Rammemadrass guide

Finn den beste blant rammemadrassen

Venus

I Venus får du alt det du kan og skal forvente av en kvalitetsseng. Venus er produsert i Danmark, og alle komponentene er nøye utvalgt og sammensatt med et ønske om å kun tilby en bedre seng. Sengen er OEKO-TEX-sertifisert, og overmadrassen er Svanemerket. Legger man egenskapene sammen, vil Venus være til god hjelp i soverommet, når søvnen skal veksles til ny energi - fordi god søvn gjør en forskjell for deg.

✅ Levering 12-20 dager

✅ Prøvetid 100 dager

✅ Delbetaling Tilbys

Jupiter

Jupiter er ideell for deg som nyter det å gjøre et godt kupp. I Jupiter får du en seng av god kvalitet til en fenomenal pris.

✅ Levering 12-20 dager

✅ Prøvetid 100 dager

✅ Delbetaling Tilbys

Atlas

Atlas er for alle syvsovere, som setter pris på å gjør en god handel. Sengens moderne pocketfjærer sikrer at du ligger godt hele natten.

✅ Levering 16-24 dager

✅ Prøvetid 100 dager

✅ Delbetaling Tilbys

Athena

Athena rammemadrass er opbygget med en massiv træramme på 8 cm og med 13 lameller. Dette sikrer en langtidsholdbar og robust seng.

✅ Prøvetid 3-4 uker

✅ Retur 14 dager

✅ Delbetaling Tilbys

Rammemadrasser – vi guider deg gjennom kjøpsprosessen

Den tradisjonelle sengetypen med ramme, en bunn av lameller og løse madrasser er nærmest utkonkurrert av rammemadrassene. Prisen er en grunn til rammemadrassenes popularitet – det blir jo billigere når sengerammen og madrassen er i én enhet. Men rammemadrassens enkle og funksjonalistiske utseende er en annen grunn. Den stilrene funkisstilen passer som hånd i hanske med øvrig nordisk design og fungerer dermed svært godt i de norske soverommene!

Basiskunnskap som hjelper deg i valget av rammemadrass

Fjærer

Madrassene er bygget opp av en ramme og består som oftest av pocket-fjærer eller multipocket-fjærer. Forskjellen på disse to er tettheten på fjærene og vekten de er beregnet for. Pocket-fjærer er ypperlig for dem som veier opp til 95 kg (velg mellom medium eller fast madrass), mens multipocket er et supert valg for dem som veier over 95 kg.

Overmadrass

Det er ikke slik at du MÅ ha en overmadrass, men vi anbefaler på det sterkeste at du investerer i det når du kjøper en rammemadrass. Sengens funksjonalitet kommer bedre til sin rett, eller enda bedre, den kompletteres. Dessuten forlenger du levetiden på selve madrassen, siden slitasjen da vil komme på overmadrassen i stedet for selve madrassen.

Memory-foam eller lateks?

I hovedsak benyttes det to typer komfortlag på rammemadrasser. Enten memory foam som former seg etter kroppen og gir svært god støtte, eller lateks som er noe mer fast i konsistensen. Memory foam har en tendens til å bli ganske varmt i løpet av natten. Dessuten leder det ikke vekk fukt like godt som lateksmadrassen gjør. Lateksmadrassen har faktisk en litt kjølende effekt.

3 gode alternativer til rammemadrass

Airpur Heaven

Vi starter vår oversikt med en seng i luksusklassen, nemlig Airpur Heaven. Denne flotte madrassen er produsert i Danmark og spesifikasjonene er rause. Sengen har nemlig dobbelt lag med fjæring og er polstret med trykkavlastende Waterlilly-skum. For virkelig å gi søvnhungrige brukere maksimal komfort, har produsenten valgt å legge inn hele 7 komfortsoner, i motsetning til de mer vanlige 5 komfortsonene.

Dermed kan alle deler av kroppen tilgodeses med riktig trykkavlastning. En madrass av dette kaliberet gir optimal støtte for kroppen, hele natten igjennom og komforten er «himmelsk». Som en siste lille bonusdetalj, kan vi nevne at sengen er laget med fokus på miljøet, i alle deler av produksjonen.

Venus

Rammemadras test

Svenskutviklede, men danskproduserte, Venus står ikke så mye tilbake i forhold til luksussengen Airpur Heaven. Materialvalget er delikat, madrassen er laget i deilig kjølende lateks med en kjerne av pocket fjærer.

Denne sengen omtales som «god verdi for pengene» og det er noe i det, for du får virkelig mye seng for pengene her. Madrassen har 5 komfortsoner og dessuten følger det med overmadrass når du kjøper Venus. Hvilken type overmadrass kan du velge selv, når du kjøper sengen.

Jupiter

beste rammemadras

Av de tre sengene vi har omtalt her, er Jupiter No 1 billigmodellen. Men ikke la deg lure av det, for det allikevel en kvalitetsseng. Jupiter No 1 har nemlig også en kjerne av pocket-fjærer og 5 komfortsoner som gir optimal støtte for problemområdene hofter, rygg, skuldre og nakken – de delene av kroppen som kan trenge det lille ekstra mens vi sover.

Dette er jo akkurat som forventet av spesifikasjoner for senger i et langt høyere prisleie, så dette er virkelig et godt kjøp. Med i kjøpsprisen får du også en overmadrass, hvor du kan velge type.

Montering av ben

Rammemadrasser leveres enten med løse ben, eller med ben som tilsalg. Uansett skal de altså skrus fast til rammen. Men fortvil ikke: Det er nemlig «lett som en plett» å sette bena på en rammemadrass. Med 4 skruer monterer du en liten metallplate fast til rammen og skrur deretter benet fast i denne. Hele operasjonen bør ikke ta mer enn 5 minutter og da har vi lagt inn tid til at du somler litt.

Nødvendig utstyr: en skrutrekker.

Tenk kvalitet

En god rammemadrass er viktig for hvor godt du sover om natten. Den må være tilstrekkelig hard eller myk for at du skal være komfortabel, og den må for all del ikke være for liten.

En rammemadrass er ikke bare en rammemadrass, noe du kan se i vår test av rammemadrasser. Som med alt annet er det selvfølgelig også kvalitetsforskjeller når det gjelder rammemadrasser, og hvis du kjøper en i dårlig kvalitet, vil du oppleve at fjærene langsomt blir slappere og slappere i områdene der du belaster madrassen mest.

Vi har alle en favorittposisjon når vi sover, og har også søvnvaner som gjør at vi ofte ligger på samme side av sengen hver natt. Tenk derfor langsiktig når du kjøper en ny rammemadrass, og velg en du kan glede deg over i 10 eller 20 år fremover.

I dette innlegget ser vi nærmere på hvordan du velger en rammemadrass som sikrer deg en god og behagelig nattesøvn.

Fastheten på rammemadrassen din

Det er en vanlig misforståelse at jo hardere en rammemadrass er, jo bedre nattesøvn får du. Det kan faktisk ikke være mer galt. En fast og hard madrass kan være ubehagelig å ligge på og dermed forstyrre nattesøvnen din.

Motsatt må en rammemadrass heller ikke være for myk. En ideell rammemadrass gir deg jevnt trykk når du legger deg helt ned. Hvis du synker med rumpa, hodet eller føttene, er det et tegn på at den er for myk. Enten så er madrassen derfor beregnet på en mindre person, eller så er fjærene dårlige.

Hvis du har muligheten kan du “prøve” din nye rammemadrass før du kjøper den. Ta av deg sko og yttertøy og legg deg flatt på madrassen. Ligger du komfortabelt? Prøv å legg en hånd under korsryggen og press forsiktig ned i madrassen. Føler du presset? Deretter kan du prøve det samme med rumpa og bakhodet.  

Det er bedre å kjøpe en madrass som er litt for hard enn motsatt. Hvis madrassen er for hard, har du mulighet til å legge en overmadrass eller en rullemadrass over, men hvis det motsatte er tilfelle er gode råd vanligvis dyre. Hvis du legger en rullemadrass over, så husk at det børe være bomull siden bomull har gode svetteabsorberende egenskaper. Du skal nemlig huske at i gjennomsnitt svetter du over en liter væske om natten mens du sover.

Ovennevnte er bare generelle retningslinjer. Det er individuelt hvor hard madrass man ønsker. Vanligvis bør du gå etter en litt hardere madrass hvis du er stor eller overvektig, og en mykere madrass hvis du er slank.

Størrelsen på rammemadrassen

Nordmenn er generelt et høyt folkeferd, og det krever derfor sin plass når du legger deg og strekker tær. Det verste som kan skje i forhold til den nye sengen din er at den kjøpes for kort og smal. En seng må aldri være for liten.  Det skal være slik at du kan ligge komfortabelt med hele kroppen din utstrakt på rammemadrassen uten at noen kroppsdeler stikker ut.

Som utgangspunkt bør du velge en rammemadrass som måler minst 90×200 cm. Dette er en standardstørrelse som passer de fleste som sover alene. Hvis du har en tendens til å sove veldig urolig, bør du vurdere å kjøpe en rammemadrass som måler 120 cm. eller 140 cm. i bredden.

Dette gir deg plass til å snu og vende deg og slappe av. Med litt god vilje kan det sove to personer på en av de større madrassene, hvis du skulle ha noen på kortere eller lengre besøk.Madrassens bredde avhenger også av din fysiske størrelse. Hvis du er en stor person som veier mye, kan det være flere fordeler ved å velge en større rammemadrass.

I tillegg til bedre plass på en større madrass, vil hver fjær også være mindre belastet jo større madrassen er. Trykket en kropp utøver på madrassen fordeles utover madrassen, og jo større trykket er, desto større er trykket som skal fordeles.

En stor madrass er derfor mer nådig ovenfor de enkelte fjærene, og du kan derfor være sikker på at den har lengre levetid enn en lignende liten madrass av samme kvalitet.Lengden på madrassen avhenger av høyden din. Som utgangspunkt bør den nye madrassen din være ca. 12–18 cm. lengre enn du er høy. Derfor, hvis du er høyere enn 185–188 cm, bør du vurdere å kjøpe en madrass på 210 eller 220 cm. i lengde. 

Gode ​​råd når du kjøper boksemadrasser

Det kan ikke sies nok ganger hvor viktig det er med en rammemadrass av god kvalitet. En rammemadrass er selve sengen din. Den kan ikke, som noen andre typer madrasser, dreies, heves og justeres. Derfor belaster du de samme stedene på madrassen hver natt. Det er derfor viktig at du kjøper en madrass som ikke gir seg for mye – selv etter lengere tids bruk.

Det er normalt at fjærer blir slappere over tid, men på de veldig billige rammemadrassene vil dette skje i løpet av noen få år. En rammemadrass av god kvalitet kan være en investering for livet.

Husk å ha vekten din i tankene når du velger rammemadrass. Ofte kan du kjøpe kvalitetsmadrasser billig på internett, og der er det ikke mulig å prøveligge rammesengene på samme måte. Her må du ta utgangspunkt i høyden din, slik at du får en madrass som passer for deg.

Hold deg også oppdatert på markedet, og hold øye med en «best i test»-vurdering av de forskjellige madrasstypene. På den måten kan du få en bedre forståelse for hva som kjennetegner gode rammemadrasser.