Vendbar madrass

Vendbar madrass

Se utvalget

Vendbar madrass

Hvis du gjerne vil opprettholde et godt sovemiljø på soverommet, så er det viktig å ha en vendbar madrass. Her hos Sov-bedre.no finner du mange madrasser du kan vende. Du synes kanskje det er vanskelig å vedlikeholde madrassen, men som så mye annet er det en vanesak å passe godt på madrassen din. Start om nødvendig med disse enkle tipsene og oppgrader i ditt eget tempo.

Hold formen på madrassen din

Et godt tips for å vedlikeholde sengen og madrassen din har ingenting med vann, såpe og rengjøring å gjøre, men handler om formen på madrassen. En enkel manøver er å snu madrassen. Det er nemlig det som er så smart med en vendbar madrass, uansett hvor stor den er.

Det fungerer like godt med en liten vendbar madrass i størrelsen 75×200 cm som en større modell. Effekten er at madrassen i større grad beholder sin opprinnelige form. Ellers vil madrassen bøye seg ned der den har den tyngste vekten. Hvis du snur madrassen og skifter hode- og fotende hver tredje måned, da sprer du belastningen mye bedre.

Gjør det samme med en springfjærmadrass og en løs overmadrass. Bytt også foran og bak på disse madrassene. Hvis du har en rammemadrass eller lignende madrass, skal du bare snu hode- og fotenden. Det er tross alt ikke så behagelig å ligge på lamellene.

De fleste madrasser er vendbare madrasser

Selv om du har en stor madrass, så kan de fleste snus. De eneste madrassene det ikke er hensiktsmessig å snu er selvfølgelig rammemadrasser, men ellers fungerer det oftest helt fint. Størrelsen er som sagt ikke et hinder. Det er sannsynligvis viktigere å gjøre det oftere med en stor dobbeltmadrass, siden det er større trykk på madrassen.

Uansett om du har en vendbar madrass i størrelsen 180×200 cm eller en enkel og liten vendbar madrass i størrelsen 90×200 cm, så er det ingen unnskyldning for ikke å passe på både den vendbare madrassen og eventuelt madrassen som ligger under. Mens du er i gang med å snu madrassen kan du samtidig utnytte situasjonen og støvsuge litt.

Støvsug madrassen

Madrassen må også ha luft tilført nedenfra for å holde seg godt tørr. Et tips for denne typen vedlikehold er formstøpte lameller i rammen. Mange kompakte underlag kan forårsake fuktskader som mugg i bunnen av madrassen, og det leder oss inn på hva du kan gjøre med madrassen selv for å vedlikeholde den.

Madrassbetrekket er ofte ikke vaskbart, men det er ingenting å bekymre seg om i det hele tatt. Mens du er i gang med å snu den vendbare madrassen din, så ligger for eksempel rammemadrassen din blottet.

Da er det en god anledning til å støvsuge madrassen for å fjerne støvmidd og rusk. Husk å bruke munnstykket på støvsugeren som er ment for møbler for å beskytte madrassen. Du kan også ta madrassen utenfor og gi den en tur med teppebankeren. Still den oppreist slik at den uønskede skitten lett glir av.

Du bør ideelt sett også sette madrassen oppreist etter at du har fjernet overfladiske flekker med vaskemiddel. Men bare husk å sjekke om madrassen i det hele tatt tåler noe vaskemiddel. I tillegg bør du være oppmerksom på at vann ikke trenger inn i madrassen, og at den tørker helt før du setter den tilbake på plass og legger på overmadrassen igjen. 

Vedlikehold madrassen din og få mer for pengene

Det er mulig å ha madrassen i et betydelig antall år ved å følge en rekke tips, hvorav flere er veldig enkle. På den måten oppnår madrassen en optimal levetid på 10 år eller enda mer. Vedlikehold handler hovedsakelig om å holde madrassen ren og tørr.

Et godt enkelt tips for vedlikehold av madrassen er følgende:Kanskje sitter det dypt i deg at sengen skal rengjøres kort tid etter at du har reist deg. Men faktisk er det lurt å vente. I stedet ruller du dynen sammen ved fotenden eller bretter den ned over fotenden.

Madrassen skal nemlig ha rikelig med luft slik at den kan tørke etter natten når du har gitt fra deg en viss mengde svette. Av samme grunn bør du vente noen timer med å legge sengeteppet over sengen. 

Gi den vendbare madrassen luft

Det er også relativt greit å kjøpe en rullemadrass til sengen. Madrassen beskytter mot svette som bryter ned skum og lateks. Du svetter mellom 2 og 5 liter hver natt, så rullemadrassen er en rimelig investering. Det er også fornuftig å vaske rullemadrassen 6 ganger i året og erstatte den hvert tredje år.

En annen beskyttelse mot svette er overmadrassen, som virkelig har godt av å bli luftet hver 3. måned. Når vi snakker om overmadrasser så snakker vi som regel om vendbare madrasser. Det passer perfekt at etter hver gang den vendbare madrassen blir luftet, så snur du madrassen slik at den tidligere hodeenden nå blir fotenden, og den tidligere siden som lå mot madrassen blir det laget du ligger direkte på.

På den måten unngår du at madrassen blir slitt bestemte steder, noe som bevarer formen mye lenger. Husk imidlertid å unngå direkte sollys og regn når den vendbare madrassen skal luftes. 

Flere fordeler med en vendbar madrass

Det er altså flere fordeler forbundet med en vendbar madrass. Det er ingen tvil om at jo mindre madrassen er, jo større trykk blir konsentrert i madrassen. Det betyr også at hvis det ligger to personer på en vendbar madrass i størrelsen 150×200 cm, så bør den vendes oftere enn hvis det ligger to mennesker sammen på en vendbar madrass i den større størrelsen 180×200 cm.

Vekten blir rett og slett mer konsentrert. Det er jo også meningen at overmadrassen skal ta størstedelen av trykket, slik at madrassen som ligger under skånes. Det betyr til gjengjeld at de skal skiftes ut i ny og ne. Hvis du merker det er på tide å skifte ut den vendbare madrassen med en ny, vil det alltid finnes et godt tilbud.