Springfjærmadrass test

Gode springfjærmadrasser og nyttig kunnskap.

Senses

Hvis du er på utkikk etter en klassisk og god fjærmadrass, så er Senses midt i blinken for deg. Den har en enkel stil, men bak det enkle ytre skjuler det seg nøye utvalgte lommefjærer inndelt i 7 forskjellige komfortsoner.

✅ Levering
12-20 dager

✅ Prøvetid
100 dager

✅ Delbetaling
Tilbys

Venus

Med Venus får du en fjærmadrass med enestående komfort som lar deg synke dypt inn i drømmeland allerede fra første natt.

✅ Levering
12-20 dager

✅ Prøvetid
100 dager

✅ Delbetaling Tilbys

BN Latex

BN Latex er en madrass av aller høyeste kvalitet og passer til alle som drømmer om en god og dyp søvn. Fjærmadrassen gir deg en korrekt støtte.

✅ Levering
8-15 dager

✅ Prøvetid
100 dager

✅ Delbetaling Tilbys

Dette bør du vite før du kjøper springfjærmadrass

Før vi presenterer noen gode alternativer til springfjærmadrasser, tar vi deg med på en liten gjennomgang av nyttig kunnskap når du står der og skal bestemme deg for madrass.

Hvor mye veier du?

Det er kun to yrkesgrupper som kan spørre en dame om vekten og det er leger og madrasselgere. Begge steder lønner det seg å svare ærlig! Velger du å pynte litt på sannheten hos madrasselgeren kan du nemlig ende opp med en madrass som ikke er optimal for din kropp. Hva er så det optimale? Fasiten er i utgangspunktet klar på dette.

Veier du under 75 kilo skal du velge en springfjærmadrass med medium fasthet. Veier du mellom 75 og 95 kilo, er det fast fasthet som gjelder for deg. Egne preferanser for hvor fast madrassen skal være bør også tas med i betraktningen, så legg inn noen kilos slingringsmonn hvor du tar høyde for dette i valget av fasthet.

Fjærtyper

Hvis man ser bort fra noen litt tvilsomme fjærtyper i billigmadrasser, er det i hovedsak tre fjærtyper vi skal forholde oss til:

Pocket-fjærer

Gamle dagers springfjærmadrasser var heftet med en irriterende feil, nemlig fjærer som gnagde seg gjennom madrassen. Pocket-fjærens inntog fjernet dette problemet helt, siden disse fjærene er pakket inn i filt som beskytter både fjær og madrass. Fjæren ved at filten er fuktavstøtende, dermed holdes fjærene fri for rust. Madrassen ved at slitasjen er drastisk redusert.

Multipocket-fjærer

Hovedforskjellen på pocket-fjærer og multipocket-fjærer er diameteren på fjærene. Diameteren er mindre og det blir dermed plass til flere fjærer på samme areal. Det fører igjen til at madrassen får økt fasthet. Faktisk er det så mange som 500+ fjærer per kvadratmeter i en madrass med multipocket-fjærer.

Madrassen blir dermed langt bedre til å støtte opp kroppen som ligger oppå og fastheten gjør den best egnet til de som veier 95 kilo eller mer. (Noen produsenter har valgt å bruke Vertex-fjærer i sine multipocket madrasser, dermed blir madrassen litt mykere igjen og kan brukes av de som veier mellom 75 og 95 kilo.)

Vertex-fjærer

Vertex-fjærene er høyere og blir dermed litt mindre stive. Helhetsinntrykket på en seng med Vertex-fjærer blir dermed at den føles litt mykere, selv om fjærene i utgangspunktet er svært like multipocket-fjærer.

Komfortsoner

Komfortsoner er ikke noe hokus pokus, men noe så enkelt som en inndeling av madrassens soner, tilpasset kroppsdelene. Ryggen, hoften, bena, osv. De har alle forskjellig vekt og trenger forskjellig form for støtte. Dette bygges inn i madrassen og sørger for optimal støtte – og logisk nok, det er mer behagelig å ligge på en madrass med komfortsoner. 3 soner sies å være for lite, mens 5 dekker behovet for variasjon i motstand. 7 soner er ren luksus, men altså ikke nødvendig for å sikre en god nattesøvn.

Lateks eller memory skum?

Lateks er et naturprodukt laget av gummi. Materialet har god ventilasjon, lang holdbarhet og virker faktisk kjølende gjennom natten. Lateksmadrassen gir motstand der hvor kroppen er tyngst, altså på trykkpunktene.

Dermed sikres man en optimal liggestilling. Memory-skum er på mange måter det motsatte av lateksmadrassen. Det er et mykt materiale som i reaksjon med varme blir enda mykere og dermed svøper seg om kroppen. Ventilasjonen er ikke så god som i lateksmadrassen og dermed vil den bli varmere.

Senses

Fordeler med Senses:

  • 7 bedre™ komfortsoner
  • Lommefjærer med polstring av komfortskum
  • 15 års garanti på fjærbrudd
  • Danskprodusert kvalitetsprodukt

Hvis du er på utkikk etter en klassisk og god fjærmadrass, så er Senses midt i blinken for deg. Den har en enkel stil, men bak det enkle ytre skjuler det seg nøye utvalgte lommefjærer inndelt i 7 forskjellige komfortsoner. Disse komfortsonene er Bedre Netters egne patenterte bedre ™ soner, og sørger for å gi deg riktig støtte og god avlastning hele natten.

God støtte der det trengs

Mange våkner flere ganger om natten som følge av dårlig liggekomfort. Det behøver du ikke å bekymre deg for med Senses. Denne danskproduserte fjærmadrassen er fylt med behagelige og slitesterke lommefjærer som sørger for perfekt liggekomfort natt etter natt. Lommefjærene følger kroppens bevegelser og trykk, og gir riktig støtte og avlastning til de mest utsatte delene av kroppen.

Polstring for god ventilasjon

De danske produsentene bak denne sengen har virkelig tenkt på alt. Ikke bare er lommefjærene inndelt i 7 bedre ™ komfortsoner som sørger for at kroppen ligger mykt og stabilt, men de er også polstret med et lag av komfortskum som gir optimale arbeidsbetingelser for lommefjærene. En annen fordel med komfortskum er at det gjør madrassen ventilerende, noe som sørger for et sunt sovemiljø.

 Spesifikasjoner:

  • Leveringstid: 12–20 hverdager
  • Høyde: 18 cm
  • Fjærer: Lomme
  • Komfortsoner: 7 bedre™ soner
  • Garanti: 25 års garanti på fjærbrudd

Ofte stilte spørsmål om Senses:

Hva er lommefjær?

Lommefjær sveises i små individuelle stoffposer som gjør de mer fleksible og elastiske. De er også lydløse, siden det ikke er noen metallisk kontakt mellom fjærene.

Hva er komfortsoner?

En komfortsoner er et område som har en annen fasthet eller fyll enn resten av madrassen. Sonene avlaster kroppen der den trenger det mest, og antall komfortsoner sier noe om hvor mange områder i madrassen som er spesialkonstruerte.

Hvilken fasthet skal jeg velge?

Hvis du veier under 75 kilo anbefales det å velge en madrass med medium fasthet. Veier du mellom 75 og 95 kilo anbefales en fast fasthet, mens de som veier over 95 kilo anbefales en madrass med fast fasthet og multilommefjærer.

Venus

Fordeler med Venus:

  • 25 års garanti på fjærbrudd
  • 7 bedre™ komfortsoner
  • Polstring av langtidsholdbar lateks
  • Kjerne av moderne lommefjærer

Venus er bygget på grundige forundersøkelser og sans for detaljer. Her får du en fjærmadrass med enestående komfort som lar deg synke dypt inn i drømmeland allerede fra første natt.

7 komfortsoner med lommefjærer

Fjærmadrassen Venus er laget med moderne Lommefjærer, som igjen er inndelt i 7 komfortsoner. Komfortsonene sørger for riktig liggestilling og god avlastning til de delene av kroppen som trenger ekstra støtte. Lommefjærene er sveiset enkeltvis i små stoffposer, noe som gjør fjærene ekstra elastiske og fleksible.

Allergivennlig trekk og polstring av lateks

De moderne lommefjærene som utgjør fjærmadrassens kjerne er polstret med langtidsholdbar lateks. Dette gjør at hver enkelt fjær får optimale arbeidsbetingelser, og tilføyer dessuten en ekstra dimensjon av komfort. Venus kommer i tillegg med et allergivennlig trekk, noe som sørger for et sunt og behagelig sovemiljø.

Spesifikasjoner:

  • Leveringstid: 12–20 hverdager
  • Høyde: 18 cm
  • Fjærer: Pocket
  • Komfortsoner: 7 bedre™ soner
  • Garanti: 25 års garanti på fjærbrudd

Ofte stilte spørsmål om Venus:

Hva er fordelene med lateks?

Det er flere fordeler med lateks. Lateks har ventilerende egenskaper, og passer derfor perfekt til deg som har det varmt om natten. Lateks er dessuten et naturmateriale og er derfor allergivennlig.

Hvorfor 7 komfortsoner?

Hvor mange komfortsoner det er i madrassen avhenger av hvor høy kvalitet det er på madrassen. Som tommelfingerregel kan man si at komfortsoner er et kvalitetsstempel og sier noe om hvor fleksibel fjærmadrassen er. 7 komfortsoner er mye, og indikerer at du får en personlig og god støtte til de områdene på kroppen som trenger det mest.

Hva er lommefjærer?

Lommefjærer er en fleksibel fjærtype hvor fjærene er sveiset i en liten stoffpose. Posen beskytter den og holder den på plass, noe som gjør at fjærene blir påvirket individuelt. Dermed kan lommefjærene lettere gi støtte til akkurat de stedene kroppen har behov for den.

BN Latex

Fordeler med BN Latex:

  • Allergivennlig AEGIS-behandlet trekk
  • Lommefjærer inndelt i 7 komfortsoner
  • 300 fjærer per m2
  • Polstring av ventilerende lateks

BN Latex er en madrass av aller høyeste kvalitet og passer til alle som drømmer om en god og dyp søvn. Fjærmadrassen har flere fjærer enn normalt, og gir deg dermed en ergonomisk korrekt støtte. Sengen er utviklet i Danmark, og den høye komforten er et resultat av både produktutvikling og grundig research.

Ekstra mange fjærer

Normalt har en god fjærmadrass 220 fjærer per m2. Med BN Latex har de danske produsentene tatt skrittet videre og utstyrt fjærmadrassen med hele 300 fjærer per m2. Lommefjærene er igjen inndelt i 7 komfortsoner, noe som gir en lengere levetid, og ikke minst en bedre soveopplevelse.

Polstring av ventilerende lateks

Lommefjærene i madrasskjernen er omringet av et 4 centimeter tykt lag smidig lateks. Lateksen, med sin ventilerende funksjon, sørger for optimale arbeidsbetingelser for de individuelle lommefjærene. Dermed kan du være helt sikker på å få den best mulige støtten mens du sover.

Spesifikasjoner:

  • Leveringstid: 8–15 hverdager
  • Høyde: 22 cm
  • Fjærer: Lomme
  • Komfortsoner: 7 bedre™ soner
  • Garanti: 25 års garanti på fjærbrudd

Ofte stilte spørsmål om BN Latex:

Hva er fordelene med lateks?

Lateks finnes naturlig i naturen og gir en optimal liggekomfort og støtte. Dessuten beskytter den fjærene samtidig som den sikrer optimale arbeidsbetingelser for fjærene. Lateks er også kjent for sine gode ventilerende egenskaper.

Hva er lommefjærer?

Hver enkelt lommefjær er innkapslet i små stoffposer som minsker slitasje og støy fra madrassen. En madrass med mange Lommefjærer betyr at madrassen lettere former seg nøyaktig etter kroppen og gir god komfort.

Hvor lang tid tar det å venne seg til en ny seng?

Som tommelfingerregel tar det kroppen opp til 14 dager, og noen ganger 3 uker før den har blitt vant til den nye sengen. Men det kan også ta mye kortere tid, spesielt hvis kroppen har behov for det.

Oppsummering – Dette skal du se etter når du velger springfjærmadrass

Nå begynner du bli kledd på for valget av springfjærmadrass. Litt banalt sagt, bør du velge en madrass med flest mulig fjærer, selvfølgelig innen din vektgruppe.

Fastheten avgjøres som nevnt av kroppsvekten din. Under 75 kilo, så skal du velge en medium fast madrass, mens mellom 75 og 95 kg skal du velge en fast madrass. Over 95 kg, så er det fast madrass med multipocket fjærer som gjelder. Fryser du om natten bør du vurdere en memory foam-madrass, mens hvis du er varm om natten er det lateks som er å anbefale. Til sist skal du huske å se etter en seng med komfortsoner og da skal det helst være 5 av dem.

Kroppen trenger søvn!

Søvn er viktig. Faktisk livsviktig! Kroppen bruker søvnen til å nullstille hjernen. En prosess som foregår både mentalt, ved at dagens opplevelser sorteres, og kjemisk/fysisk ved en renseprosess som skiller ut hjernens avfallsstoffer via lymfesystemet og leveren. Resten av kroppen bruker også søvnperioden til diverse renseprosesser og restituering. Så uten at vi skal gi en lengre avhandling på hva som skjer hvor i forbindelse med søvnen, tar vi den meget korte versjonen her: Søvn spiller en avgjørende rolle for å hindre livstruende sykdommer og ivareta vår mentale helse.

Søvn forebygger depresjon, stress, overvekt og fedme. Dessuten har riktig mengde søvn positiv innvirkning i forhold til hjerte- og karsykdommer og diabetes 2, dessuten antas det å være en viktig faktor i forhold til å unngå kreft.

Til deg som har problemer med å sove

Soveværelset skal være mørkt og kaldt

Det høres elementært ut, men vi nevner det allikevel. Soveværelset skal være mørkt og kaldt. Både lys og varme er signaler hjernen tolker som at det fremdeles er dag og vil dermed forsøke å fortrenge søvnfølelsen. Akkurat hvor kaldt det skal være, det blir ikke ekspertene enige om, men det alle er enige om, er at det skal være kaldere på soveværelset sammenlignet med temperaturen i resten av huset.

Legg deg til faste tider

Vanens makt er stor, så det å legge seg til faste tider hver dag er ikke så banalt som det høres ut som. Kroppen venner seg fort til rutiner og når en god rutine er på plass, er mye av jobben med søvnproblemene løst.

Legg deg når du er trøtt

Dette tipset er litt vanskelig å følge og da snakker jeg av erfaring. Men all forskning viser at hvis du legger deg til å sove når kroppen har sin første døse-periode på kvelden, sovner du fortere og sover bedre. Problemet er bare at denne søvnperioden inntreffer litt for tidlig på kvelden, gjerne litt før klokken 22.00, og dermed ender man opp med å kjempe seg gjennom trøttheten i stedet for å legge seg. Klarer man derimot å gjøre det til en vane å legge seg klokken 22.00 hver dag, slik at man både utnytter kroppens naturlige instinkt for å sovne ved denne tiden – og det å legge seg til faste tider hver dag, da slår man virkelig to fluer i en smekk!

Tren hver dag

Fysisk aktivitet har mye å si for trøtthetsfølelsen. Det danske psykiatrifonden anbefaler at man trener, eller er aktiv, en halv time hver dag. Har trøtthetsfølelsen tatt overhånd for deg, så husk at du behøver ikke å drive crossfit på høyt nivå denne halvtimen. Aktiviteter som det å gå en tur med litt intensitet kan faktisk være nok. Psykiatrifonden anbefaler også at man unngår å trene de siste par timene før man skal legge seg til å sove. Dette for at kroppen skal nå å falle helt til ro og dermed gjøre det lettere å sovne.

Koffein er ikke så smart

Drikker du mye Cola, kaffe eller andre koffeinholdige drikker før leggetid, kan du fort ende opp i en rastløs tilstand hvor det å sovne blir vanskelig. I tillegg gir også koffein en mer rastløs søvn, så i tillegg til problemer med å sovne, vil du faktisk sove dårligere på natten i tillegg. Derfor anbefales det at man unngår alle koffeinholdige drikker etter klokken 19.00.

Alkohol er heller ikke så smart

Søvnforskere advarer sterkt mot å bruke det gamle kjerringrådet med å drikke ett glass vin for å påskynde trøttheten. Riktignok blir du litt fortere trøtt, men søvnkvaliteten blir dramatisk redusert allerede etter ett glass med vin. Vi snakker om en påvirkning lik det å miste to timers søvn!

Etegildet bør tas tidlig på aftenen

Det å spise et stort måltid rett før Jon Blund kommer på besøk, det er ikke så smart. Med en forbrenning på høygir blir søvnen mer urolig og sjansen for at du må opp og på WC i løpet av natten økes dramatisk.

Av med alle skjermer på kvelden

Skjermenes fargesammensetning lager seriøse problemer for søvnmønsteret ditt. Den blålige fargen skjermen sender ut, gir hjernen signaler om at det er midt på lyse dagen. Utstrakt bruk av hvitt og dermed mer lys fra skjermen bare øker problemet. Noen nettsteder har en natt-knapp, som endrer designet fra lyst til mørkt. Operativsystemene, eller tilleggsprogrammer, har løsninger som endrer fargesammensetningen på kvelden og natten samt demper lysstyrken. Men dette er dessverre bare å pynte på problemstillingen og løser ikke problemet. Så har du problemer med å sovne, skru av alle skjermene minst en time før du skal legge deg.

Hvor mye søvn trenger du egentlig?

De aller fleste undersøkelser på søvnkvantitet konkluderer med at vi trenger mellom 6 og 8 timer med god søvn hver natt. 6 timer er da å anse som et minimum, mens mellom 7 og 8 timer er optimalt. Søvnunderskudd har en rekke negative helseeffekter, flere av dem alvorlige. Men husk at søvnoverskudd har mange av de samme bivirkningene som -underskudd, så det er ikke smart å sove for mye heller.

Kvaliteten på søvnen spiller også en stor rolle for hvor uthvilt du er om morgenen når du våkner. En natt med urolig søvn kan fort påvirke like mye i negativ retning som det å miste noen timers søvn. Heldigvis er kroppen innrettet med en smart «syre-test» for å sjekke om vi sover nok. Denne testen er svært enkel! Hvis du er trøtt utover dagen, da har du ikke sovet nok! Er du våken, da har du mest trolig fått tilstrekkelig med søvn.