

Hvis du gjør soverommet enkelt og lett å rengjøre, kan du unngå at mye støv og smuss samler seg. Det er blant annet lurt å ha en seng som du enkelt kan støvsuge under. Samtidig er det viktig å unngå for mange tekstiler i form av dekorative puter, tepper og tunge gardiner. Støv samler seg og midd trives i tekstiler. Hver gang du beveger putene eller sengeteppet virvles dette rundt i luften.

Ventilasjon og rengjøring

Utluftning, og gjerne gjennomtrekk, er viktig for inneklimaet på soverommet, så vel som i resten av hjemmet. Det bør gjøres flere ganger daglig, minst fem minutter to ganger daglig. Det er også en god idé å støvsuge og tørke støv hver uke. Når du rengjør grundig, er det viktig å bruke milde rengjøringsprodukter for å unngå sterk kjemisk lukt på soverommet.