Køyeseng

Køyeseng

Se utvalget

Køyeseng

Det er mange fordeler med en køyeseng. For det første kan barna dine sove i samme rom, men fortsatt i sin egen seng. Køyesengen er også bra for de mindre rommene siden du sparer på gulvplassen og dermed utnytter plassen optimalt.

Du kan også bruke køyesenger på gjesterommene, slik at du alltid kan ha overnattingsgjester. Køyesenger brukes ofte i hytter og andre fritidsboliger der du vil ha flest mulig senger på minst mulig plass. Det finnes mange forskjellige typer køyesenger, og her ser vi nærmere på hva du bør ha i tankene når du skal kjøpe en køyeseng.

Hvem er køyesengen til?

Skal køyesengen være for to gutter, to jenter eller for både gutt og jente. Dette spørsmålet er relevant ettersom gutter ofte ikke gidder å sove i en køyeseng med prinsessetema, mens en jente ikke nødvendigvis synes det er spesielt morsomt med en køyeseng formet som en sportsbil.

Det finnes mange forskjellige typer, og det er viktig å se hva barna interesser seg for før man eventuelt kjøper en køyeseng med et spesifikt tema. Hvis køyesengen er for både en gutt og en jente, kan det være lurt å kjøpe en nøytral seng i hvitt eller tre.

Vurder også om den skal brukes når barna dine vokser opp. Hvis det er meningen, så er du lurt å kjøpe en køyeseng i høy kvalitet som kan vare lenger og som ikke er for liten i verken bredden eller lengden. Hvis du er usikker på om det er køyeseng som er det riktige, så har vi et stort utvalg av andre typer senger her på siden.  

Bør den kunne tas fra hverandre?

Det kan være en fordel å kjøpe en køyeseng som kan tas fra hverandre og dermed gjøres om til to senger, spesielt hvis du planlegger at barna dine skal ha hvert sitt eget rom i fremtiden. På den måten slipper du å kjøpe nye senger om et par år.  

Hvor stor skal den være?

Det første du bør gjøre er å se på rommets størrelse og finne ut hvor stor sengen kan være. Hvis det er snakk om en køyeseng til barn, så kunne det jo hende det er en god idé med en køyeseng med sklie, hvis det altså er plass til det. Hvis det er lite plass, så bør man velge en smal køyeseng, som for eksempel en køyeseng med målene 75×200 cm. 

Skal sengen brukes av overnattingsgjester?

Har du ofte overnattingsgjester, som for eksempel familie som kommer langveisfra, og du er lei av å gi dem en dårlig opplevelse på sofaen? Da kan en eller to køyesenger på et gjesterom være en god løsning.

På den måten kan du raskt få plass til flere gjester på en gang, og dermed kan du være sikker på at familien sover godt og vil komme på besøk igjen og igjen. Du kan også få en køyeseng som familieseng med ekstra plass til både voksne og små barn. Før du kjøper en slik køyeseng, så må du selvsagt være helt sikker på at den kan holde til flere voksne.  

Lønner det seg å kjøpe brukt?

Å kjøpe brukt kan ofte være en god idé, spesielt hvis du kan finne noe av god kvalitet og noe som ikke er helt ødelagt. Følg med på lokale grupper på sosiale media og ta en titt på sider som Finn.no. Ikke minst er dette miljøvennlig.

Man finner nesten alltid senger, madrasser og andre varer til salgs, og det kan være mye penger å spare. Hvis du finner noen gode og billige madrasser, kan det være en god idé å enten sende dem til rens eller vaske dem grundig hjemme før du bruker dem.

Husk likevel på at du som regel ikke får noen garanti på sengen hvis du kjøper den brukt, noe du alltid får hvis du kjøper den ny. Du bør også sjekke den brukte køyesengen nøye for eventuelle skjulte brudd som kan gjøre sengen farlig. 

Hva med sikkerheten?

De fleste køyesenger er sikret med kanter rundt sengen, spesielt i den øverste køya. Dermed bør sikkerheten være god nok til at du kan slappe av og ikke tenke på at barnet skal falle ut om natten. Men det skal også være lett å klatre opp i den øverste køya, og stigen bør være solid nok til å tåle både lek og tøff bruk.

Hvor mye betyr design for deg?

Hvis design er noe som betyr mye for deg, er det gode muligheter til å finne køyesenger i flotte design. Flere av modellene her på siden skiller seg positivt ut, og har elegante design med slitesterk overflatebehandling. Du finner også modeller som inspirerer til lek og moro, som for eksempel en køyeseng med sklie – perfekt til litt mindre barn.  

Kan man få en billig køyeseng?

Noe av det første du må ha avklart med deg selv er hvor mye du har råd til å betale for en køyeseng til barna dine, eller eventuelt en familiekøye. Du kan få de billige og enkle køyesengene til rimelige priser, men du skal huske på at madrassen ofte ikke er inkludert.

Som tilfellet er med de aller fleste tingene, så blir man nødt til å betale for god kvalitet, men det betyr ikke at du ikke kan finne en billig køyeseng i god kvalitet. 

Hvilke funksjoner skal den ha?

Hvis du ikke har spesielle behov for moro og forskjellige funksjoner kan du kjøpe en ganske enkel og stilren køyeseng. Det finnes mange modeller, og du kan finne alt fra køyesenger med sklie, til senger som er formet som busser og biler. Noen har også plass til oppbevaring, slik at barna lett kan rydde bort lekene sine og holde orden på rommet.

Dette kan også være en god løsning hvis du velger å bruke køyeseng som gjesteseng. Med oppbevaringsplass kan du gjemme bort de ekstra dynene og putene forbeholdt overnattingsgjestene, slik at du alltid kan ha sengetøyet og dynene i nærheten av der de skal sove.

Halvhøy seng

Det er noe helt spesielt med en halvhøy seng. Her får man mange muligheter for lek og moro, og man kan få en halvhøy seng med flere forskjellige modeller. Hva med en halvhøy seng med sklie til de lekelystne, eller hva med en halvhøy seng med skrivebord? Hvorfor ikke kombinere begge deler?

Sengen gir barna også muligheten til å innrede eller lage sin egen hule under selve sengen, og her er det uante muligheter for eventyr og moro. Blant alle de sengene som er på markedet, er det nok ingen som oppmuntrer til kreativitet og moro like mye som en halvhøy barneseng.

Uansett hvilken modell man velger, eller hvordan den brukes, så er halvhøye senger fortsatt populære. Du husker kanskje din egen halvhøye seng fra barndommen, alle vennene du fikk på besøk, all klatringen opp og ned stigen med butikk ovenpå og frisørsalong nede i hulen.

Sengen gir i hvert fall mange muligheter for fysisk og aktiv lek med søsken og venner, og hvem vet; kanskje det hele resulterer i mindre skjermtid?

Fordeler med en halvhøy seng

En seng med en halv høyde er et godt valg for et mindre barnerom siden denne typen juniorsenger lar deg utnytte plassen i rommet. Lagringsplassen under sengen er mye større enn vanlig.

Du kan lagre alt fra leker til vanlige klær, eller barnet ditt kan velge å bruke den ekstra plassen under sengen som lekeplass. Man kan også få en halvhøy seng med skrivebord, slik at barnet har god plass til lekser, tegning, lesing og alt mulig annet. Det er bare fantasien din som begrenser hva du kan bruke den ekstra plassen til.

For noen modeller er det også mulig å kjøpe ekstra tilbehør som gjør sengen enda mer attraktiv og spennende, som for eksempel en halvhøy seng med sklie. Det har vel aldri vært morsommere å stå opp om morgenen! Noen modeller har dessuten muligheten for å sette opp et telt under sengen, og dermed gi barna en fantastisk ekstra lekeplass.

Hvor gammelt skal barnet være for å bruke en halvhøy seng?

Mange foreldre har ofte en bekymring når det gjelder de populære halvhøydesengene, nemlig større risiko for at barnet slår seg hvis det faller ut av sengen. Derfor oppstår ofte spørsmålet: Når er barnet mitt gammelt nok til å sove i en halvhøy seng? Hvis barnet ditt allerede faller ut av barnesengen sin anbefaler vi at du vurderer en ekstra gang om dette med en ny seng i større høyde er en god idé, eller om problemet, og dermed årsaken til å kjøpe en ny seng, kan løses på en annen måte.

De fleste produsenter har en anbefalt minimumsalder mellom 4 og 6 år, noe som også gjelder for alminnelige køyesenger. Denne alderen er satt fra et sikkerhetsperspektiv og bør følges, med mindre du er veldig trygg på barnets atferd og nattlige vaner.

Når det gjelder størrelsen på barnet ditt, så er det egentlig ikke så mye å tenke over. En halvhøy seng er tilgjengelig i grunnstørrelser: 160 til 200 cm i lengde, så det burde være god plass til barn i alle aldre.

Valg av madrass

Det er vanligvis en god madrass til barnesenger, men i noen tilfeller må du velge en madrass selv. Her bør du ta utgangspunkt i hvordan sengen skal brukes. Skal den brukes i et lekerom som et møbel man kan bruke til lek og moro, eller skal den primært fungere som seng om natten?

I så fall kan det være en god ide å investere i en god og komfortabel madrass. En god tommelfingerregel når du kjøper nye madrasser (for store og små) er at jo lettere du føler deg, jo bedre.

Det vil si at madrassen støtter anatomien din og er ergonomisk korrekt. En god og støttende madrass gir deg en bedre nattesøvn og kan brukes på tvers av generasjoner. Du kan finne mange rimelige og gode madrasser av høy kvalitet, slik at du ikke behøver å bruke en formue.

Spesielt hos barn er det penger å spare – og dette uten å høres ut som om de ikke fortjener det beste av det beste, for det gjør de absolutt. De er i voksealderen og nattesøvn er viktig, men man har faktisk funnet ut at mange barn er utrolig glad i skummadrasser.

Fjærene i de dyre madrassene blir mer utsatt når barna løper rundt og hopper i sengen, men skummadrasser trenger ingen pleie. Skum er støttende og med en overmadrass med minneskum får barna alle betingelsene for en god nattesøvn på plass. En overmadrass i lateks kan anbefales hvis barnet ofte føler seg utrolig varm om natten.

Velg en halvhøy seng fordi den er plassbesparende og morsom

En halvhøy seng har den fordelen at den er plassbesparende i tillegg å inspirere til lek og moro. Det finnes som sagt mange forskjellige modeller på markedet, og plassen under sengen kan blant annet brukes som en morsom og spennende hule med forheng, gardiner eller annet for å skape en koselig atmosfære.

Plassen under sengen gir også muligheter for god oppbevaring. Det kan være en kommode med skuffer til klær og leker, eller med et skrivebord. Plassen egner seg utrolig godt som barnets eget kontorlokale, tegneplass eller bare et sted hvor man kan legge puslespill eller leke med Lego.

Hvordan velge riktig seng?

De fleste modellene av en halvhøy seng kommer enten i størrelsen 90×200 cm eller 75×160 cm. En halvhøy seng i størrelsen 75x160m cm er den mest vanlige juniorstørrelsen, og ligger 35 cm over standarddimensjonene for en barneseng.  

Størrelsen er viktig i forhold til barnets sikkerhet hvis han eller hun er 3–4 år.

  • Hvorfor velge en lengde på 160 cm?

Noen ganger kan en stor voksenseng virke litt for stor. Den mindre sengen på 160 cm i lengden kan derfor passe godt, spesielt hvis rommet ikke er så stort. Ulempen er selvfølgelig at barnet vokser fra sengen etter hvert.

  • Hvorfor velge en lengde på 200 cm?

Barnet vil automatisk vokse fra en lengde på 160 cm. En lengde og bredde som tilsvarer dimensjonene på en voksenseng gjør at sengen brukes i mange år. Ulempen er at en halvhøy seng ikke er en høy seng. Her er det mulig at barnet kan bli for “voksent” og vil ha en annen seng. En måte du kan løse dette på, er ved å kjøpe en modell som kan konverteres til en køyeseng eller høyere seng.

Kjøp en halvhøy seng som kan endres i takt med alderen

Barn vokser egentlig helt utrolig helt fra fødselen. Det krever en del utstyr, ting og leker som passer til de ulike aldrene og størrelsene. Når det kommer til senger, så begynner det hele med vuggen eller barnesengen som ikke brukes spesielt lenge.

Barnesengen må deretter byttes ut med en juniorseng og deretter en seng i voksenstørrelse. Her kan den smarte investeringen være f.eks. en seng som kan bygges om, slik at den kan brukes som baby-, barneseng og juniorseng.

Du kan ikke bruke en halvhøy seng som baby- eller barneseng, men du kan imidlertid være smart og kjøpe en halvhøy seng som kan bygges om og brukes som seng i vanlig størrelse, seng i full høyde, køyeseng, sovesofa eller noe annet etter hvert som barnet vokser og en halvhøy seng kanskje ikke lenger er like populært.

Loftseng

Hvis du leter etter en ny seng som skal brukes i et eller flere av barnerommene, så har du valget mellom et bredt utvalg av forskjellige typer senger. Selvfølgelig er det ganske tradisjonelle senger som lett kan brukes som barnesenger, men hvis du vil bruke plassen på en mest mulig optimal måte i et mindre barnerom (eller i et stort rom, for den saks skyld), kan det være en god idé å se nærmere på en loftseng. Her får man nemlig ikke bare en god seng, men også god plass under selve sengen.

Loftseng er populært

Det har alltid vært veldig populært blant de norske barnefamiliene å velge en slik type seng til barnerommet, ettersom det er en seng som gjør det mulig å optimere bruken av den eventuelt sparsommelige plassen på barnerommet.

Det er nettopp derfor det er en sengetype som du kan ende opp med å bli ekstremt glad i – og det samme gjelder selvfølgelig for barnet ditt eller barna dine, da sengen gir bedre plass til å leke, bygge huler under selve soveplassen, eller å tegne og skrive ved skrivebordet under sengen. Du kan også få en loftseng med sofa, slik at man får en deilig hyggekrok under sengen hvor man kan slappe av og lese.

Mange forskjellige loftsenger

Det finnes et stort antall forskjellige loftsenger på det norske markedet, noe som selvfølgelig også betyr at du har gode muligheter til å finne en seng som harmonerer godt med dine krav og dine preferanser.

For eksempel kan du som tidligere sagt velge en loftseng med skrivebord som gir barnet bedre plass til lekser, til å bruke datamaskinen sin eller lignende, men selvfølgelig er det også god mulighet til å finne en enklere loftseng som ganske enkelt gir bedre plass til forskjellige aktiviteter under selve sengen – noe som uten tvil er en fordel i mindre rom.

Siden det er mange forskjellige senger å velge mellom på det norske markedet, kan det selvfølgelig være vanskelig å finne den helt riktige sengen, uansett om du har mange krav og veldig spesifikke preferanser, eller om du ganske enkelt er på jakt etter en seng av høy kvalitet til barnerommet. Når du endelig har funnet en, så vil du uten tvil bli glad for at du har valgt en loftseng. Vi håper derfor at denne guiden vil hjelpe deg på veien.

Loftseng til barn er praktisk

Det er flere gode grunner til at en loftseng er praktisk seng. For det første er det en seng som gir deg den beste muligheten til å utnytte plassen på barnerommet. Ikke alle barnerom har like mye plass, noe som også betyr at det kan være en god ide å velge en loftseng, slik at f.eks. sønnen eller datteren din har mer plass å boltre seg på, både alene og sammen med venner og familie

I tillegg er det også mange som velger å utnytte den ekstra plassen under selve sengen med en sofa eller et skrivebord. Det kan være vanskelig å finne plass til både et skrivebord og en vanlig seng i et mindre barnerom, men hvis du velger å utnytte plassen med en loftseng i stedet, blir det plutselig ingen sak å finne plass til begge deler. Selvfølgelig vil skrivebordet ha en begrenset størrelse, men hvis det skal brukes av et barn som ikke krever så mye arbeidsplass, så bør det ikke være noe problem.

Loftseng til voksen

Hvis du skal kjøpe en loftseng til barn, så kan du i mange tilfeller nøye deg med en loftseng i størrelsen 75×200, avhengig av alderen på barnet. Du kan selvsagt også få loftsenger til voksne.

For et voksent menneske som gjerne vil ha god plass, så kan vi anbefale en loftseng i størrelsen 120×200 cm. Hvis du går opp en størrelse eller to, til loftseng i størrelsen 140×200, så får du en trekvartseng med plass til overnattingsbesøk av kjæresten.

Avhengig av antall kvadratmeter i huset eller leiligheten, eller hvordan man har det med å sove høyt over gulvet, kan en loftseng være det riktige valget for enhver person. De menneskene som bor i en liten leilighet eller de som ønsker å utnytte plassen i et bestemt rom, bør vurdere en slik seng. Hvis du velger en loftseng, så kan du øke bruksarealet betydelig i et bestemt rom.

Noen loftsenger har ekstra funksjoner under selve sengen som innebygd skrivebord, sofa eller oppbevaringsmuligheter, slik at du har flere forskjellige valgmuligheter. En person kan velge å bruke plassen i underetasjen til oppbevaring, som lesekrok eller kanskje som arbeidsstasjon. Det er mange forskjellige loftsenger tilgjengelig på markedet, og de kommer i mange forskjellige størrelser og design.  

Forskjellige design og materialer

For de som har spesielle krav når det kommer til innredning og utnyttelsen av plassen, gir forskjellige typer og stiler på loftsengene kunden større kontroll og valgmuligheter for å tilpasse hjemmet sitt slik at hjemmet tilfredsstiller ens krav til både stil og plass. Du finner også loftsenger i forskjellige materialer.

Hvis du gjerne vil ha et naturlig, rent og skandinavisk uttrykk, kan du for eksempel velge en loftseng av tre. Hvis du heller vil ha et litt mer minimalistisk og industrielt uttrykk, finner du også flere modeller av metall. 

Velg riktig madrass

De fleste loftsengene kommer uten madrass. Det er viktig at du finner en madrass som passer til enten dine eller barnets behov, og her er det viktig å finne den riktige fastheten. Hvis du veier under 75 kilo, så anbefaler vi at du velger en madrass i medium fasthet, mens du bør velge en madrass med fast fasthet hvis du veier mellom 75 og 95 kilo. Hvis du veier over 95 kilo, så bør du velge en madrass med ekstra fast fasthet, som for eksempel en madrass med multilommefjærer og fast fasthet.

Dessuten er det viktig med en overmadrass, slik at man får optimal støtte og komfort.  Som du sikkert har innsett, er det mange gode grunner til å investere i en loftseng.

Det er ikke mange andre typer senger som kan skryte av å være så praktiske som en loftseng, noe som også betyr at det er riktig sengetype hvis du trenger en seng som gir deg de absolutt beste forutsetningene for å utnytte plassen der hjemme.

Godt sovemiljø

Mange nordmenn sliter med søvnproblemer, og for mange kan det faktisk føles som et relativt stort handikap i dagliglivet. Mangel på søvn gjør kroppen mer slapp og svak, og du kommer raskt inn i situasjoner der det hele kan bli for mye. Det er derfor ekstremt viktig at du prøver å optimalisere nattesøvnen så mye som mulig, ettersom det er noe av det aller viktigste for kroppen i løpet av døgnet.

Veien til dyp og avslappende søvn er ikke alltid lett, men faktisk kan innredningen av soverommet utgjøre en stor forskjell – et godt sovemiljø er alfa og omega for en god nattesøvn! Her kommer noen gode råd. 

Invester i en skikkelig seng

Hvis du har søvnproblemer er det best å starte med forholdene som direkte påvirker nattesøvnen, og her er sengen det absolutt viktigste. Vi kjenner nok alle til følelsen av å sove i en slitt hotellseng der alle fjærfestene merkes i ryggen.

Sengene er rett og slett utslitte og burde ha blitt utskiftet for lenge siden. Det samme gjelder for mange der hjemme. Sengen din burde kanskje ha vært skiftet ut for lenge siden. En seng i god kvalitet med riktig passform kan virkelig gjøre underverker for søvnproblemene dine, og det er en investering du virkelig kommer til å bli glad for. 

Skap stille og rolige omgivelser på soverommet

Soverommet er der vi bruker opptil 1/3 av livene våre, og mange har en tendens til å bruke soverommet til mange andre ting enn å sove og ha sex. Med en gang man skal bruke soverommet til flere ting enn bare å sove i, så kan stilen på soverommet fort bli rotete.

Rot kan være med på å gjøre at man får problemer med å falle til ro. Soverommet skal helst innredes med rolige farger og relativt få effekter som ikke lar tankene vandre altfor mye. Hvis du ikke helt forstår hva vi mener, så finnes det massevis av inspirasjon på nettet rundt hvordan man best innreder et soverom.

Som utgangspunkt kan man si at det ikke er bra å ha verken TV eller kontor på soverommet – det leder tankene hen på alt fra jobb til dårlige nyheter, og alt dette kan være med til å forstyrre søvnen.   

Vurder alternativene for mørklegging og ørepropper

Hvis innredningen av selve soverommet ikke er problemet, kan det f.eks. være at du er veldig lyd- eller lysfølsom av natur. Dette kan være ekstremt forstyrrende når du prøver å sovne, og derfor bør man kanskje vurdere mørkeleggingsgardiner og andre midler som kan stenge lyset ute fra soverommet.

I tillegg kan det være lurt å vurdere å investere i et par profesjonelle, støpte ørepropper som kan stenge alt fra trafikklyder til naboens fottrinn ute av drømmene.