Overmadrass test – Finn den beste overmadrass

Vi har laget en overmadrass test guide her på siden, slik at du lettere kan finne frem til en god overmadrass som passer perfekt til deg og dine behov.

Pulse By BN

Denne overmadrassen er ekstremt ventilerende, antibakteriell og fantastisk komfortabel. Den er helt klart spesielt velegnet til allergikere og alle andre som ikke vil ha husstøvmidd og andre uhumskheter i sengen. Du får en overmadrass med uovertruffen komfort og god ventilasjon.

✅ Levering
8-15 dager

✅ Prøvetid
100 dager

✅ Delbetaling
Tilbys

Diamant

Diamant setter nye standarder for hva en overmadrass kan, og er kanskje den beste overmadrassen på markedet i dag.

✅ Levering
8-15 dager

✅ Prøvetid
100 dager

✅ Delbetaling Tilbys

Motion

Motion har fokus på myk komfort og elastisk støtte. Madrassene har varmeavledende egenskaper, slik at ikke temperaturen blir for høy.

✅ Levering
24-36 dager

✅ Prøvetid
100 dager

✅ Delbetaling Tilbys

Prestige

Her får du en overmadrass i fantastisk kvalitet som gir optimal støtte uansett hvilken vektklasse du tilhører eller hvilken kroppsbygning du har.

✅ Levering
12-20 dager

✅ Prøvetid
100 dager

✅ Delbetaling Tilbys

Mayan Rönd

Denne overmadrassen består av 100 % naturlateks, noe som gjør at overmadrassen er spesielt godt egnet for allergikere.

✅ Levering
12-20 dager

✅ Prøvetid
100 dager

✅ Delbetaling Tilbys

Test av overmadrasser

Som oftest kan det være mye billigere å skifte ut overmadrassen hvis man ikke syns man ligger som man burde. Det finnes mange fantastiske overmadrasser til overkommelige priser, i hvert fall hvis man sammenligner dem med prisen på en ny seng.

Hvis du har en god seng, så kan det også hende det er helt unødvendig å skifte ut noe annet enn overmadrassen. Senger har som regel mye lenger levetid enn en overmadrass, og som oftest blir man nødt til å skifte ut overmadrassen en del ganger før man blir nødt til å skifte ut sengen.

Det finnes mange forskjellige overmadrasser, i alt fra forskjellige tykkelser og størrelser til ulike skum- og latekstyper. Noen har dessuten en splitt, slik at de passer bedre på regulerbare senger. Det finnes med andre ord en overmadrass til alle sengetyper, og til alle mennesker. Siden utvalget er så stort, så kan det være vanskelig å navigere seg frem til den riktige overmadrassen.

Pulse By BN – Mulig testvinner for overmadrasser i størrelsen 180×200

Fordeler med Pulse By BN:

 • Ensartet og ventilerende lateks
 • Miljøvennlig Tenceltrekk.
 • Unik sovekomfort
 • Produsert ved hjelp av SonoCore

Denne overmadrassen er ekstremt ventilerende, antibakteriell og fantastisk komfortabel. Den er helt klart spesielt velegnet til allergikere og alle andre som ikke vil ha husstøvmidd og andre uhumskheter i sengen. 

Spesiell produksjonsmetode

By BN har en ensartet og ventilerende struktur ulik de fleste andre overmadrasser. Dette skyldes produksjonsformen SonoCore, som kort fortalt vulkaniserer lateksen med høyfrekvente varmebølger i stedet for damp. Det gjør at energiavtrykket blir veldig lite, samtidig som den ensartede og ventilerende cellestrukturen gir en helt unik sovekomfort.

Miljøvennlig trekk

Det er ikke bare lateksen som er miljøvennlig, men også selve trekket. Trekket heter Tencel, og i tillegg til å være ytterst miljøvennlig, gir det en bedre fuktavledning enn andre materialer som bomull og polyester. Når man legger alle disse fantastiske egenskapene sammen, får du med andre ord en overmadrass med en sterkere og mer elastisk lateks, i tillegg til uovertruffen komfort og god ventilasjon.

Diamant – En juvel i vår overmadrasstest

Fordeler med Diamant:

 • Varmeavledende egenskaper
 • Tenceltrekk av FSC-sertifiserte trefibre
 • Fantastisk støtte og komfort

Siden vi tilbringer ca. en tredjedel av livet vårt i senga, er det viktig at alle sengens elementer er av god kvalitet. Diamant er en av de som gjør det best i vår test av overmadrasser, og gir en fantastisk støtte og komfort. Den hjelper dessuten kroppen med å vedlikeholde riktig temperatur, slik at man lettere kan sove dypt og godt.

Hjelper deg raskere mot den dype søvnen

Diamant setter nye standarder for hva en overmadrass er og kan. Den er utviklet ved hjelp av nye teknologier, og er kanskje den beste overmadrassen på markedet i dag.

Overmadrassen har en kjerne av Pulse lateks som gir en fantastisk støtte til kroppen, og de gode varmeavledende egenskapene skyldes at madrassen er behandlet med grafitt.

Årsaken til at de varmeavledende egenskapene er godt for søvnen, er at kroppstemperaturen ligger halvannen grad under normalen når vi sover. Diamant er fire ganger kaldere enn alminnelig lateks, noe som gjør at den kan hjelpe oss fortere på vei mot en dyp søvn.

Motion – Best i test av overmadrasser når det kommer til bevegelsesfrihet

Fordeler med Motion:

 • Gode varmeavledende egenskaper på grunn av skummets åpne struktur
 • Svanemerket
 • Dynamisk overmadrass som tilpasser seg kroppens bevegelser

Motion er en del av en nyutviklet serie som har fokus på myk komfort og elastisk støtte. Madrassene har varmeavledende egenskaper, slik at ikke temperaturen blir for høy, men holder seg avkjølt og temperert slik at du kan få en god nattesøvn.

Full bevegelsesfrihet og ergonomisk støtte

Motion er en dynamisk overmadrass som hele tiden tilpasser seg kroppens bevegelser.  Et av de områdene den skiller seg fra de andre på, er på skummets struktur. Det er her hemmeligheten bak de gode varmeavlende egenskapene ligger, for skummets åpne struktur gjør at overmadrassen ikke blir for varm om natten.

Skummet er dessuten så elastisk, at det gir brukeren en ergonomisk korrekt støtte mens han eller hun sover. Motion gir deg full bevegelsesfrihet, samtidig som den isolerer bevegelsene dine.

Svanemerket garanterer en sunn seng

Det er viktig med et godt og sunt sovemiljø. Det skal helst være så rent som mulig, og ikke være forstyrret av urenheter eller kjemikalier fra verken seng eller soverom. Overmadrassen Motion er Svanemerket, noe som garanterer en sunn seng. Det betyr at du har enda en god grunn til å sove godt på denne overmadrassen.

Prestige – Blant de aller beste i vår test av overmadrasser

Fordeler med Prestige:

 • Tetthet på 77/m3
 • Avtakbart og vaskbart trekk
 • Tykk latekskjerne på 6 centimeter
 • Svanemerket overmadrass

Hver gang man leser en overmadrass test, så er det alltid noen overraskelser og noen selvfølgeligheter. Prestige hører til det siste, for denne overmadrassen er et selvfølgelig valg hvis du vil ha en overmadrass som gir fantastisk komfort og støtte – og hvem vil vel ikke ha det?

Perfekt til alle størrelser og liggestillinger

Navnet Prestige er ikke valgt tilfeldig, for her får du en overmadrass i fantastisk kvalitet. Overmadrassen har en kjerne av lateks som gir optimal støtte uansett hvilken vektklasse du tilhører eller hvilken kroppsbygning du har. Sovestillingen har heller ingenting å si, for den tykke latekskjernen på seks centimeter gir suveren støtte til alle liggeposisjoner.

Sunn overmadrass

En overmadrass skal gi ekstra komfort og støtte til sengen. Prestige har en tetthet på hele 77 kg/m3, noe som betyr at den har en ekstra fast kvalitet som gir deg akkurat den støtten kroppen trenger hver eneste natt. Overmadrassen er dessuten Svanemerket, noe som betyr du trygt kan lukke øynene og gå en sunn, støttende og komfortabel nattesøvn i møte.  

Mayan Rönd – Miljøvennlig vinner av vår best i test av overmadrasser

Fordeler med Mayan Rönd:

 • Et miljøvennlig og bærekraftig valg
 • Allergivennlig og antibakteriell
 • 100 % naturlateks utvunnet fra treet Hevea Brasiliensis
 • Svanemerket trekk

Navnet Mayan er en garanti for bærekraftige og miljøvennlige materialer. Denne overmadrassen består av 100 % naturlateks, noe som gjør at overmadrassen er spesielt godt egnet for allergikere i tillegg til alle andre som vil ha så ren luft og sunt sovemiljø som overhodet mulig. Navnet Rönd i overmadrassens navn er hentet fra trekket rundt latekskjernen. Det heter nemlig Rönd, og er et antibakterielt og svanemerket trekk som sikrer at ingen bakterier eller andre små uhumskheter overlever i fibrene i madrassen.

De beste betingelsene for et sunt sovemiljø

Det finnes ikke et bedre grunnlag for god søvn en rene og miljøvennlige materialer. Dette er med på å skape de aller beste betingelsene for et godt og sunt sovemiljø, slik at du kan føle deg frisk og uthvilt når du våkner om morgenen.

Temprakon Splitt – Den beste overmadrassen fra Jysk

Fordeler med Temprakon Splitt:

 • Splitt i både hode- og fotenden
 • Vaskbart trekk
 • Kjerne av lateks

Denne eksklusive overmadrassen fra Jysk er spesielt beregnet på regulerbare senger. Den har nemlig en splitt i hver ende, slik at den lettere kan følge med hvis den ene sengen vil heves mens den andre vil senkes i en regulerbar dobbeltseng. På den måten unngår man et irriterende mellomrom mellom sengene.

Lett å holde ren

Temprakon er hele 10 centimeter tykk og har en ventilerende og pustende latekskjerne som sikrer deg en behagelig sovetemperatur. Overmadrassen er dessuten utstyrt med et vaskbart trekk med myk og kraftig quilting, slik at du hele tiden kan ha et rent og behagelig sovemiljø.

Overmadrass – finn den beste

Vi har simpelthen satt oss fore å finne frem til den beste overmadrassen – etter dine premisser. Først tar vi en liten gjennomgang av nytteverdi og funksjonalitet, før vi lar det brake løs med våre fire utvalgte favoritter.

Beskytter madrassen din

Overmadrasser kommer i forskjellige tykkelser, materialvalg og kvaliteter. For uøvede føles det som uoverkommelig å finne den rette og man ender opp med å velge etter den ene faktoren man har full forståelse av: Prisen. Det er synd, for pris, kvalitet og funksjonalitet henger som oftest sammen. Så vi begynner med det enkleste først. Overmadrassene, uansett type, beskytter alle sammen madrassen din mot smuss og slitasje, slik at den får lengre levetid. Et viktig poeng, siden gode madrasser koster ganske mye. Like viktig, er det at overmadrassen kan forbedre nattesøvnen din. Det høres ut som tomt reklamesnakk, men er like fullt reelt. Overmadrassen kan brukes til å regulere temperaturen, madrassens fasthet og den kan faktisk lede vekk svetten i løpet av natten.

Overmadrassen kan vaskes

Vask av madrassen er ikke så enkelt. Da er det godt at overmadrassens trekk lett kan vaskes. En vask på 60 grader sørger for å fjerne døde hudceller, svette, hår og generelt smuss. Skulle du være ekstra uheldig og søle mye i sengen, er det langt billigere å skifte ut overmadrassen enn selve madrassen.

Kan endre fasthet på madrassen din

Ligger du enten for mykt eller hardt på madrassen din, kan en overmadrass være med på å korrigere madrassens fasthet. Så har det blitt noen kilo for mye på vekten, slik at madrassen egentlig burde skiftes ut, vil en fast overmadrass kunne være nok til at du ligger godt i sengen igjen.

Memoryfoam eller latex – hvilken passer deg best?

Latex-madrassen er et naturprodukt, med fast form, som hindrer deg fra å synke ned i overmadrassen slik du gjør med en memoryfoam-madrass (mer om det senere). Latexmadrassen er laget av naturgummi, puster godt og leder dessuten både varme og fukt ut av madrassen. Her er det en positiv trippeleffekt av latexmadrassen, som andre overmadrasser ikke kan matche – den er varmeregulerende, bringer vekk fuktighet og dermed reduseres antallet bakterier betraktelig. Memoryfoam er et relativt mykt materiale som former seg etter kroppen. Materialet blir mykere når det blir utsatt for varme og dermed synker du godt ned i madrassen. Det gir et stabilt trykk over hele kroppen og en god liggestilling, men bakdelen er at det blir varmt.

Hvilken overmadrass er best?

Til tross for de kvalitetsmessige forskjellene i innhold og materiale til overmadrassene, er det ikke enkelt å peke på en ubetinget vinner. Tross alt handler det om hva du trenger madrassen til. For å finne den overmadrassen som fungerer best for deg, må du vurdere hvilke behov du har. Det er alltid godt å lese en «best i test» for overmadrasser, som du også kan finne her på siden. Det kan alltid gi deg en god pekepinn. Det er likevel først og fremst opp til deg, og det første du bør tenke over er hvem det er som primært skal bruke overmadrassen.

Nedenfor er en overmadrassguide til hvilke ting du bør vurdere, avhengig av hvem som skal bruke overmadrassen.

Beste overmadrass for babyer og barn

For veldig små barn – dvs. babyer og smårollinger – bruker de fleste overmadrasser av kaldskum eller skum. Disse overmadrassene brukes i vugger, barnevogner o.l. Det er nettopp av disse grunnene at det også er en stor fordel å skaffe en overmadrass der trekket kan fjernes og vaskes. Av de to skumtypene anbefales kaldskum over purskum, siden det puster langt bedre og dermed gir det beste soveklimaet.

Av sikkerhetsgrunner anbefales det å kjøpe en relativt hard overmadrass til en baby, slik at babyen ikke ved en tilfeldighet kan grave nesen i overflaten når den ligger på magen. Spesielt kan en myk madrass føre til pusteproblemer, som potensielt kan være farlig.

Av hensyn til barnets helse er det vanligvis en god ide å lete etter naturlige materialer og ikke bare se etter det billigste på markedet. Et godt stempel å se etter er «OEKO-TEX 100»-standarden, som sikrer at produktet ikke utgjør noen risiko for barnets helse og sunnhet.

Beste overmadrass for barn og unge

For å finne den beste overmadrassen for barnet eller den unge voksne, er det viktig å huske på noen helsefaktorer. Statens Helsetilsyn anbefaler barn å ligge på et fast, men ikke hardt underlag når de sover. Dette skyldes hovedsakelig muskelutviklingen som må ha gode forhold under barnets søvn – og den får det best på en fast overflate.

Problemet med mange vanlige springfjær- eller rammemadrasser er at fjærene først aktiveres ved en viss belastning (vanligvis rundt 50 kg eller mer), og at mange barn derfor ikke får noe ut av å ligge i en vanlig seng. I verste fall kan det bety at når de ligger på siden, så synker ikke skuldrene og hoftene tilstrekkelig ned i sengen, og barnet ditt vil ende opp med en ryggrad som ikke er rett. Det er noe som kan forårsake ryggproblemer senere i livet. Dette gjør overmadrassen enda viktigere.

Som utgangspunkt anbefales det å finne en overmadrass med enten minneskum eller lateks til barn. Mange foreldre foretrekker lateks da det er mer allergivennlig og også bedre til å spre varmen, noe som kan være spesielt fordelaktig for de litt eldre barna eller unge voksne som har begynt å svette mer om natten. I tillegg foretrekker mange foreldre i dag å kjøpe overmadrasser i naturlige materialer som er bedre egnet for allergi og astma.

Sist, men ikke minst, anbefales det også å kjøpe en overmadrass der trekket kan fjernes og vaskes i vanlig maskinvask. Dette gjør det mye enklere å opprettholde god hygiene i sengen, selv over flere år.

Den beste overmadrassen for voksne

Når det gjelder å måtte velge madrasser for voksne, er det litt mer komplisert. Det er her mange personlige preferanser kommer inn, og selvfølgelig må du ta hensyn til disse når du velger en overmadrass til deg selv.

Imidlertid er det noen få faktorer du bør vurdere når du skal finne den beste madrassen for en voksen. Når du skal finne en god overmadrass må du (dessverre) tenke på vekten din for å finne den rette. Madrassens fasthet avgjør hvor god støtte du får, og dette avhenger direkte av din egen kroppsvekt. Hvis du veier under 75 kg, bør du som utgangspunkt ha en litt mykere madrass. Hvis du veier mellom 75 kg og 95 kg, trenger du en madrass med middels til fast hardhet, og hvis du veier mer enn 95 kg, bør du ha en madrass med en fast eller ekstra fast fasthet.

Dette betyr imidlertid ikke at du må ligge på en hard og ubehagelig overflate. Madrassen kan føles myk under deg, men det viktige er at den gir nødvendig støtte og motstand for kroppen din når du sover.

Beste overmadrass for eldre

Når vi blir eldre, er det også en god idé å tilpasse sengene våre deretter. Kroppen endrer seg gjennom livet, og etter hvert som vi eldes har søvnen vår absolutt ikke blitt mindre viktig. Mange eldre foretrekker en overmadrass laget av minneskum. Dette er hovedsakelig fordi denne typen madrasser former seg etter kroppen og tilpasser seg de soveposisjonene du foretrekker å ligge i. I tillegg gir de god støtte til slitte eller såre ledd og muskler, og kan gi nødvendig støtte.

Dessuten er det begrenset hvor mye man vrir og vender på seg når man ligger på en overmadrass av minneskum. Dette kan bidra til en dypere og mer uforstyrret søvn. Et stort antall eldre mennesker velger i dag å investere i en regulerbar seng siden disse sengene gjør det enklere å både legge seg ned i sengen og stå opp fra den igjen.

Hvis du er den heldige eieren av en regulerbar seng, så finnes det flere overmadrasser som passer til disse sengene, for eksempel en overmadrass med splitt hvis to regulerbare ved siden av hverandre brukes som dobbeltseng.

For videre inspirasjon kan du ta en titt på vår madrasstest, og se om du kanskje skal ha fingrene i en testvinner blant overmadrassene, eller en testvinner innenfor de andre madrasstypene.

Beste overmadrasser for dårlig rygg

Hvis du har ryggproblemer, så er alle deler av sengen din viktig. Dette gjelder selvfølgelig også overmadrassen. Dette øverste laget, og den fastheten overmadrassen har, vil direkte innvirke på problemer man har. Problemer kan forsterkes med et dårlig valg, og tilsvarende avlastes og forbedres ved et godt valg. Det er viktig å ikke velge en for myk overmadrass hvis man vil unngå dårlig rygg.

Før all skyld legges på overmadrassen, er det imidlertid viktig å påpeke at det kan hende en dårlig seng kan forbedres med en god overmadrass – men hvis sengen er veldig dårlig, så kan det hele aldri bli helt bra. Med ryggproblemer, så bør man ikke bare ta en nærmere titt på overmadrassen, men snarere hele senga.

Du kan ikke unngå en overmadrass

For altfor mange nordmenn er nattesøvnen altfor dårlig i forhold til hva den egentlig burde være. Mange nordmenn sover elendig, eller rett og slett ikke like bra som de pleide å gjøre. Det kan selvfølgelig være mange forskjellige årsaker til dette, men en enkel løsning kan være å skifte ut overmadrassen.

Av de mange årsakene til at man ikke får like mye søvn som man burde, kan nevnes stress, generell helse og psykiske lidelser. I utgangspunktet handler det nok likevel for mange om at sengen ikke er så god som den burde være. Med en overmadrass kan du forbedre det øverste laget av sengen på et blunk. En overmadrass i høy kvalitet gjør det enklere å oppnå en god natts søvn.

Du kan selvfølgelig sove på en seng uten den ekstra overmadrassen, men hvis du først har prøvd å bruke en overmadrass, kommer du fort til å merke de harde og irriterende fjærene i sengen.

Når du snakker med eksperter om søvn og senger, er svaret helt krystallklart. Overmadrassen er uunnværlig. Den gir veldig mye mer til en god nattesøvn enn man kanskje tror.

Kroppen din vil elske en overmadrass

Du har en unik kropp, og den fortjener at du behandler den godt. De fleste ligger i sengen mellom 6 og 9 timer hver dag, noe som for de fleste kreves for å være godt uthvilt. Dette betyr at du ligger mange timer på overmadrassen i løpet av livet. For kroppen din betyr dette at selv små forskjeller i kvaliteten på den nye overmadrassen faktisk kan utgjøre en større forskjell enn du har forestilt deg.

Mange bekker små gjør en stor å, og slik er det med søvnen din også. Noen timer i en dårlig seng gjør ikke mye, men mange timer i en dårlig seng og overmadrass kan gjøre en enorm forskjell.

De mange tusen timene i sengen betyr noe!

Hvis du vil få mest mulig ut av den tiden du er våken, så krever det at du får best mulig restitusjon gjennom natten. Det kan hende du har en tøff hverdag, og når du legger deg ned skal du gi kroppen din de best mulige betingelsene for å kunne slappe av og få nye krefter i musklene og energi til hodet.

Det er her samspillet mellom kroppen din og overmadrassen kommer inn. Sengen kan på mange måter sammenlignes med en bil. Du er kanskje en av dem som tilbringer mye tid i bilen hver eneste dag, noe som gjør at du vil ha en god og komfortabel bil. Men hvis du sammenligner de timene du bruker i sengen, så er det ikke mange timer du bruker i bilen. Med mindre du er lastebilsjåfør eller lignende, vil du sikkert tilbringe flere timer i sengen enn bak rattet. Dette betyr at den lille investeringen det kreves for å kjøpe en litt bedre rammemadrass, fjærmadrass og ikke minst overmadrass helt klart er verdt pengene. Hvis man fortsetter sammenligningen av sengen med en bil, så varer en god seng minst like lenge.

Det er ikke bare du som drar nytte av en overmadrass

Du vil definitivt få en bedre søvn hvis du kjøper en av overmadrassene som anbefales her på siden, eller et av de mange andre alternativene som finnes i god kvalitet. Det er ikke bare søvnen og kroppen din som får det bedre, men også sengen din vil takke deg. Den delen av sengen din som ligger rett under overmadrassen vil kunne vare betydelig lenger med en ekstra madrass oppå.

Fjærmadrassen, skummadrassen eller rammemadrassen, avhengig av hva slags seng du har, vil vare betydelig lenger med et ekstra beskyttende madrasslag. Det beskytter sengen mot slitasje, og ikke minst mot all svetten som naturlig kommer når vi ligger og sover. Hvis du bruker en overmadrass, kan du som regel nøyes med å skifte overmadrassen i stedet for å skifte ut hele senga.

Slitasje på fyll og fjærer i senga

Fjærer i en seng varer lenge. Dette er imidlertid langt fra tilfelle med fyllet som er rundt fjærene. I en fjærmadrass er det vanligvis bare 1–2 cm fyll mellom fjærene og trekket. Hvis du velger å ligge direkte på madrassen, blir madrassens evne til å gi den støtten du trenger raskt mindre, og den vil ikke være optimal igjen før etter 1–2 år uten bruk.

Hvis overmadrassen ligger oppå fjærmadrassen, er det den som tar slitasjen og sørger for at fyllet i fjærmadrassen ikke blir overbelastet. Så hvis du har en overmadrass på sengen din, er det mest sannsynlig at du kan nøyes med å erstatte den etter noen år, og ikke hele sengen.

Derfor er kvaliteten på skum og lateks viktig i overmadrassen

Kjøper du en overmadrass med middels kvalitet skum, vil det ta ca. 1 år å bryte ned 2 cm. Hvis du velger en overmadrass med skum av høy kvalitet, vil ca. 1 cm brytes ned på 1 år. Så du kan derfor si at gjennomsnittlig kvalitet i forhold til høy kvalitet er halvparten så bra, eller at den høye kvaliteten er dobbelt så god.

Når du skal se på om skummet i overmadrassen er av høy kvalitet, skal du se på kg / m3, i tillegg til å se på tykkelsen på overmadrassen. Når du ser på kombinasjonen av disse to tallene, vil du få en pekepinn på hvor lang levetid overmadrassen har. Hvis du for eksempel velger overmadrass med en kjerne på 4 cm, og som har 50 kg / m3, dvs. ganske god kvalitet, vil den ha en levetid på omtrent 4 år. Men hvis du velger en middelmådig kvalitet med bare er 40 kg / m3, og den er tykkere enn 4 cm, vil levetiden være 3 år. Hvis du derimot kjøper en overmadrass på hele 7 cm med en kvalitet på 60 kg / m3, kan du godt forvente at overmadrassen vil vare rundt 7 år.

Rent økonomisk er det altså bedre å kjøpe den med 7 cm kjerne og god kvalitet, så lenge den koster mindre enn dobbelt så mye som den dårlige. Det er selvsagt ikke kun de økonomiske fordelene ved å velge en overmadrass i høyere kvalitet, fordi det er jo selvfølgelig også mye bedre å ligge på den tykkere overmadrassen i forhold til den tynne. 

Avkjølende overmadrass

Hvis du er en som ofte føler deg varm når du sover, bør du først og fremst vite at du i hvert fall ikke skal gå etter en standard skummadrass. Skum har som regel problemer med å avlede varmen om natten. Hvis du vil ha en rimelig madrass, så er det en god idé å kjøpe en madrass med lateks. Det finnes mange gode overmadrasser med lateks som har en avkjølende effekt, og som samtidig har fantastisk komfort og god støtte. Avhengig av kvaliteten på lateksen, så er denne typen overmadrasser også ofte allergivennlige, noe som er med på å gi et sunt inneklima på soverommet.

7 tips for en bedre nattesøvn

En god nattesøvn begynner ikke om natten: Søvn er en del av vår naturlige døgnrytme og dagen har derfor stor innflytelse på nattesøvnen. Her er 7 tips for en bedre nattesøvn som handler om de mange tingene du kan gjøre om dagen, og ting du bør unngå, for å forbedre søvnen din.

1. Hvor lenge skal du sove?

Mange ønsker å vite hvor mange timer søvn de trenger. Det er ikke noe entydig svar på det. 90 % av befolkningen sover mellom 6 og 9 timer. All forskning viser at vi trenger minimum 7 timers søvn hver natt for å unngå en betydelig reduksjon i reaksjonstid og konsentrasjonsevne.

Du får i prinsippet for lite søvn hvis du trenger en kopp kaffe for å våkne om morgenen, hvis du er nødt til å bli vekket av en vekkerklokke eller hvis du blir døsig og sliten allerede om formiddagen.

Prøv følgende neste gang du drar på lengre ferie: Den første uken vil du sannsynligvis sove lenger enn vanlig, spesielt hvis du ikke har fått nok søvn på en stund. Den neste uken begynner søvnen din å stabilisere seg, og du kan nå begynne å tenke over hvor mange timer du sover hver natt før du våkner uthvilt. Dette antall timer tilsvarer søvnbehovet ditt – og det er kanskje mye mer enn du normalt får sove i hverdagen.

2. Styr døgnrytmen din

Stå opp og legg deg til omtrent samme tid hver dag, slik at kroppens indre døgnrytme kobles til vårt ytre døgn på en fast og regelmessig måte. Start dagen med å «våkne opp». Bruk 5–10 minutter i sengen der kropp og hjerne stille og rolig kan komme i gang etter nattesøvnen. Dette gir en rolig start på dagen. Deretter bør du få rikelig med sollys, god frokost, trening – og også en liten tur i en «kald» dusj. Dette er alle faktorer som hjelper til med å fortelle hjernen at: Nå er det morgen, nå står vi opp og starter dagens aktiviteter.

Sørg også for å spise lunsj og middag omtrent på samme tid hver dag. Det styrker «mageklokken» som hjelper hjernen med å holde styr på tiden og dermed gi deg en stabil døgnrytme.

3. Få bevegelse og sollys inn i hverdagen din

Lys om morgenen stopper produksjonen av søvnhormonet melatonin og får hjernen til å våkne. Lyset justerer døgnrytmen og øker trivselshormonet serotonin. Du trenger minst 30 minutter sollys om dagen, helst om morgenen og midt på dagen.

Mye trening på dagtid gir en naturlig utmattelse om kvelden (tenk på barn som blir rastløse hvis de ikke har fått løpt fra seg). Kanskje du ikke kan sove fordi du ikke har brukt kroppen nok på dagtid? Unngå imidlertid hard trening de siste 2–3 timene før leggetid, slik at kroppen får tid til å roe seg ned før du legger deg.

4. Rolige kveldsrutiner hjelper deg med å sove mens du er på farten

Bruk den siste timen før sengetid til å roe deg ned. Det kan kanskje være vanskelig, fordi det innebærer blant annet å ikke gjøre det stort sett alle andre gjør om kvelden – å se på TV- eller dataskjermen, drikke kaffe / te / alkohol, trene, spise sjokolade, sjekke e-post og være sosialt aktiv. Alle disse tingene stimulerer hjernen vår på forskjellige måter og kan gjøre det vanskelig å sovne og sove dypt. I stedet kan du prøve å gjøre rolige og kanskje litt kjedelige ting: folde sammen klesvasken, stryke klærne, smøre matpakker, høre på altfor stille og rolig musikk, ta et varmt bad, gjøre beroligende øvelser, lese en bok (ikke for spennende!) Med andre ord; den siste timen før leggetid er en fase hvor det er bra å forberede seg på å oppnå mental og fysisk ro, noe som er det beste utgangspunktet for en god nattesøvn.

5. Hold deg våken om dagen for å øke søvnbehovet ditt

Ikke sov for lenge om morgenen eller ta en (for lang) ettermiddagslur hvis du har sovet dårlig om natten. Hvis du gjør det, reduserer du søvnbehovet som bygger seg naturlig opp om dagen og gjør det vanskeligere å sovne om kvelden. Unngå også å være ‘sosialt inaktiv’ på grunn av trøtthet. Sørg i stedet for å komme deg ut blant andre mennesker, og hold deg gang inntil det er på tide å gå i seng igjen. Hvis du fortsatt ikke klarer å sove om natten, bør du søke hjelp fra enten din egen lege eller en annen som kan gi deg råd om gode søvnrutiner.

6. Kanskje du har behov for litt mat rett før leggetid

Hvis du ofte våkner tidlig om morgenen, kan det hende du har behov for litt mat før du legger deg. Noen mennesker har ikke nok «energi» til å sove om natten og våkner derfor om morgenen. Det kan være en god idé å spise en porsjon skyr eller lignende meieriprodukter med høyt proteininnhold og en banan, noen valnøtter og litt havregryn – det er et lekkert og beroligende og søvnfremmende måltid.

7. Husk at søvnen din endres gjennom hele livet

Søvnen vår endres gjennom livet. Det lille spedbarnet trenger 16 timers søvn om dagen, barn 10–12 timer, tenåringer 9–10 timer og voksne 7,5–8,5 timer. Med alderen opplever mange dårligere søvn, noe som delvis skyldes en rekke fysiologiske endringer som påvirker kroppen og hjernen: urinproduksjonen reduseres ikke lenger om natten, så du må oftere på toalettet. Produksjonen av søvnhormonet melatonin reduseres også, og det samme gjør mengden av den dype søvnen.

Kort fortalt, så blir søvnen vår lettere med alderen, du våkner flere ganger om natten og føler deg ikke uthvilt på samme måte som en 25-åring.

Råd til eldre er det samme som for alle andre; Sørg for nok lys, bevegelse og sosial aktivitet. Og unngå så mye som mulig å bli frustrert over at du sover lettere. Det bare stresser deg og gjør det dermed vanskeligere å sove.

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Hvilken toppmadrass er best?

Her på siden har vi sett nærmere på 6 av de beste overmadrassene på det norske markedet, og det er nærmest umulig å si hvilken som er best. Vi er jo alle forskjellige, og er ikke alltid enige om hva som er best når det kommer til komfort. Velger du en av overmadrassene som er nevnt i vår overmadrasstest ovenfor, får du i hvert fall kvalitet uansett.

Hvilken overmadrass er best for prisen?

Overmadrassene ovenfor i vår overmadrasstest hører til forskjellige prisklasser, og noen koster altså mindre enn andre. Alle de nevnte overmadrassene er gode, men det er opp til deg å finne ut hvilken som er best for deg. 

Hvorfor kjøpe en god overmadrass?

Overmadrassen er det øverste laget på sengen din og er den madrassen som er nærmest kroppen din. Hvis du ikke har en overmadrass som tilfredsstiller dine behov, vil du raskt føle en rastløshet i kroppen din når du legger deg, og det vil påvirke nattesøvnen.