Test av madrasser

Det er ingen tvil om at det finnes et bredt spekter av forskjellige typer madrasser på det norske markedet. Derfor er det ikke noen tvil om at det ikke er så enkelt å investere i en ny madrass som det faktisk høres ut som. En ting er å sørge for at du finner ut av hvilken type madrass som passer for deg, men man skal samtidig se på sine egne krav, preferanser og behov som man ønsker dekket. Det er med andre ord utrolig mye å vurdere.

Madrass guide

Madrass guide

Springfjærmadrass guide

Springfjærmadrass guide

Overmadrass guide

Overmadrass guide

Rammemadrass guide

Rammemadrass guide

Selv om det kan være et vanskelig valg, er det ekstremt viktig at man ikke skynder seg i løpet av prosessen, men heller gir seg selv god tid til å velge sin kommende madrass. På den måten kan man bedre sørge for at man faktisk ender opp med å investere i en madrass som passer godt med formålet den brukes til, og som samtidig harmoniserer godt med de forskjellige kravene og preferansene man har – og det er selvfølgelig viktig at man ender opp med å investere i en madrass som gjør nettopp det.

Hvis du leter etter en ny madrass, så har du uten tvil kommet til det rette stedet. Her hos Sov-bedre.no har vi en madrass test som kan hjelpe deg med å finne akkurat den madrassen som passer for deg. Det er ikke sikkert at du kjøper den madrassen som ble kåret til testvinner i en «madrass, best i test», men en slik oversikt kan hjelpe deg med å få oversikten over hva som skal til før en madrass er av høy kvalitet.

Rammemadrassen – en enkel og komplett seng

En rammemadrass er kanskje den mest utbredte formen for seng i Norge. Det er en veldig enkel madrass som kan stå alene, og den består av en massiv sengeramme som inneholder et bredt utvalg av lommefjærer eller multilommefjærer. Videre er det et lag med polstring som er plassert på toppen av fjærene og er pakket inn i et tykt tekstil for beskyttelse av fjærene, så du ligger optimalt. Hvis du vil ha en lett montert madrass og seng, kommer alle rammemadrasser med bein som bare skal skrus fast. Det blir ikke enklere enn det. Til tross for den enkle konstruksjonen er det fremdeles rikelig med komfort, og du kan velge fjærer og fasthet etter behov.

Springfjærmadrass – perfekt til den flotte sengerammen

Hvis du ser sengen din som et møbel som skal se elegant ut og se bra ut i rommet, er en springfjærmadrass ideell for montering med en fin sengeramme med hodegavl.

Denne typen madrass brukes vanligvis øverst på både regulerbare senger og kontinentalsenger og passer godt til en sengeramme. En springfjærmadrass er ikke ment å ligge direkte på gulvet, og det er derfor det kreves en tung laminatbunn. Dette gjør at madrassen kan puste og ventilere bedre, slik at du får mest mulig ut av dens egenskaper. Den holder seg frisk i lengre tid, siden ventilasjon hjelper deg å bli kvitt kroppsvæskene, som deretter fordamper gjennom ventilasjon. En springfjærmadrass kommer også med en kjerne av fjærer i enten lomme- eller multilommetypen.

Skummadrass – ideell for en høydeseng

En skummadrass er veldig lik en springfjærmadrass. Imidlertid er denne typen noe mykere ettersom den ikke inneholder en kjerne med fjærer. Det er heller ingen rammer, og derfor passer den utmerket som en del av en regulerbar seng eller en kontinentalseng. Den egner seg veldig godt til en sengeramme, og bør, som springfjærmadrassen, ikke plasseres direkte på gulvet siden den ikke kan ventilere optimalt på siden som vender mot gulvet.

Hvis du vil ha en perfekt regulerbar seng der madrassen følger justeringen best mulig, er en skummadrass det åpenbare valget. Selvfølgelig er det forskjellig hvor mykt vi liker å ligge. Med en skummadrass får man virkelig en myk overflate 

Slik velger du riktig madrass for deg

For å sikre best mulig søvnkvalitet må du forstå dine unike behov når du velger madrassen din. Du gjør dette ved å være klar over vekten din og om du har noen skader eller lidelser som gjør at det bør tas spesielle hensyn.  For å finne den rette madrassen bør du se på hva du trenger i hverdagen. Her skal du vurdere om den skal ha noen spesielle funksjoner som heving, god høyde, sengeramme osv. Hvis du stort sett bare vil ha en enkel seng som fyller så lite som mulig, kan en rammemadrass være utmerket. Hvis du trenger en seng med god høyde og trenger mer komfort, så er en kontinentalseng et naturlig valg siden du kan sammensette den akkurat sånn som du vil.

Her kan du blant annet velge en god rammemadrass i bunnen samt en fin, myk og behagelig springfjærmadrass og overmadrass på toppen. Hvis du vil være fleksibel og kunne justere sengen din, vil en regulerbar seng med en rammemadrass og en springfjærmadrass eller skummadrass øverst være optimalt.

Madrassens fasthet er av stor betydning

Å velge en madrass er ikke nok. Madrasser har forskjellige fastheter. En mann på 100 kg har tross alt andre behov enn en jente på 40–60 kg. Det er noen gode retningslinjer som gjelder når du velger riktig fasthet for deg. Uansett om du velger en rammemadrass eller en springfjærmadrass, så har de en kjerne med fjærer. Noen har til og med et dobbelt lag. Avhengig av vekten din, er disse som regel utstyrt med henholdsvis lomme- og multilommefjærer. Fastheten velger du ut fra vekten din, og hvis du veier under 75 kg, trenger du en middels fast lommefjærmadrass. Hvis du veier mellom 75 kg og 95 kg, bør du ha en madrass med lommefjærer i fast fasthet. Hvis du veier over 95 kg, trenger du en madrass som inneholder multilommefjærer samt en fast fasthet/hardhet. Jo mer vekt – dess mer støtte trenger du.

De vanligste madrasser, som passer på tvers av vektklasser, er overmadrasser i lateks. Her får du en elastisk overmadrass som uansett vekt presser så mye tilbake mot deg at du nesten ikke kan unngå å ligge perfekt. Det gjør at du alltid når den optimale posisjonen slik at ryggraden din er rett. Videre har lateks formidable pusteegenskaper, og madrassen passer derfor perfekt til de som har det varmt om natten.

Hvis du derimot er ute etter en mer omfavnende overmadrass som tilfører varme, så er en madrass med minneskum midt i blinken. Skummet får deg til å synke helt ned i madrassen som former seg etter kroppen din ved hjelp av kroppsvarmen din. Det er nesten som å ha en ekstra dyne som vikler seg rundt deg og gir god støtte på samme tid.

Med eller uten regulering

Hvis du vil ha en regulerbar seng, så er det viktig å se på hvilken madrass som er optimal til den. Som nevnt tidligere er det noen madrasser som er bedre for regulerbare senger enn andre. Med en regulerbar seng kan du få en madrass med en såkalt madrassbrems som forhindrer at madrassen glir når du justerer sengen til å innta en bestemt stilling. Med en regulerbar seng kan du ligge som du vil. Du har nå ikke bare den rette madrassen til dine behov, men du kan også se på TV, lese bøker, sitte med din iPad eller noe helt annet i en mer optimal posisjon.

Forleng sengens levetid og minimer risikoen for allergi

Det er flere gode grunner til å bruke litt tid på å ta godt vare på sengen din. På den ene siden opprettholder du sengenes gode egenskaper ved å vedlikeholde sengen regelmessig. Dessuten kan du redusere risikoen for å utvikle allergier ved å ta godt vare på sengen din. Jo større du er og jo mer du veier, jo mer er madrassen din belastet, spesielt hvis det er en skummadrass. Springfjærmadrasser påvirkes ikke like mye ved bruk. Skummaterialer har generelt kortere levetid enn fjærer eller lateksmadrasser. 

Unngå å belaste madrassen på ett sted ved å sitte på den

En liten endring i vanene dine kan være avgjørende for hvor lenge sengen din varer. For hvis du har for vane å sitte på sengen din når du tar på deg sokker, sitter du sannsynligvis det samme stedet på madrassen hver dag. Uansett madrassens høye kvalitet da den var ny, er det en veldig stor belastning over tid som madrassen ikke er bygget for. Sitt i stedet på en stol eller benk ved siden av hvis du trenger å sitte mens du tar på deg sko og sokker   

Snu madrassen

 Alle madrasser bevarer bedre formen og gir dermed den beste støtten lenger hvis du har mulighet til å vende madrassen innimellom, for eksempel en gang i kvartalet. Husk også å bytte fotende med hodeenden også, slik at det slites ulikt. Dessverre kan ikke alle madrasser vendes, men her på siden kan du se nærmere på en test av vendbare madrasser. Hvis skummadrassen din bare har profiler på den ene siden, skal den siden alltid vende oppover for å avlede fuktighet og gi riktig støtte. Hvis du har en lateks hybridpolstring eller trykkavlastende skum på den ene siden, må den vende oppover hvis du vil merke de spesielle fordelene med materialet.

Hvis du har en tykk overmadrass på toppen av en springfjærmadrass, kan du enkelt snu madrassen uten å miste komforten. I springfjærmadrasser med komfortsoner er sonene symmetrisk plassert, slik at du fortsatt vil dra nytte av dem når du bytter hode- og fotenden.