Madrass guide

De beste madrassene på markedet

Rammemadrass: Senses Lux

Se beskrivelsen av denne sengen lenger ned på siden.

Levering: 1-2 uker

Returret: 30 dager

Fragt: Gratis

Rammemadrass: Jupiter

Se beskrivelsen av denne sengen lenger ned på siden.

Levering: 1-2 uker

Returret: 30 dager

Fragt: Gratis

Springfjærmadrass: BN 300 HR

Se beskrivelsen av denne sengen lenger ned på siden.

Levering: 1-2 uker

Returret: 30 dager

Fragt: Gratis

Airpur Senses

Se beskrivelsen av denne sengen lenger ned på siden.

Levering: 1-2 uker

Returret: 30 dager

Fragt: Gratis

Rammemadrass: Bergen

Se beskrivelsen av denne sengen lenger ned på siden.

Levering: 1-2 uker

Returret: 30 dager

Fragt: Gratis

Rammemadrass: Venus

Se beskrivelsen av denne sengen lenger ned på siden.

Levering: 1-2 uker

Returret: 30 dager

Fragt: Gratis

BN 500 Pulse

Se beskrivelsen av denne sengen lenger ned på siden.

Levering: 1-2 uker

Returret: 30 dager

Fragt: Gratis

Airpur Fresh

Se beskrivelsen av denne sengen lenger ned på siden.

Levering: 1-2 uker

Returret: 30 dager

Fragt: Gratis

Madrass guide

Det høres enkelt og trivielt ut: Velge madrass. Men så står du der da, og aner ikke bak eller fram på begrepene som multi pocket fjærer, komfortsoner og memory foam. Og det høres da unektelig behagelig ut å ligge på en ekstra myk madrass, men er det lurt? – Og hvor mange timer skal du bruke på å tråle markedet for å finne den perfekte madrassen til deg, som også er fornuftig priset?

Slapp av. Det er her vi kommer deg til unnsetning, med en solid begrepsoppklaring og et tverrsnitt av madrasser som finnes på markedet – av alle typer. Riktignok har vi ikke gått gjennom hver eneste nettbutikk og sjekket og dobbeltsjekket deres madrasser, men vi har holdt oss til anerkjente merker som ligger i et fornuftig prisleie og som er kjent for å lage madrasser i god kvalitet. – Og det er jo akkurat de madrassene du ønsker å snevre inn søket ditt til.

Først tar vi en oversikten over madrassene, så går vi gjennom alle begrepene du bør kjenne til før du velger din neste madrass.

Rammemadrass: Senses Lux

Med Senses Lux beveger vi oss opp i luksussegmenet for madrasser. Denne rammemadrassen er en forbedret versjon av grunnversjonen Senses. Det betyr et ekstra lag med pocketfjærer (254 + 254 fjærer per kvadratmeter), ekstra tykkelse på overmadrassen 25 millimeters polstring av typen Cooltex.

Cooltex er et pustende materiale som virker temperaturregulerende. Bolsteret er dessuten av typen antiskli og sørger for at madrassene beholder posisjonen sin. Rammemadrassen Senses Lux har dessuten 5 komfortsoner som bidrar til at liggestillingen blir behagelig hele natten igjennom. Overmadrassen er også her valgfri og det står mellom Celsius eller Latex.

Senses Lux omtales som en kvalitetsseng, noe som gjenspeiler seg i produsentens 15 år lange garanti på ramme og fjærbunn. Når du kjøper Senses Lux rammemadrassen får du altså dette med på kjøpet: Ekstra tykk overmadrass, ben og bransjeledende garanti på 15 år.

Fakta: Senses Lux

 • Madrasstype: Rammemadrass med 254 + 254 pocketfjærer per kvadratmeter. Overmadrass, Celsius eller Latex (inkl. i prisen). Overmadrassen er 90 mm med 60 mm kjerne.
 • Fasthet: Fast eller medium
 • Komfortsoner: 5
 • Størrelse: 80 cm, 90 cm, 120 cm, 140 cm, 160 cm og 180 cm bredde. 200 cm lengde. 63 cm inkl. ben og overmadrass.
 • Garanti: Utover kjøpslovens betingelser gis det 15 års garanti på ramme og fjærbunn.

Rammemadrass: Bergen

Denne danskproduserte rammemadrassen har et lite ekstra anstrøk av finesse, sammenlignet med først omtalte Jupiter, og kan betegnes som en luksusmadrass. Den har dobbelt fjærlag med pocketfjærer, ett på 261 fjærer pr kvadratmeter og ett på 150 pocketfjærer. Kombinert med 5 komfortsoner og valget mellom medium eller fast fasthet, kan du være trygg på at nattesøvnen har de beste forutsetninger i denne madrassen.

Overmadras er inkludert i prisen og valget står mellom Latex eller Celsius med 40 mm kjerne. Trekk med antislide bolster sørger for at madrassene holder seg på plass. Overmadrassen kan dessuten oppgraderes til en ekstra tykk versjon med ca 60 mm kjerne.

Bergen kommer i en rekke størrelser, fra 80 x 200 cm og opp til 180 x 210 cm (alle bredder fås i 200 eller 210 cm). Med 15 års garanti på ramme og fjærbunn viser produsenten med tydelighet at dette er en kvalitetsmadrass.

Fakta: Bergen

 • Madrasstype: Rammemadrass med dobbelt fjærlag (hhv 261 og 150 fjærer pr kvadratmeter). Overmadrass på 40 mm er inkludert, kan oppgraderes.
 • Fasthet: Medium eller fast
 • Komfortsoner: 5
 • Størrelser: 200 eller 210 cm lengde. Bredde: 80, 90, 120, 140, 160 og 180 cm. Høyde: 37 cm + ben.
 • Garanti: Utover kjøpslovens bestemmelser, gis det 15 års garanti på ramme og fjærbunn.

Rammemadrass: Jupiter

Denne danskproduserte kvalitetsmadrassen er av typen rammemadrass og kommer i en lang rekke størrelser – fra enkeltseng på 80 x 200 cm og helt opp til dobbeltseng som måler 180 x 200 cm. Høyden på madrassen med ben og den inkluderte overmadrassen blir totalt 49 cm. Du kan velge mellom to typer overmadrasser – Celsius eller Latex. Det er 10 års garanti på Jupiters ramme og fjærbunn.

Jupiter har pocketfjærer (250 pr kvadratmeter) og 5 komfortsoner sørger for at du ligger behagelig på madrassen. Med valget mellom medium eller fast fasthet, passer Jupiter for de fleste kroppsvekter. Jupiter rammemadrassen endte som årets bestselger i 2016. Ikke fordi det er den billigste madrassen, men fordi den har et godt forhold mellom pris, funksjonalitet og kvalitet.

NB: Denne madrassen kan byttes innen 30 dager (dog mot et gebyr). En perfekt løsning, slik at du kan få testet madrassen hjemme hos deg selv.

Fakta: Jupiter

 • Madrasstype: Rammemadrass med pocketfjærer (250 pr kvadratmeter). Overmadrass (inkludert) på 7 cm, velg mellom Latex eller Celcius.
 • Fasthet: Medium eller fast
 • Komfortsoner: 5
 • Størrelser: 80 x 200 cm, 90 x 200 cm, 120 x 200 cm, 140 x 200 cm, 160 x 200 cm og 180 x 200 cm. Totalt høyde, inkl ben og overmadrass: 49 cm.
 • Garanti: Utover det som dekkes av kjøpsloven, gis det 10 års garanti på ramme og fjærbunn

Rammemadrass: Venus

Denne luksuriøse rammemadrassen er også laget i Danmark og har en madrass som gir deg de aller beste forutsetninger for en god natts søvn. Du kan velge mellom fast eller medium fasthet på madrassen, noe de fleste produsenter gir deg mulighet for, men et dobbelt lag med pocketfjærer på henholdsvis 254 og 254 fjærer pr kvadratmeter, det er ikke standard… Rammemadrassen har dessuten polstring av såkalt Cooltex-skum som hjelper til å regulere varmen natten i gjennom – både til kjøling og varming.

Det følger med en overmadrass som ytterligere bidrar til å differensiere Venus fra andre madrasser – standardmadrassen som er inkludert i prisen har nemlig hele 60 mm kjerne og har trekk laget i Bambus – som kjent er det et kjølende materiale som gir ekstra komfort. Velg mellom Celsius eller Latex overmadrass.

Rammemadrassen fås i størrelser fra 80 x 200 cm og opp til 180 x 200 cm og med de medfølgende bena blir den 64 cm høy. Produsenten tilbyr en fordelaktig 30 dagers byttemulighet. Det gir deg muligheten til å prøve madrassen hjemme, i ro og mak. Skulle det vise seg at madrassen har feil hardhet for deg, kan den byttes mot en annen (dog mot et gebyr). Trekket til denne rammemadrassen er i et spesialdesignet sort møbelstoff som sammen med de øvrige designelementene gir et lekkert sluttresultat

Fakta: Venus

 • Madrasstype: Rammemadrass med 254 pocketfjærer i to lag, altså 254 + 254 . Overmadrass, Celsius eller Latex, er inkludert i prisen. Overmadrass på hele 90 mm med 60 mm kjerne.
 • Fasthet: Medium eller fast
 • Komfortsoner: 5
 • Størrelse: 80 cm, 90 cm, 120 cm, 140 cm, 160 cm og 180 cm bredde. 200 cm lengde.
 • Garanti: I tillegg til kjøpslovens betingelser, gis det 15 års garanti på ramme og fjærbunn

Springfjærmadrass: BN 300 HR

Denne belgiske springfjærmadrassen regnes som en kvalitetsmadrass til en billig penge. Madrassen består av pocket fjærer (300 per kvadratmeter) og fås i både medium og fast fasthet. Størrelsene går fra vanlig smal 80 cm bredde og helt opp til dobbel størrelse, det vil si 180 cm bredde. Alle madrassene er 200 cm i lengde. Madrassen fyller 21 cm i høyden.

Bolsteret på BN 300 HR er avtakbart og kan vaskes (trenger altså ikke å renses) og er behandlet med AEGIS Antibakteriell. Polstringen består av 35 millimeter High Resilient skum som former seg etter kroppen på en elastisk og myk måte. Produsenten har tro på egen kvalitet, så de gir 10 års garanti på fjærene. Du kan som nevnt velge mellom fast og medium fasthet, men skulle du være så uheldig å ende opp med en fasthet du ikke trives med, kan madrassen byttes innen 30 dager mot et gebyr.

Fakta: BN 300 HR

 • Madrasstype: Springfjærmadrass med 300 fjærer pr kvadratmeter
 • Antall komfortsoner: 5
 • Fasthet: Fast eller medium
 • Størrelse: 200 cm lengde og fås i breddene 80 cm, 90 cm, 120 cm, 140 cm, 160 cm og 180 cm. Høyden er på 21 cm.
 • Garanti: Utover kjøpslovens betingelser innrømmer produsenten 10 års garanti på fjærene

Springfjærmadrass: BN 500 Pulse

500 Pulse er storebroren i BN-familien med hele 500 Vertex-fjærer per kvadratmeter og lateks av høyeste kvalitet. Denne springfjærmadrassen fås i fast eller medium fasthet og har 5 komfortsoner – til samme borger antallet fjærer, riktig fasthet og komfortsonene for at du har alle muligheter for en god natts søvn. Normalt anbefaler vi riktignok ikke et så høyt antall fjærer, da det rett og slett gjør madrassen for fast, men BN har løst dette ved å bruke de mykere Vertex-fjærene – slik at du faktisk kan få BN 500-madrassen med medium fasthet.

BN 500 Pulse fås i alle standard størrelser, helt fra 80 cm bredde og opp til 180 cm bredde. Dersom dere har samme kroppsvekt, og derav samme krav til fasthet i madrassen, er sistnevnte behagelig da man slipper den irriterende sprekken mellom madrassene.

Som nevnt i innledningen er det benyttet en forbedret lateks i denne madrassen, såkalt Pulse Latex. Naturgummien i Pulse Latex blir forbedret via vulkanisering og dermed blir den mer fleksibel, puster bedre og gir økt liggekomfort. Garantien på BN 500 Pulse er hva man kan kalle romslig – det gis nemlig 15 års garanti på fjærene.

Fakta: BN 500 Pulse

 • Madrasstype: Springfjærmadrass med 500 Vertex fjærer pr kvadratmeter
 • Antall komfortsoner: 5
 • Fasthet: Fast eller medium
 • Størrelse: 200 cm lengde. 80 cm, 90 cm, 120 cm, 140 cm, 160 cm og 180 cm. Høyde 21 cm.
 • Garanti: Utover kjøpslovens betingelser gis det hele 15 års garanti på fjærene

Springfjærmadrass: Airpur Senses

I produksjonen av denne belgiske springfjærmadrassen er det benyttet det som på fagspråket kalles for memory skum. I motsetning til for eksempel latex, former memory skum seg etter kroppen og gir dessuten en varmende effekt. For å unngå at madrassen blir for varm, som ofte er uttalt som et problem med memory skum, er det bare benyttet en topp i dette materialet. Kjernen i madrassen er av fjær og det gir en helt annen pustende effekt.

Airpur Sense har 300 pocket fjærer per kvadratmeter og leveres med fast eller medium fasthet – hvilken du skal velge, avhenger av kroppsvekten og dine personlige preferanser. Stort sett velger man rett fasthet etter kroppsvekten, men skulle det vise seg å være feil valg, kan madrassen byttes innen 30 dager, dog mot et gebyr. Madrassens bolster er avtakbart og kan vaskes. Bolsteret er dessuten antibakterielt behandlet (AEGIS Antibakteriell).

Produsenten føler seg rimelig sikker på egen kvalitet og gir hele 15 års garanti på fjærene i Airpur Sense.

Fakta Airpur Sense

 • Madrasstype: Springfjærmadrass 300 pocket fjærer per kvadratmeter
 • Antall komfortsoner: 5
 • Fasthet: Fast eller medium
 • Størrelse: 200 cm lengde. 80 cm, 90 cm, 120 cm, 140 cm, 160 cm og 180 cm. Høyde 21 cm.
 • Garanti: 15 års garanti på fjærene (i tillegg til kjøpslovens betingelser).

Springfjærmadrass: Airpur Fresh

Denne belgiske kvalitetsmadrassen har fått et velfortjent rykte som billig i forhold til spesifikasjonene. Madrassen har hele 500 Vertex fjærer per kvadratmeter og polstringen består av 35 millimeter Freshgel Visco. Dette er en form for memory skum som er iblandet gel perler med en kjølende effekt. Dermed motvirker perlene den tradisjonelle bakdelen ved memory skum – nemlig at man kan bli for varm av å ligge på den. Madrassens trekk, eller bolster om du vil, er avtakbart og vaskbart. Dessuten er det antibakterielt (AEGIS Antibakteriell).

Normalt vil en madrass med så høy fjærtetthet bli for fast å ligge på, men i Airpur Fresh er det brukt Vertex-fjærer som er noe mykere – og dermed kan madrassen leveres i medium og fast fasthet. Madrassen leveres som de fleste andre typer i fasthetene medium og fast og den kommer i størrelser fra 80 og opp til 180 cm bredde – lengden er 200 cm.

Fakta: Airpur Fresh

 • Madrasstype: Springfjærmadrass med 500 Vertex fjærer per kvadratmeter.
 • Antall komfortsoner: 5
 • Fasthet: Fast eller medium
 • Størrelse: 200 cm lengde. 80 cm, 90 cm, 120 cm, 140 cm, 160 cm og 180 cm. Høyde 22 cm.
 • Garanti: 15 års garanti på fjærene

Nyttig kunnskap ved valg av madrass

Pris

Svært mange velger å gå etter innkjøpspris når en madrass skal anskaffes. Og selvfølgelig er prisen viktig, men husk å ta med i betraktningen at kvalitetsmadrasser har en levetid på 15 år eller mer og i den tiden skal madrassen være din sikkerhet for en god søvn – bokstavelig talt.

Når det gjelder madrasser, er det som med de fleste ting vi kjøper at pris og kvalitet henger sammen. Så unngå å kjøpe de aller billigste variantene til senger som brukes daglig. Velg heller en madrass med den nødvendige liggekomfort og kvalitet. – Det er flere av disse i oversikten vi har bragt i denne artikkelen. Deler du madrassens pris, for eksempel 10 000 kroner på antallet år madrassen skal holde, blir det ikke mange kronene du skal betale hver natt, slik at du kan ligge virkelig godt. Det er en lav pris å betale for velværet ditt.

Skjel dessuten litt til eventuelle garantier utover kjøpslovens betingelser. Gis det lange garantier, betyr det at produsenten står inne for kvaliteten på madrassen.

Hvilken type madrass skal du velge?

Madrassene deles gjerne inn i tre kategorier – skummadrass, springfjærmadrass eller rammemadrass. Skummadrassen er en billig madrass og bør bare betraktes som en nødløsning til ekstrasenger. Skummadrassene er for myke og har for lav liggekomfort til å brukes daglig. Dessuten blir de varme og transporterer vekk fukten (svette) dårlig.

Springfjærmadrasser derimot har høyere liggekomfort og lar deg få velge fasthet. Normalt kommer de i medium eller fast fasthet og din vekt og personlige preferanser avgjør hva du skal velge. Veier du mindre enn 75 kilo velger du en medium madrass. Logisk nok, velger du da en fast madrass om du veier mer. Så gjør du selv en vurdering ut fra dine personlige preferanser for fasthet på madrassen om du vil forskyve grensen med noen kilo opp eller ned. Hvis nålen på badevekten din peker på mer enn 95 kilo, skal du velge en ekstra fast madrass, som oftest en såkalt multi pocket madrass med mer enn 500 fjærer per kvadratmeter. Springfjærmadrassen er laget for å brukes i en ramme med lameller. Den kan til nød legges rett på gulvet, men det hindrer madrassens ventilasjon, så det er kun en nødløsning.

Rammemadrassen har som oftest springfjærmadrassens kvaliteter, men er i en ferdig ramme hvor bena monteres rett på rammen. Dette er en minimalistisk løsning som passer godt inn i den nordiske designstilen.

Unngå myke madrasser

Det kan føles godt å prøve en myk madrass. Den nærmest omfavner kroppen din og det er mykt og komfortabelt. Men la deg ikke lure av de få minuttene du eventuelt prøver madrassen. Ryggen har rett og slett ikke godt av en for myk madrass, dessuten vil overkroppen synke dypt ned i madrassen og bena havne høyere enn resten av kroppen – dette øker blodtrykket.

Dessuten er det vanskelig å snu kroppen i søvne når du ligger på en myk madrass. Kroppens kretsløp og lungene krever faktisk at du skal vende deg gjennom hele natten for å opprettholde deres funksjoner optimalt.

Kjenn etter!

Antall kilo kroppsvekt er gode indikatorer ved valg av madrassens fasthet, men personlige preferanser spiller inn. Så kjenn etter på egen kropp hvorvidt du ligger godt på madrassen. Etter noen dager kan du ta en endelig avgjørelse på om det er rett valg for deg.

Byttemulighet er gull verdt

Som madrassoversikten viser, tilbys det i de fleste tilfeller å bytte madrass om man ikke er helt fornøyd med valget av fasthet. Dette er gull verdt, for det er først etter noen dagers bruk av madrassen at du kan si med sikkerhet at fastheten er riktig for deg og dine behov. De tre minuttene vi vanligvis bruker i butikken er i praksis verdiløse for valg av madrass. Dermed kan du nærmest spare turen i butikken og like gjerne kjøpe madrassen online – det er først hjemme i egen seng at du virkelig kan velge riktig madrass.

Enkel eller dobbel madrass?

Kroppsvekten blir dessverre en viktig faktor når dere skal velge mellom to enkle madrasser i sengen, eller en dobbel. Det er unektelig svært behagelig å ligge sammen på én stor madrass, men i virkeligheten blir vi dessverre ofte nødt til å velge to enkle av den enkle grunnen at det er sjelden samlevere har samme kroppsvekt. Dermed bør dere som oftest velge forskjellig fasthet og dermed to enkle madrasser. Heldigvis finnes det leverandører som tilbyr dobbelmadrasser med forskjellig fasthet på de to sidene. Flere av produsentene til de madrassene vi viser til i denne artikkelen gjør nettopp dette. Les beskrivelsen hos nettbutikken for de enkelte madrassene og oppgi dette ved bestilling.

Lykke til med valget av madrass!