Test av madrasser
Det er ingen tvil om at det finnes et bredt spekter av forskjellige typer madrasser på det norske markedet. Derfor er det ikke noen tvil om at det ikke er så enkelt å investere i en ny madrass som det faktisk høres ut som. En ting er å sørge for at du finner ut av hvilken type madrass som passer for deg, men man skal samtidig se på sine egne krav, preferanser og behov som man ønsker dekket. Det er med andre ord utrolig mye å vurdere.
Springfjærmadrass test
Rammemadrass test
Overmadrass test
Test av madrasser
Vi trenger alle en madrass å sove på, uansett om det er en fjærmadrass, skummadrass eller noe helt annet. Det er utrolig viktig at vi får nok søvn, og da er det viktig med en god madrass.
Det finnes utrolig mange forskjellige madrasser å velge mellom, og det kan være vanskelig å finne den som passer best til dine behov. Skal det være en liten madrass du skal sove alene i, eller skal du og partneren din dele den? Er det en madrass til gjeste- eller barnerommet, eller skal det være en madrass du lett kan pakke bort? Uansett hva du skal bruke madrassen til, så er det viktig at den er god, slik at man kan sove godt på den. Det er ingenting verre enn å våkne opp med smerter i ryggen og stiv nakke som følge av en dårlig madrass.
Vi vet det kan være vanskelig å navigere rundt på nettet etter den beste madrassen, og derfor har vi laget en madrasstest her på siden. Vi har også sett på hvilken IKEA-madrass som er best, i tillegg til forskjellige testvinnere fra forskjellige tester og forbrukeranmeldelser fra spesialiserte sengebutikker. I testen går vi gjennom tre fjærmadrasser og tre skummadrasser i forskjellige prisklasser, slik at du kan finne den beste madrassen for deg og dine behov.
Senses – Selvskreven med i en «best i test av madrasser»
Fordeler med Senses:
- Velg mellom 4 forskjellige farger
- 7 bedre™ komfortsoner
- Danskprodusert kvalitetsprodukt
- Polstring med komfortskum
Senses er en enkel og god madrass. Her får du alt du trenger og mere til. Madrassen har nøye utvalgte lommefjærer som er inndelt i forskjellige komfortsoner. Disse komfortsonene gir god støtte og riktig avlastning, slik at du kan sove komfortabelt hele natten.
Lommefjærer som gir perfekt støtte
Hvis du våkner om natta, så er det i hvert fall ikke Senses sin skyld. Produsentene har et godt øye for detaljene, og den danskproduserte madrassen har tatt høyde for alt som kan påvirke søvnen din. Madrassen er fylt med lommefjærer som gir perfekt og nøyaktig støtte til kroppen din, slik at de mest utsatte delene av kroppen får mest avlastning og støtte.
Lommefjærene er igjen inndelt i 7 bedre ™ komfortsoner som hver især tar hensyn til kroppen din og hvordan du ligger. Fjærene er igjen polstret med et lag av komfortskum, slik at hver eneste fjær får optimale arbeidsbetingelser. Skummet er dessuten med på å gjøre madrassen mer ventilerende, noe som igjen fører til et bedre sovemiljø.
BN Latex – Skum i front i madrasstesten
Fordeler med BN Latex:
- AEGIS-behandlet trekk
- Danskprodusert kvalitet
- 7 komfortsoner
- 300 lommefjær pr. m2
En av årsaken til at denne madrassen er blant de beste i madrasstesten, er at den er produsert ved hjelp av grundige undersøkelser, forarbeid og produktutvikling. Resultatet er blant annet flere fjærer enn normalt, noe som sikrer utrolig god komfort og riktig støtte til hele kroppen.
Høyt på listen over madrassenes best i test
BN Latex har som sagt flere fjærer enn normalt, faktisk hele 300 pr. m2. Disse fjærene er igjen inndelt i 7 komfortsoner som gir både en lengre levetid på madrassen, og ikke minst en bedre soveopplevelse. Fjærene er omringet av et tykt lag komfortskum av 4 centimeter elastisk lateks, noe som gir hver enkelt fjær optimale arbeidsbetingelser. Det sier seg selv at BN Latex figurerer høyt på listen over «best i test madrasser» hos de fleste anmelderne, og det er ingen tvil om at du vil få en bedre søvnkvalitet med denne madrassen.
Venus – Alltid med i madrasstestene
Fordeler med Venus:
- Fås i 4 forskjellige farger
- 7 komfortsoner
- Individuelt sveisede lommefjær
- Ventilerende hybridskum
Venus er et resultat av grundig produktutvikling og undersøkelser, og man kan merke komforten og kvaliteten i hver eneste detalj. Hvis du vil ha en «best i test»-madrass til en rimelig pris, så er det ingen tvil om at madrassen Venus er noe du bør ta en nærmere titt på. Her får du nemlig kvalitet og komfort for alle pengene.
I dag benytter de fleste gode madrasser seg av lommefjærer, noe Venus også gjør. Lommefjærene er inndelt i 7 komfortsoner som sørger for at kroppen får den optimale støtten og ideelle avlastningen. Det skal nemlig ikke være den samme støtten over hele kroppen, fordi det er forskjell på hvilken støtte korsryggen, beina og skuldrene trenger. De små lommefjærene er individuelt sveiset inn i en liten pose slik at hver fjær blir mer elastisk og fleksibel. Rundt fjærene ligger det et lag av ventilerende hybridskum som øker komforten og gjør at du ligger enda bedre i senga. Dermed kan du være helt sikker på at du får den støtten og komforten kroppen din fortjener.
Mayan Latex – Den beste madrassen for de miljøbevisste
Fordeler med Mayan Lateks:
- 100 % organisk og CO2-nøytral
- FSC-sertifisert trekk
- Fantastisk komfort
- Ventilerende og fuktavledende egenskaper
Hvis du vil ha en bærekraftig madrass, så har vi også en miljøvennlig madrass med i vår madrasstest. Mayan Lateks har en kjerne bestående av naturlig lateks fra treet Hevea Brasiliensis, og kan skryte av å være sertifisert 100 % organisk og CO2-nøytral. Dessuten har madrassen et Tencel-trekk fremstilt av trespon, noe som gjør at det nedbrytelige trekket er FSC-sertifisert.
Det er ikke bare miljøet som er i høysetet, men også komforten. Mayan Lateks er produsert ved hjelp av vulkaniseringsmetoden, noe som fører til en spesiell cellestruktur som er mer elastisk enn andre madrasser. På grunn av den naturlige og organiske lateksen, har den gode ventilerende og fuktavledende egenskaper som gjør den langtidsholdbar og antibakteriell.
Hvis du er på utkikk etter et 100 % naturlig produkt, så er Mayan Lateks den beste madrassen for deg. Dette er en «best i test-madrass» man kan ha glede av i mange år fremover med god samvittighet.
Hvilken IKEA-madrass er best? Morgedal skummadrass – en god seng fra IKEA
Fordeler med Morgedal:
- 365 dagers åpent kjøp og 25 års garanti
- Billig madrass med god komfort
- Støtte og komfortsoner
Som nok de aller fleste er klare over, så er IKEA et svensk firma som selger alt mulig fra kniver og gafler til sofaer og madrasser. En av de beste og mest populære madrassene er Morgedal.
Fortjent med i madrasstesten
Morgedal er en utmerket skummadrass, og regnes som en av de aller beste fra IKEA, noe som egentlig sier ganske mye, siden de etter hvert har opparbeidet seg erfaring innenfor mange ulike felt. Dette er en lett madrass man lett kan flytte ut og inn etter behov, men er allikevel fleksibel og tilpasser seg kroppsbevegelsene om natten. Den gir god støtte der den skal, og madrassen er for øvrig inndelt i flere forskjellige komfortsoner. Dette gjør at kroppen blir avlastet der den trenger det mest, og man får derfor en stabil og god nattesøvn.
Bokarby lateksmadrass
Fordeler med Bokarby lateksmadrass
- Velegnet til de under 65 kilo
- Avtakbart og vaskbart trekk
- Ventilerende lateks
- Behagelig trekk av bomull og polyester
Et av de mest alminnelige problemene med skummadrasser, er at de tiltrekker seg fukt. Det er ikke tilfellet her, siden Bokarby er en lateksmadrass og derfor har gode ventilerende egenskaper. Latekskjernen er omringet av et polstrende lag kaldskum, og det hele er innhyllet i et behagelig trekk av bomull og polyester. Trekket kan dessuten tas av og vaskes, slik at du alltid kan sørge for god hygiene i senga.
Den beste madrassen for de små og lette
Bokarby er en av madrassene som har vunnet en «best i test av madrasser », men man skal være oppmerksom på at den passer best til lette brukere. Hvis du veier mer enn 65 kilo bør du overveie en fastere madrass.
Rammemadrassen – en enkel og komplett seng
Selv om det kan være et vanskelig valg, er det ekstremt viktig at man ikke skynder seg i løpet av prosessen, men heller gir seg selv god tid til å velge sin kommende madrass. På den måten kan man bedre sørge for at man faktisk ender opp med å investere i en madrass som passer godt med formålet den brukes til, og som samtidig harmoniserer godt med de forskjellige kravene og preferansene man har – og det er selvfølgelig viktig at man ender opp med å investere i en madrass som gjør nettopp det.
Hvis du leter etter en ny madrass, så har du uten tvil kommet til det rette stedet. Her hos Sov-bedre.no har vi en madrass test som kan hjelpe deg med å finne akkurat den madrassen som passer for deg. Det er ikke sikkert at du kjøper den madrassen som ble kåret til testvinner i en «madrass, best i test», men en slik oversikt kan hjelpe deg med å få oversikten over hva som skal til før en madrass er av høy kvalitet.
En rammemadrass er kanskje den mest utbredte formen for seng i Norge. Det er en veldig enkel madrass som kan stå alene, og den består av en massiv sengeramme som inneholder et bredt utvalg av lommefjærer eller multilommefjærer. Videre er det et lag med polstring som er plassert på toppen av fjærene og er pakket inn i et tykt tekstil for beskyttelse av fjærene, så du ligger optimalt.
Hvis du vil ha en lett montert madrass og seng, kommer alle rammemadrasser med bein som bare skal skrus fast. Det blir ikke enklere enn det. Til tross for den enkle konstruksjonen er det fremdeles rikelig med komfort, og du kan velge fjærer og fasthet etter behov.
Springfjærmadrass – perfekt til den flotte sengerammen
Hvis du ser sengen din som et møbel som skal se elegant ut og se bra ut i rommet, er en springfjærmadrass ideell for montering med en fin sengeramme med hodegavl.
Denne typen madrass brukes vanligvis øverst på både regulerbare senger og kontinentalsenger og passer godt til en sengeramme. En springfjærmadrass er ikke ment å ligge direkte på gulvet, og det er derfor det kreves en tung laminatbunn. Dette gjør at madrassen kan puste og ventilere bedre, slik at du får mest mulig ut av dens egenskaper. Den holder seg frisk i lengre tid, siden ventilasjon hjelper deg å bli kvitt kroppsvæskene, som deretter fordamper gjennom ventilasjon. En springfjærmadrass kommer også med en kjerne av fjærer i enten lomme- eller multilommetypen.
Skummadrass – ideell for en høydeseng
En skummadrass er veldig lik en springfjærmadrass. Imidlertid er denne typen noe mykere ettersom den ikke inneholder en kjerne med fjærer. Det er heller ingen rammer, og derfor passer den utmerket som en del av en regulerbar seng eller en kontinentalseng. Den egner seg veldig godt til en sengeramme, og bør, som springfjærmadrassen, ikke plasseres direkte på gulvet siden den ikke kan ventilere optimalt på siden som vender mot gulvet.
Hvis du vil ha en perfekt regulerbar seng der madrassen følger justeringen best mulig, er en skummadrass det åpenbare valget. Selvfølgelig er det forskjellig hvor mykt vi liker å ligge. Med en skummadrass får man virkelig en myk overflate
Slik velger du riktig madrass for deg
For å sikre best mulig søvnkvalitet må du forstå dine unike behov når du velger madrassen din. Du gjør dette ved å være klar over vekten din og om du har noen skader eller lidelser som gjør at det bør tas spesielle hensyn. For å finne den rette madrassen bør du se på hva du trenger i hverdagen. Her skal du vurdere om den skal ha noen spesielle funksjoner som heving, god høyde, sengeramme osv. Hvis du stort sett bare vil ha en enkel seng som fyller så lite som mulig, kan en rammemadrass være utmerket. Hvis du trenger en seng med god høyde og trenger mer komfort, så er en kontinentalseng et naturlig valg siden du kan sammensette den akkurat sånn som du vil.
Her kan du blant annet velge en god rammemadrass i bunnen samt en fin, myk og behagelig springfjærmadrass og overmadrass på toppen. Hvis du vil være fleksibel og kunne justere sengen din, vil en regulerbar seng med en rammemadrass og en springfjærmadrass eller skummadrass øverst være optimalt.
Madrassens fasthet er av stor betydning
Å velge en madrass er ikke nok. Madrasser har forskjellige fastheter. En mann på 100 kg har tross alt andre behov enn en jente på 40–60 kg. Det er noen gode retningslinjer som gjelder når du velger riktig fasthet for deg. Uansett om du velger en rammemadrass eller en springfjærmadrass, så har de en kjerne med fjærer. Noen har til og med et dobbelt lag. Avhengig av vekten din, er disse som regel utstyrt med henholdsvis lomme- og multilommefjærer. Fastheten velger du ut fra vekten din, og hvis du veier under 75 kg, trenger du en middels fast lommefjærmadrass. Hvis du veier mellom 75 kg og 95 kg, bør du ha en madrass med lommefjærer i fast fasthet. Hvis du veier over 95 kg, trenger du en madrass som inneholder multilommefjærer samt en fast fasthet/hardhet. Jo mer vekt – dess mer støtte trenger du.
De vanligste madrasser, som passer på tvers av vektklasser, er overmadrasser i lateks. Her får du en elastisk overmadrass som uansett vekt presser så mye tilbake mot deg at du nesten ikke kan unngå å ligge perfekt. Det gjør at du alltid når den optimale posisjonen slik at ryggraden din er rett. Videre har lateks formidable pusteegenskaper, og madrassen passer derfor perfekt til de som har det varmt om natten.
Hvis du derimot er ute etter en mer omfavnende overmadrass som tilfører varme, så er en madrass med minneskum midt i blinken. Skummet får deg til å synke helt ned i madrassen som former seg etter kroppen din ved hjelp av kroppsvarmen din. Det er nesten som å ha en ekstra dyne som vikler seg rundt deg og gir god støtte på samme tid.
Hold øye med ryggsøylen
Noe av det viktigste er at du ikke må ligge skjevt på madrassen, og ikke begynner vri ryggsøylen. Ryggen må ikke bøyes opp eller ned når du ligger på siden, men skal i stedet være helt rett. For personer med brede skuldre betyr dette at madrassen må være tilstrekkelig fleksibel på skulderområdet, mens for personer med brede hofter trenger de mer fleksibilitet i hofteområdet. En god tommelfingerregel er at ryggsøylen skal være parallell med siden av sengen både når du ligger på siden, og når du ligger flatt på ryggen.
Rumpa skal synke ned, mens madrassen og overmadrassen skal støtte korsryggen slik at den ikke henger og svever oppå madrassen. Hvis det er tilfelle, vil kroppen din bruke mye unødvendig muskelkraft for å holde korsryggen oppe, og du vil ikke kunne slappe av ordentlig.
En enkel metode for å sjekke om sengen din støtter kroppen din optimalt, er å stikke en hånd under korsryggen. Hvis dette ikke går, har du i utgangspunktet god ryggstøtte. Hvis du kan få inn hånda under korsryggen, bør du vurdere å bytte til en ny og mer støttende seng.
Størrelsen
Det er ingenting som er verre enn å ligge i en seng som er altfor liten. Derfor anbefaler vi at du legger 20 cm til høyden når du velger lengden på sengen. Den typiske sengen er 200 cm lang, men hvis bena stikker utover de vanlige 200 cm, bør man vurdere en seng i ekstra lengde.
I tillegg til lengden er bredden på sengen også en viktig faktor. Vurder om sengen bare skal brukes av deg, eller av dere som par. Hvis dere er et par, bør du som minimum velge en seng som er 160 cm bred. På denne måten reduserer dere risikoen for å plage hverandre i løpet av natten, og dermed er det større sjanse for at du får en full og uavbrutt nattesøvn.
En typisk normal sengemodell er tilgjengelig i opptil 180 cm i bredden, så ikke gi opp hvis det er lite plass!
Tenk på behovet
Skal sengen kun brukes til å sove i, eller skal den også kunne fungere for avslapning i form av å lese, se på TV og spise frokost? Da kan det være lurt å investere i en regulerbar seng. Den regulerbare sengen gir deg en rekke alternativ for å justere den til akkurat dine behov – enten det er for å lese godnattathistorier for den lille, eller hvis du bare trenger å få opp beina litt.
Liggekomforten er spesielt viktig å huske på hvis du har dårlig rygg eller andre skavanker. Sørg alltid for å velge en seng du føler deg komfortabel i og som du føler gir deg den mest optimale støtten. Det er du, og bare du, som kjenner kroppen din best.
Velg riktig overmadrass
Det handler ikke bare om å være grundig når du velger madrass – overmadrassen må også velges med stor omhu. I tillegg til at det er stor forskjell på overmadrassene, kommer de også i mange – og i veldig forskjellige – varianter, kvaliteter og løsninger. Utvalget er stort, og det er stor forskjell på fastheten og materialet som den enkelte overmadrassen er laget i, og ikke minst hvordan du ligger på den. Derfor bør du vurdere hvordan du ligger nå og hvordan du kommer til å ligge i fremtiden.
Vær oppmerksom på at ikke alle madrassene trenger en overmadrass. Noen madrasser har en slags innebygd overmadrass i seg. Hvis du er i tvil om hva du skal velge – og hva fordelene og ulempene er med en overmadrass, kan du alltid slå av en prat med en av ekspertene i butikken.
Husk utløpsdatoen
Som så mange andre ting, så varer heller ikke en seng for alltid. Ikke dermed sagt den har en kort levetid. En seng varer i gjennomsnitt i ti år før den har blitt så nedbrutt at den ikke lenger kan gi deg optimal støtte – og dermed gi deg en god natts søvn. Her skal du være oppmerksom på at dette er gjennomsnittet, og det finnes selvfølgelig unntak. Det hele er avhengig av kvaliteten på sengen, og ikke minst hvor mye du bruker den.
Det er derfor en god idé å undersøke når du kjøpte din nåværende seng. Hvis den er cirka – eller mer enn – 10 år gammel, er det kanskje på tide å begynne å lete etter et nytt alternativ. Hvis sengen din ikke har overskredet «utløpsdatoen», men at du allerede nå – og i lang tid – har hatt problemer med sovekomforten og ikke sover ordentlig om natten, kan det være et tegn på at sengen ikke lenger fyller sin misjon og bør byttes ut.
Problemet kan også i noen tilfeller finnes i overmadrassen, for den har selvfølgelig også bare en viss levetid. En overmadrass består av et tynt lag skum som nedbrytes raskere enn fjærene i en vanlig madrass. Derfor holder en overmadrass i gjennomsnitt bare halvparten av det en seng gjør – omtrent 5 år. Til gjengjeld fungerer overmadrassen som et beskyttende lag over madrassen, noe som også er med på å forlenge levetiden til sengen.
Sørg derfor for å holde øye med søvnkvaliteten og sengen din, og om du er uthvilt neste dag. Hvis du opplever problemer av en eller annen art, kan det være et tegn på at utskifting av enten sengen eller overmadrassen er den eneste måten for deg å få en god nattesøvn.
Endringer med alderen
Med alderen kommer nye behov – og når det gjelder bedre og mer omfattende støtte til kroppen, er det intet unntak. Som tidligere nevnt har mange – f.eks. personer med ryggproblemer eller kroniske smerter – god nytte av en regulerbar seng på grunn av justeringsmuligheter og god høyde. Alle skal i utgangspunktet ha en høyere seng med alderen, men for mange kan det være et riktig valg med en regulerbar seng i yngre alder.
Årsaken er at jo lavere sengen er, jo mer kraft bruker du også for å komme deg opp på den. Derfor kan det være lurt å heve sengen når du blir eldre, slik at den tilsvarer høyden til f.eks. en spisebordstol. Dette betyr ikke at du skal gå etter den sengen som har de høyeste beina neste gang du skal kjøpe seng, fordi sengen kan helt klart blir for høy. Gå i utgangspunktet etter en sengehøyde der du kan sitte på kanten av sengen og nå gulvet med hælen.
Få en bedre natts søvn
Vi tilbringer mange timer i døgnet på soverommet, men likevel er det langt fra alle som faktisk får utnyttet de mange timene til å sove. Statistikken snakker for seg selv: Mangel på, eller dårlig nattesøvn, blir mer og mer et bestemt (samfunnsmessig) problem, som gradvis rammer fler og fler. En god og sunn nattesøvn er dessverre en mangelvare blant nordmenn, noe som er synd ettersom søvn er alfa og omega hvis man vil kunne fungere optimalt og yte sitt beste om dagen. Uten riktig restitusjon vil kroppen være fysisk begrenset i hverdagen og til slutt helt utkjørt.
Derfor er det avgjørende å bli kvitt søvnproblemene, og du kan gjøre dette ved å endre og justere på visse ting og forhold knyttet til nattesøvnen. Vi er særdeles opptatt av god søvn, og derfor får du seks gode råd om hvordan du best kan skape de optimale forholdene for nattesøvnen din, slik at du bokstavelig og sant kan si “god natt” – hver natt.
Vi er alle vanedyr
Et vanlig kjennetegn på oss mennesker, som over tid har blitt bekreftet gang på gang som et stensikkert faktum, er at vi alle i varierende grad er vanedyr. Vaner er med på å strukturere hverdagen vår og skape fred og ro, og her er nattetimene absolutt ikke noe unntak. Flere studier viser at rutiner og vaner knyttet til nattesøvn er avgjørende for og har en klar positiv effekt på kvaliteten på nattesøvnen. Derfor høres det første rådet ganske enkelt ut: Lag noen rutiner og faste rammer for søvnen din. Dette gjelder når du endelig har hoppet i sengen og skal sove, men i stor grad også i timene frem til sengetid.
Det er de færreste som bare kan hoppe rett i sengen og sovne med en gang. De aller fleste har behov for å roe oss ned litt, både fysisk og mentalt, før vi legger oss. Det krever at du forbereder deg på forhånd. Forsikre deg om at du ikke kommer direkte fra fysisk aktivitet eller andre former for intens aktivitet. Kroppen har det best med å koble av og slappe av – muligens på sofaen foran TV-en eller med en god bok. Hvis dette skjer i selve sengen, bør du også sørge for at du har gode puter eller annen type ryggstøtte som kan sikre deg optimal støtte slik at du ikke får smerter eller ømhet.
Unngå også for sterkt lys fra for eksempel smarttelefonen eller nettbrettet rett før sengetid, da dette kan forstyrre øynene og dermed søvnen. Prøv heller å etablere et svakt og rolig lys, for eksempel i form av et nattlys hvis du kan justere lysintensiteten på nattlampa. Det kan også være en god idé å investere i en dimmer i gangen eller ved toalettet, slik at du ikke blir plaget av sterkt lys under eventuelle toalettbesøk om natten.
Man skal selvsagt heller ikke kimse av følgende gamle husmor-råd: La det stå et glass vann på nattbordet.
En god madrass kan gjøre hele forskjellen
Å roe seg ned rent mentalt er en ting, men en annen viktig faktor er det fysiske miljøet forbundet med nattesøvn – inkludert sengen din. Det er ingen tvil om at ved hjelp av en god og ergonomisk riktig madrass kan du optimalisere forholdene for nattesøvnen betraktelig, og derfor gjør du deg selv en tjeneste ved å investere i en madrass som passer til din spesifikke kroppsbygning og dine behov.
Alternativene for madrasser og sengeløsninger er forskjellige. På nettet og i sengebutikkene finner du et stort utvalg av senger og madrasser for alle typer mennesker og behov. Du kan velge mellom alt fra en rammemadrass, kontinentalseng, regulerbar seng til kombinasjoner av disse alternativene. Det er ganske individuelt hvilken løsning man er ute etter – det viktigste er bare at du tar utgangspunkt i deg selv og dine behov, slik at du kan oppnå optimal komfort og best ergonomisk støtte for kroppen. Dette er den eneste måten du kan oppnå optimal hvile og restitusjon på.
Et teppe kan forbedre sengens hygiene
En annen viktig faktor som er viktig for nattesøvnen, er hygienen i sovemiljøet ditt. Et rent sengemiljø er sunt for kroppen og legger til rette for en like sunn nattesøvn. Sengen din og sengetøyet ditt utsettes daglig for smuss, støv og lignende, noe som er helt uunngåelig. Likevel er det en rekke konkrete tiltak som du enkelt kan ty til for å forhindre og redusere smuss og støv i sengen.
Et av disse tiltakene er å investere i et kvalitetsteppe som kan plasseres ved siden av sengen. For det første har dette en dekorativ funksjon. Et teppe i vakre farger kan pynte opp og bidra til å gi et personlig preg på soverommet. Men for det andre har teppet også en hygienisk funksjon, for nå får du muligheten til å tørke føttene før du legger deg i senga. I tillegg kan et mykt teppe ha en optimal effekt på komforten – spesielt for potensielle toalettbesøk om natten der du ikke går direkte på det kalde gulvet, men i stedet plasserer føttene på det myke underlaget.
Grønne planter renser luften
I direkte fortsettelse av det ovennevnte, innebærer et hygienisk sunt sovemiljø også at luften er ren og frisk, noe som bidrar til å gi deg bedre soveforhold. Et godt råd her er å ventilere relativt regelmessig – helst hver dag – slik at du hele tiden får skiftet ut luften på soverommet. Hvis du gjør dette like før leggetid, vil du også sørge for kjølige temperaturforhold i rommet, noe mange søvneksperter anbefaler.
En annen smart og enkel måte å sikre høy luftkvalitet på soverommet ditt er ved å implementere grønne planter som en del av innredningen. Dette hjelper både med å gi soverommet et naturlig og friskt utseende, og samtidig bidrar plantene til å rense luften og produsere oksygen, og dermed øke luftkvaliteten ytterligere. Dette kan være avgjørende hvis du for eksempel lider av allergi eller lignende. Med planter på soverommet kan du rolig puste dypt og tungt mens du sover.
Dyner og puter etter behov
Er du typen som er hutrete og fryser lett om natten? Eller omvendt; er du typen som hele tiden sparker bort dynen fordi du svetter mens du sover? Begge tilfellene er langt fra ønskelige og samtidig dårlige for søvnen din. Det krever gode og passende temperaturer hvis du vil oppnå en stabil nattesøvn.
I tillegg til ventilasjon, så er det mulig å regulere kroppstemperaturen din ved å investere i dyner og puter av god kvalitet som har temperaturregulerende materialer og egenskaper. Mange typer dyner er tilgjengelige med varme- og fukttransporterende materialer som effektivt kan transportere bort svette, slik at du får en stabil kroppstemperatur gjennom hele natten.
Hvis du fryser om natta, er det viktig å finne en tykk dyne som holder deg varm, eller alternativt alltid ha et teppe rett ved sengen. Hvis du tvert imot svetter, kan det være en god idé å investere i en god og ventilerende rammemadrass eller overmadrass, slik at huden din lettere får puste når den er i kontakt med madrassen.
Utskifting og vanlig rengjøring
Et siste og veldig viktig råd til deg som vil oppnå den perfekte nattesøvnen, er å sikre regelmessig utskifting av madrasser, dyne, pute og laken, samt generelt å rengjøre de enkelte delene. Akkurat som du regelmessig rengjør hjemmet ditt, er det viktig å opprettholde et fornuftig nivå av hygiene på soverommet ved blant annet vedlikehold og pleie av madrasser og sengetøy. Støvsug eller tørk madrassen din ofte, samt vask og bank puter og dyner slik at det ikke samler seg støv.
I den forbindelse anbefales det at produkter med fyll av dun eller fjær vaskes med 1/3 vaskemiddel og gjerne tromles ved normal varme – eventuelt sammen med et par tennisballer, slik at fyllet hele tiden holdes i bevegelse og effektiviserer tørkeprosessen.
Det er også lurt å snu madrassen av og til, og dermed skape variasjon i trykkbelastning slik at den holder seg frisk og ikke slites de samme stedene. Vask også sengetøy, madrassovertrekk og rullemadrassen regelmessig. Dette bidrar til å drepe de fleste bakterier, støvmidd og lignende, noe som resulterer i et godt og sunt sovemiljø.
Hvis du følger de seks ovennevnte tipsene, er vi sikre på at du klarer å optimalisere nattesøvnen.
Med eller uten regulering
Hvis du vil ha en regulerbar seng, så er det viktig å se på hvilken madrass som er optimal til den. Som nevnt tidligere er det noen madrasser som er bedre for regulerbare senger enn andre.
Med en regulerbar seng kan du få en madrass med en såkalt madrassbrems som forhindrer at madrassen glir når du justerer sengen til å innta en bestemt stilling. Med en regulerbar seng kan du ligge som du vil. Du har nå ikke bare den rette madrassen til dine behov, men du kan også se på TV, lese bøker, sitte med din iPad eller noe helt annet i en mer optimal posisjon.
Forleng sengens levetid og minimer risikoen for allergi
Det er flere gode grunner til å bruke litt tid på å ta godt vare på sengen din. På den ene siden opprettholder du sengenes gode egenskaper ved å vedlikeholde sengen regelmessig. Dessuten kan du redusere risikoen for å utvikle allergier ved å ta godt vare på sengen din. Jo større du er og jo mer du veier, jo mer er madrassen din belastet, spesielt hvis det er en skummadrass. Springfjærmadrasser påvirkes ikke like mye ved bruk. Skummaterialer har generelt kortere levetid enn fjærer eller lateksmadrasser.
Unngå å belaste madrassen på ett sted ved å sitte på den
En liten endring i vanene dine kan være avgjørende for hvor lenge sengen din varer. For hvis du har for vane å sitte på sengen din når du tar på deg sokker, sitter du sannsynligvis det samme stedet på madrassen hver dag. Uansett madrassens høye kvalitet da den var ny, er det en veldig stor belastning over tid som madrassen ikke er bygget for. Sitt i stedet på en stol eller benk ved siden av hvis du trenger å sitte mens du tar på deg sko og sokker
Snu madrassen
Alle madrasser bevarer bedre formen og gir dermed den beste støtten lenger hvis du har mulighet til å vende madrassen innimellom, for eksempel en gang i kvartalet. Husk også å bytte fotende med hodeenden også, slik at det slites ulikt.
Dessverre kan ikke alle madrasser vendes, men her på siden kan du se nærmere på en test av vendbare madrasser. Hvis skummadrassen din bare har profiler på den ene siden, skal den siden alltid vende oppover for å avlede fuktighet og gi riktig støtte. Hvis du har en lateks hybridpolstring eller trykkavlastende skum på den ene siden, må den vende oppover hvis du vil merke de spesielle fordelene med materialet.
Hvis du har en tykk overmadrass på toppen av en springfjærmadrass, kan du enkelt snu madrassen uten å miste komforten. I springfjærmadrasser med komfortsoner er sonene symmetrisk plassert, slik at du fortsatt vil dra nytte av dem når du bytter hode- og fotenden.
Madrass guide
Det høres enkelt og trivielt ut: Velge madrass. Men så står du der da, og aner ikke bak eller fram på begrepene som multi pocket fjærer, komfortsoner og memory foam. Og det høres da unektelig behagelig ut å ligge på en ekstra myk madrass, men er det lurt? – Og hvor mange timer skal du bruke på å tråle markedet for å finne den perfekte madrassen til deg, som også er fornuftig priset?
Slapp av. Det er her vi kommer deg til unnsetning, med en solid begrepsoppklaring og et tverrsnitt av madrasser som finnes på markedet – av alle typer. Riktignok har vi ikke gått gjennom hver eneste nettbutikk og sjekket og dobbeltsjekket deres madrasser, men vi har holdt oss til anerkjente merker som ligger i et fornuftig prisleie og som er kjent for å lage madrasser i god kvalitet. – Og det er jo akkurat de madrassene du ønsker å snevre inn søket ditt til.
Vi går nu gjennom alle begrepene du bør kjenne til før du velger din neste madrass.
Nyttig kunnskap ved valg av madrass
Svært mange velger å gå etter innkjøpspris når en madrass skal anskaffes. Og selvfølgelig er prisen viktig, men husk å ta med i betraktningen at kvalitetsmadrasser har en levetid på 15 år eller mer og i den tiden skal madrassen være din sikkerhet for en god søvn – bokstavelig talt.
Når det gjelder madrasser, er det som med de fleste ting vi kjøper at pris og kvalitet henger sammen. Så unngå å kjøpe de aller billigste variantene til senger som brukes daglig. Velg heller en madrass med den nødvendige liggekomfort og kvalitet. – Det er flere av disse i oversikten vi har bragt i denne artikkelen. Deler du madrassens pris, for eksempel 10 000 kroner på antallet år madrassen skal holde, blir det ikke mange kronene du skal betale hver natt, slik at du kan ligge virkelig godt. Det er en lav pris å betale for velværet ditt.
Skjel dessuten litt til eventuelle garantier utover kjøpslovens betingelser. Gis det lange garantier, betyr det at produsenten står inne for kvaliteten på madrassen.
Hvilken type madrass skal du velge?
Madrassene deles gjerne inn i tre kategorier – skummadrass, springfjærmadrass eller rammemadrass. Skummadrassen er en billig madrass og bør bare betraktes som en nødløsning til ekstrasenger. Skummadrassene er for myke og har for lav liggekomfort til å brukes daglig. Dessuten blir de varme og transporterer vekk fukten (svette) dårlig.
Springfjærmadrasser derimot har høyere liggekomfort og lar deg få velge fasthet. Normalt kommer de i medium eller fast fasthet og din vekt og personlige preferanser avgjør hva du skal velge. Veier du mindre enn 75 kilo velger du en medium madrass. Logisk nok, velger du da en fast madrass om du veier mer. Så gjør du selv en vurdering ut fra dine personlige preferanser for fasthet på madrassen om du vil forskyve grensen med noen kilo opp eller ned.
Hvis nålen på badevekten din peker på mer enn 95 kilo, skal du velge en ekstra fast madrass, som oftest en såkalt multi pocket madrass med mer enn 500 fjærer per kvadratmeter. Springfjærmadrassen er laget for å brukes i en ramme med lameller. Den kan til nød legges rett på gulvet, men det hindrer madrassens ventilasjon, så det er kun en nødløsning.
Rammemadrassen har som oftest springfjærmadrassens kvaliteter, men er i en ferdig ramme hvor bena monteres rett på rammen. Dette er en minimalistisk løsning som passer godt inn i den nordiske designstilen.
Unngå myke madrasser
Det kan føles godt å prøve en myk madrass. Den nærmest omfavner kroppen din og det er mykt og komfortabelt. Men la deg ikke lure av de få minuttene du eventuelt prøver madrassen. Ryggen har rett og slett ikke godt av en for myk madrass, dessuten vil overkroppen synke dypt ned i madrassen og bena havne høyere enn resten av kroppen – dette øker blodtrykket.
Dessuten er det vanskelig å snu kroppen i søvne når du ligger på en myk madrass. Kroppens kretsløp og lungene krever faktisk at du skal vende deg gjennom hele natten for å opprettholde deres funksjoner optimalt.
Kjenn etter!
Antall kilo kroppsvekt er gode indikatorer ved valg av madrassens fasthet, men personlige preferanser spiller inn. Så kjenn etter på egen kropp hvorvidt du ligger godt på madrassen. Etter noen dager kan du ta en endelig avgjørelse på om det er rett valg for deg.
Byttemulighet er gull verdt
Som madrassoversikten viser, tilbys det i de fleste tilfeller å bytte madrass om man ikke er helt fornøyd med valget av fasthet. Dette er gull verdt, for det er først etter noen dagers bruk av madrassen at du kan si med sikkerhet at fastheten er riktig for deg og dine behov. De tre minuttene vi vanligvis bruker i butikken er i praksis verdiløse for valg av madrass. Dermed kan du nærmest spare turen i butikken og like gjerne kjøpe madrassen online – det er først hjemme i egen seng at du virkelig kan velge riktig madrass.
Enkel eller dobbel madrass?
Kroppsvekten blir dessverre en viktig faktor når dere skal velge mellom to enkle madrasser i sengen, eller en dobbel. Det er unektelig svært behagelig å ligge sammen på én stor madrass, men i virkeligheten blir vi dessverre ofte nødt til å velge to enkle av den enkle grunnen at det er sjelden samlevere har samme kroppsvekt. Dermed bør dere som oftest velge forskjellig fasthet og dermed to enkle madrasser. Heldigvis finnes det leverandører som tilbyr dobbelmadrasser med forskjellig fasthet på de to sidene. Flere av produsentene til de madrassene vi viser til i denne artikkelen gjør nettopp dette. Les beskrivelsen hos nettbutikken for de enkelte madrassene og oppgi dette ved bestilling.
Lykke til med valget av madrass!
FAQ – Ofte stilte spørsmål
Hvor lang tid tar det å bli vant til en ny madrass?
Som en tommelfingerregel tar det kroppen 2–3 uker å venne seg til en ny madrass. Dette betyr at det ikke er unormalt å føle at den optimale komforten lar vente på seg, siden kroppen må venne seg til den nye madrassen.
Hvilken fasthet skal jeg velge?
Her spiller preferanser en stor rolle og hva du er vant til å ligge i. Tommelfingerregelen og retningslinjene er:
- Under 75 kg, medium fasthet
- Mellom 75 kg og 95 kg, fast fasthet
- Over 95 kg, ekstra fast fasthet
Hvilken madrass er best til barnet mitt – skum- eller fjærmadrass?
En fjærmadrass har fjærer mens en skummadrass har skum over det hele. Fjærmadrassen vil gi barnet en mer “fjærende” følelse – en seng som det er bedre å hoppe i. Skummadrasser er velegnet til små barn, men en fjærmadrass kan også være fint hvis fjærene er myke nok til at barnets vekt påvirker dem.