Rammemadrass test – Finn den beste rammememadrassen for deg

Vi har nemlig laget en «best i test» oversikt for rammemadrasser, slik at du lettere kan finne en rammemadrass i høy kvalitet som passer til dine behov. Finn den beste blant rammemadrassen.

Senses

Senses er en av de mest populære rammemadrassene her til lands, noe som nok skyldes at den er sammensatt av spesialister med et godt øye for kvalitet og komfort. Rammemadrassen er OEKO-TEX-sertifisert og overmadrassen er Svanemerket, noe som gjør at du får et sunt sovemiljø.

✅ Levering
24-36 dager

✅ Prøvetid
100 dager

✅ Delbetaling
Tilbys

Venus

Venus er en særdeles populær rammemadrass, og er ofte å se i forskjellige rammemadrasstester. Alle delene er nøye utvalgte og sammensatt.

✅ Levering
24-36 dager

✅ Prøvetid
100 dager

✅ Delbetaling Tilbys

Jupiter

Jupiter er ideell for deg som nyter det å gjøre et godt kupp. I Jupiter får du en seng av god kvalitet til en fenomenal pris.

✅ Levering
24-36 dager

✅ Prøvetid
100 dager

✅ Delbetaling Tilbys

Atlas

Atlas er en av de mestselgende rammemadrassene, og passer til absolutt alle, uansett om du er en morgenfugl eller syvsover.

✅ Levering
24-36 dager

✅ Prøvetid
100 dager

✅ Delbetaling Tilbys

Ideel Harmoni

Dette er en komfortabel og klassisk rammemadrass, og er en av de billigste på markedet, men allikevel med høy kvalitet og gode egenskaper.

✅ Levering
12-20 dager

✅ Prøvetid
100 dager

✅ Delbetaling Tilbys

Rammemadrass test – Vi guider deg gjennom kjøpsprosessen

Den tradisjonelle sengetypen med ramme, en bunn av lameller og løse madrasser er nærmest utkonkurrert av rammemadrassene. Prisen er en grunn til rammemadrassenes popularitet – det blir jo billigere når sengerammen og madrassen er i én enhet. Men rammemadrassens enkle og funksjonalistiske utseende er en annen grunn. Den stilrene funkisstilen passer som hånd i hanske med øvrig nordisk design og fungerer dermed svært godt i de norske soverommene!

Rammemadrassen er den mest utbredte sengetypen her hjemme i Norge, noe det er flere årsaker til. For det første kan man få en rammemadrass som har en helt fantastisk komfort og støtte, og for det andre så er den billig. I hvert fall hvis man sammenligner rammemadrassen med andre sengetyper som kontinentalsenger og regulerbare senger.

Rammemadrasser er dessuten veldig lette å flytte med, og de aller fleste studenter har nok hatt en rammemadrass eller to på hybelen eller i kollektivet. I tillegg behøver man ikke å ha ben på den, og den er klar til bruk med en gang man har lagt den på gulvet. Sengene er robuste og tåler litt røff behandling, og fastheten kan lett justeres med gode overmadrasser.

Siden rammemadrasser er så populære, så finnes det derfor også et enormt utvalg. Det kan derfor være vanskelig å finne fram til de beste rammemadrassene, noe vi har bestemt oss for å hjelpe med her på siden. Vi har nemlig laget en «best i test» oversikt for rammemadrasser, slik at du lettere kan finne en rammemadrass i høy kvalitet som passer til dine behov.

Senses – En selvfølge i en «best i test» for rammemadrasser

Fordeler med Senses:

  • Solid treramme på 14 centimeter
  • Polstring med komfortskum
  • Dobbelt fjærlag
  • Overmadrass med en latekskjerne på 6 centimeter

De danske produsentene bak rammemadrassen Senses har en lidenskap for senger og madrasser. Senses er en av de mest populære rammemadrassene her til lands, noe som nok skyldes at den er sammensatt av spesialister med et godt øye for kvalitet og komfort. Rammemadrassen er OEKO-TEX-sertifisert og overmadrassen er Svanemerket, noe som gjør at du får et sunt sovemiljø.

Medfølgende overmadrass med en latekskjerne på 6 cm

Senses kommer med en lekker overmadrass med en ekstra tykk kjerne på hele seks centimeter. Det gjør at rammemadrassen er ekstra støttende og komfortabel, i tillegg til at den er ekstremt ventilerende og elastisk. 

Fjærer polstret med komfortskum

I selve rammemadrassen finner vi en kjerne med dobbelt fjærlag, i stedet for det normale enkeltlaget. Dette laget er inndelt i 7 bedre™ komfortsoner som gir deg personlig og optimal avlastning og støtte. Fjærene er polstret med pustende komfortskum, noe som er en direkte årsak til at denne sengen gjør det så godt i rammemadrasstester.

Solid treramme

Rammen på rammemadrassen bør være solid, slik at den kan tåle hardhendt behandling. Rammen er det som holder det hele på plass, og på rammemadrassen Senses, består rammen av massivt svensk furutre med en tykkelse på 14 centimeter.

Venus – En gjenganger på rammemadrasstester

Fordeler med Venus:

  • OEKO-TEX-sertifisert
  • Svanemerket overmadrass
  • Dobbelt fjærlag med 7 komfortsoner
  • Tykk treramme av massivt svensk furutre

Venus er en særdeles populær rammemadrass, og er ofte å se i forskjellige rammemadrasstester i blader, aviser og på nettet. Rammemadrassen er produsert i Danmark, og alle delene og materialene er nøye utvalgte og sammensatt. Venus er OEKO-TEX-sertifisert, og den medfølgende overmadrassen er Svanemerket. Det betyr at du får de optimale betingelsene for en god og sunn nattesøvn med rammemadrassen Venus.

Luksuriøs og antibakteriell overmadrass

Den svanemerkede overmadrassen har en tykk latekskjerne på seks centimeter. Lateksen kalles Pulse Lateks, noe som betyr den er produsert etter de nyeste produksjonsmetodene. Den er klart sterkere, mer elastisk og ventilerende enn normale latekstyper, og overmadrassens Rönd-trekk har dessuten en naturlig antibakteriell behandling. Venus er med andre ord en rammemadrass som gir deg et sunt sovemiljø, i tillegg til omfattende støtte og avlastning.

Dobbelt fjærlag med 7 komfortsoner

Rammemadrassen har en kjerne med et dobbelt fjærlag av moderne lommefjærer som igjen er inndelt i 7 bedre™ komfortsoner for ekstra støtte og komfort. Fjærene er polstret med et ventilerende lag lateks, noe som igjen gir mer støtte og et sunnere sovemiljø.  Venus er utstyrt med en tykk treramme av massiv svensk furu, og den 20 centimeter høye rammen er med på å gi en solid og elegant stil.

Jupiter – Konkurransedyktig favoritt blant de beste rammemadrassene

Fordeler med Jupiter:

  • Solid treramme av svensk furu
  • Lommefjærer inndelt i 5 komfortsoner
  • Overmadrass med kjerne av lateks
  • Danskprodusert kvalitet

Jupiter er en av de rammemadrassene man bare vet skal være med i en «best i test» av rammemadrasser. Her går det hele opp i en høyere enhet, og rammemadrassen er konkurransedyktig på absolutt alle fronter. Sengen er danskprodusert, og de innvendige lommefjærene er inndelt i fem komfortsoner. Her får du godt håndverk og fantastisk støtte og komfort til en rimelig pris.

Overmadrass med kjerne av pustende lateks

Overmadrassen er det du har kontakt med hver eneste natt, og det er derfor viktig at den er med på å forbedre sengens komfort og støtte. Jupiter har en overmadrass med en kjerne av lateks på seks centimeter, noe som gir overmadrassen en behagelig temperatur i senga mens du sover.

5 komfortsoner

Rammemadrassen er selve fundamentet, og det som bestemmer om sengen er komfortabel å sove i eller ikke. Jupiter er utstyrt med lommefjærer inndelt i fem komfortsoner som til sammen gir deg en støttende og stabil nattesøvn. Rammen holder det hele på plass, og Jupiter er utstyrt med en tykk treramme av svensk furu.

Atlas – Rammemadrasstest-listens kanskje beste kjøp

Fordeler med Atlas:

  • Høy kvalitet for pengene
  • Overmadrass med latekskjerne
  • Støttende lommefjærer
  • 8 centimeter høy treramme av solid svensk furu

Atlas er en av de mestselgende rammemadrassene, og en selvskreven gjest i vår test av rammemadrasser. Det er en seng som passer til absolutt alle, uansett om du er en morgenfugl eller syvsover. Med denne rammemadrassen får du mye kvalitet og komfort for pengene, og den danskproduserte sengen er utviklet og produsert av søvneksperter.

Overmadrass av ventilerende lateks

Med Atlas får du kvalitet over hele linja. Overmadrassen har en latekskjerne på seks centimeter, noe som gjør at den er utrolig behagelig og ventilerende. Lateksen er med andre ord med på å gi en god og sunn temperatur i sengen, noe som kun gavner sovemiljøet og søvnen din. Overmadrassen og sengen får dessuten en lengre levetid som følge av den gode ventileringen.

Støttende lommefjærer og solid treramme

Selv om overmadrassen er viktig i forhold til sengens komfort, er det selve rammemadrassen som utgjør selve utgangspunktet for sengens kvaliteter. Atlas er utstyrt med lommefjærer som sammen med alle de resterende delene og komponentene skaper et støttende, avlastende og stabilt leie. En av disse komponentene er selve rammen. Her får du en 8 centimeter høy ramme av massivt svensk furutre som hjelper resten av sengen til å yte optimalt, og som dessuten gjør sengen ekstra slitesterk. 

Ideel Harmoni Rammemadrass – klassisk og komfortabel testfavoritt

Fordeler med Ideel Harmoni:

  • Velg mellom lateks- eller Celsiusovermadrass
  • 19 cm høye treben
  • 5 komfortsoner
  • 20 års garanti mot ramme- og fjærbrudd

Dette er en komfortabel og klassisk rammemadrass, og er en av de billigste på markedet, men allikevel med høy kvalitet og gode egenskaper. Du kan selv velge hvilken type overmadrass du vil ha, enten en overmadrass av lateks eller Celsius-skum. Begge har en kjerne på 40 mm, og begge er med på å forbedre både komforten og standarden. Rammemadrassen er utstyrt med 250 lommefjærer pr. kvadratmeter som igjen er inndelt i 5 komfortsoner, og har dessuten 19 cm høye trebein av eik.

Flott design

Rammemadrasser er i prinsippet ikke kjente for flott design. Men Ideel Harmoni Rammemadrass har et design som er like gjennomført som ved langt dyrere senger. Stilen er stram og minimalistisk og uten unødvendig pynt og detaljer, og møbelstoffet er behagelig å ta på og enkelt å rengjøre. Fargevalget er holdt i nøytrale farger slik at det minimalistiske designet passer inn i hvilket som helst soverom, uansett hvordan du ellers har innredet det.

Senses Mayan – Det allergivennlige og bæredyktige valget i vår rammemadrasstest

Fordeler med Senses Mayan:

  • 7 komfortsoner
  • Overmadrass av 100 % naturlig lateks
  • FSC-sertifisert
  • Treramme av solid svensk furu

Senses Mayan gir deg mye for pengene. Rammemadrassen er utstyrt med hele 7 komfortsoner og et allergivennlig madrasslag, i tillegg til en overmadrass av100% naturlig lateks. Rammemadrassen får navnet sitt fra den kjente Mayan-overmadrassen, og det lekre trekket gjør at sengen er en sann fryd å ligge på.

Organisk og CO2-nøytral overmadrass

Overmadrassen er den delen av sengen du hele tiden er i kontakt med når du ligger i sengen. Det er derfor den har de riktige egenskapene, slik at den kan gi deg riktig støtte og komfort mens du sover. Med Senses Mayan får du alt dette, i tillegg til et sunt sovemiljø. Overmadrassen er nemlig 100 % organisk og CO2-nøytral, og har derfor mottatt FSC-sertifikatet som bevis på en sunn og bærekraftig produksjon og profil.

Dobbeltfjæret rammemadrass

Rammemadrassen består av en dobbeltfjæret kjerne med ventilerende polstring av hybridskum. Dette skummet er med på å lede fukt og varme bort fra madrassen, slik at du får et sunt og temperert sovemiljø. Rammemadrassen er omringet av en solid treramme av svensk furu, og hjelper med å gi sengen et eksklusivt og solid uttrykk.

Guide til fjær og komfortsoner

De forskjellige typer fjærer har blitt nevnt noen få ganger, men hva betyr lomme, multilomme og bonellfjær? Vi har laget en liten beskrivelse av de forskjellige typer fjærer for deg nedenfor.

Lommefjærer

Lommefjærer er fjærer som pakkes individuelt inn i stoffposer. Dette er den mest brukte fjæren i kvalitetssenger. Fjærene påvirkes individuelt, og vil derfor støtte nøyaktig de stedene på kroppen hvor det trengs. Det betyr også at fjærene på din side av sengen vil bli minimalt påvirket hvis partneren din beveger seg om natten.

Multilommefjær

Multilomme er akkurat som lommefjærer; fjærer som er pakket i “stoffposer”. Forskjellen fra lommefjærer er at multilommefjærer er mindre og sitter tettere. Det betyr at en madrass med multilommefjærer er hardere enn lommefjærer og gir støtte til flere punkter på kroppen din. Derfor multilommefjærer det beste alternativet for de som vil ha en virkelig fast seng, eller for de som veier over 95 kg.

Bonellfjær

Bonellfjær er timeglassformede fjærer som gir jevn støtte over hele madrassen. Dette brukes ofte til rammemadrassen i kontinentalsenger, siden denne madrassen ikke er i direkte kontakt med kroppen og derfor ikke trenger å jobbe med individuelle områder som skuldre og korsrygg. Forskjellen mellom lomme- og bonellfjærene er at påvirkningen på lommefjærene påvirkes individuelt mens bonellfjærene påvirkes som en helhet. Hvis et område på madrassen med bonellfjærer presses ned, har dette også en effekt på de nærliggende fjærene.

Komfortsoner

Du kan vanligvis få madrasser med 3, 5 eller 7 komfortsoner som er laget for å gi optimal støtte til kroppen din, slik at ryggraden ligger helt horisontalt når du ligger på siden. Komfortsoner er en inndeling av ulike fasthetsgrader i madrassen. For eksempel trenger hoftene en del støtte mens skuldrene skal kunne synke ned i madrassen. Dette betyr at sengen er litt fastere i hofteområdet enn i skulderområdet, og dermed gir riktig støtte til kroppen din.

Hva kan man forvente av de forskjellige størrelsene?

Hvert år testes hundrevis av nye madrasser av både eksperter og forbrukere. Ekspertene vurderer madrassene på deres egenskaper, konstruksjon og materialer, mens forbrukerne gir sine egne vurderinger av sengene de har kjøpt og testet hjemme på soverommet.

Det sier seg selv nesten at det nærmest er umulig å få et godt og entydig svar på hvilke senger som er de beste. Vi har allerede gått gjennom en del gode rammemadrasser, så nå fokuserer vi heller på hva du kan forvente i forhold til størrelsen på madrassen, og hva du bør være klar over når du prøver å finne en god seng.

80 x 200 centimeter

Den minste rammemadrassen du kan få for en voksen er bare 80 centimeter bred. Denne sengen tar derfor ikke mye plass på soverommet eller gjesterommet. Det er bare plass til én person på madrassen, så du bør ikke forvente å kunne snu og vende deg hele natten uten å våkne. Jo mindre madrassene er, jo mindre koster de, i hvert fall innenfor samme modell. En ting du skal vite før du bestemmer deg for en madrass, er hvor mange komfortsoner madrassen har og hvilke materialer den er laget av, siden det sjelden er selve designet som skiller madrassene i denne størrelsen og kategorien.

90 x 200 centimeter

Denne enkeltsengen er litt større og gir litt mer plass til å snu seg om natten. Det kan ofte merkes i overkroppen, da det er rundt skuldrene at en smal seng kan føles for liten. Forskjellene fra den veldig lille modellen ovenfor er ikke spesielt store, siden madrassene ikke skiller seg mye med tanke på design eller størrelse, noe som gjerne reflekteres i prisen.

Det kan imidlertid lønne seg å se om man får litt ekstra høyde for pengene. En høy seng er enklere å forholde seg til, og det kreves mindre innsats å komme ned i en høy seng enn en lav seng med korte eller manglende sengebein.

120 x 200 centimeter

Her er du oppe i en størrelse som fremdeles bare passer for en person, men som gir litt mer plass å boltre seg på. Dette er en komfortabel seng for de fleste som har litt ekstra plass å ta av på soverommet. Nå begynner pris og design og variere mer og mer, og du kan finne rammemadrasser i denne størrelsen i alle prisklasser – fra de helt billige til de luksuriøse og dyre.  Her må du være ekstra oppmerksom på materialene, siden de billigste ofte er laget av komfortskum, mens de dyrere er laget av lommefjærer, minneskum og/eller lateks. Her må du regne med å betale litt for god kvalitet, noe du uansett får igjen for i god søvnkvalitet og mer energi.

140 x 200 centimeter

Med 140 centimeter kommer vi opp i det som er klassifisert som en trekvart seng eller en liten dobbeltseng. Sengen er god for en person, mens den fort kan bli litt liten for to. For det nyforelskede paret som gjerne vil være helt inntil hverandre hele natten kan den være helt perfekt, mens den vil være altfor liten for det plasskrevende paret, eller foreldrene som noen ganger får besøk av en ekstra smårolling på natten.

Prisen er omtrent den samme som ved den foregående rammemadrassen, men man kan fortsatt få rimelige og gode rammemadrasser i denne størrelsen. Også her skal en være oppmerksom på materialvalget, som hva sengen er bygget opp av, og hvilken type stoff som brukes som trekk. Gode ​​madrasser bruker gjerne lommefjærer og lateks, mens de billige ofte bruker en blanding av lommefjærer og bonellfjærer som svekker komforten – spesielt hvis man er to i sengen.

160 x 200 centimeter

I denne størrelsen vil du virkelig se en stor forskjell i sengene, både når det gjelder pris, kvalitet og design. Den største forskjellen fra de mindre modellene er imidlertid at du her kan få to separate madrasser satt sammen til en. På den måten kan du få madrassen som passer deg best, mens partneren din kan få en annen. Prisen er litt høyere enn de foregående størrelsene, og det er her du virkelig skal begynne å se etter en langtidsholdbar rammemadrass, i stedet for en rammemadrass du har i et par år før den er ligget i stykker.

180 x 200 centimeter

Dette er størrelsen på den klassiske dobbeltsengen, og har god plass til både deg og partneren din. Hvis dere ikke er altfor urolige om natten, så burde det være plass nok til å snu og vende seg uten å forstyrre den andre. De fleste senger i denne kategorien er i den bedre enden når det gjelder kvalitet og komfort, ettersom det vanligvis forventes mer av en dobbeltseng enn en liten gjesteseng. Prisen ligger i omtrent samme prisklasse som den litt mindre størrelsen, men til gjengjeld er utvalget helt på topp.

180 x 210 centimeter

Denne kategorien er for de som krever ekstra plass i livet. For noen er det en preferanse, mens for andre er det en nødvendighet hvis man er typen som må bøye nakken hver gang man går gjennom en døråpning. Her skal man selvsagt forvente å betale ekstra for den ekstra lengden, men i og med at rammemadrassen er en forholdsvis billig sengetype, er det ikke så altfor mange penger man behøver å betale for å få en god seng som gir glede og god søvn i mange år fremover. Se igjen etter materialer, fjærer, komfortsoner og eventuelt en rammemadrass med god høyde?

Hvis du ikke synes 180×210 her stort nok, finnes det modeller som har størrelsen 200×210 og 210×210. Disse rammemadrassene er ikke like utbredte som de vi har nevnt i oversikten ovenfor, og du blir ofte nødt til å punge ut litt ekstra på grunn av de spesielle størrelsene.

Er den dyreste sengen den beste?

Det kan være store forskjeller på senger med samme størrelse. Men det er ikke alltid slik at den dyreste sengen er den beste. Se i stedet alltid på hvilket materiale madrassen er bygd opp av, og legg merke til om rammemadrassen føles sterk og solid.

Lateks er som regel dyrere enn minneskum, og begge er dyrere enn komfortskum. Det er fordeler og ulemper med alle tre, og det er viktig at du setter deg inn i hvordan sengen er bygd opp, og hvor lang levetid man kan regne med at sengen har.

Det er også forskjell på hvilken type fjærer det er i madrassen, og du bør velge lommefjærer i stedet for bonellfjær, siden sistnevnte ikke fungerer uavhengig av de andre. Lommefjærer kan nemlig arbeide individuelt, slik at komforten og støtten blir mye bedre og omfattende. Det siste du betaler for er design, der spesielt sengens høyde kan påvirke den generelle komforten.

Basiskunnskap som hjelper deg i valget av rammemadrass

Fjærer

Madrassene er bygget opp av en ramme og består som oftest av pocket-fjærer eller multipocket-fjærer. Forskjellen på disse to er tettheten på fjærene og vekten de er beregnet for. Pocket-fjærer er ypperlig for dem som veier opp til 95 kg (velg mellom medium eller fast madrass), mens multipocket er et supert valg for dem som veier over 95 kg.

Overmadrass

Det er ikke slik at du MÅ ha en overmadrass, men vi anbefaler på det sterkeste at du investerer i det når du kjøper en rammemadrass. Sengens funksjonalitet kommer bedre til sin rett, eller enda bedre, den kompletteres. Dessuten forlenger du levetiden på selve madrassen, siden slitasjen da vil komme på overmadrassen i stedet for selve madrassen.

Memory-foam eller lateks?

I hovedsak benyttes det to typer komfortlag på rammemadrasser. Enten memory foam som former seg etter kroppen og gir svært god støtte, eller lateks som er noe mer fast i konsistensen. Memory foam har en tendens til å bli ganske varmt i løpet av natten. Dessuten leder det ikke vekk fukt like godt som lateksmadrassen gjør. Lateksmadrassen har faktisk en litt kjølende effekt.

Montering av ben

Rammemadrasser leveres enten med løse ben, eller med ben som tilsalg. Uansett skal de altså skrus fast til rammen. Men fortvil ikke: Det er nemlig «lett som en plett» å sette bena på en rammemadrass. Med 4 skruer monterer du en liten metallplate fast til rammen og skrur deretter benet fast i denne. Hele operasjonen bør ikke ta mer enn 5 minutter og da har vi lagt inn tid til at du somler litt.

Nødvendig utstyr: en skrutrekker.

Tenk kvalitet

En god rammemadrass er viktig for hvor godt du sover om natten. Den må være tilstrekkelig hard eller myk for at du skal være komfortabel, og den må for all del ikke være for liten.

En rammemadrass er ikke bare en rammemadrass, noe du kan se i vår test av rammemadrasser. Som med alt annet er det selvfølgelig også kvalitetsforskjeller når det gjelder rammemadrasser, og hvis du kjøper en i dårlig kvalitet, vil du oppleve at fjærene langsomt blir slappere og slappere i områdene der du belaster madrassen mest.

Vi har alle en favorittposisjon når vi sover, og har også søvnvaner som gjør at vi ofte ligger på samme side av sengen hver natt. Tenk derfor langsiktig når du kjøper en ny rammemadrass, og velg en du kan glede deg over i 10 eller 20 år fremover.

I dette innlegget ser vi nærmere på hvordan du velger en rammemadrass som sikrer deg en god og behagelig nattesøvn.

Fastheten på rammemadrassen din

Det er en vanlig misforståelse at jo hardere en rammemadrass er, jo bedre nattesøvn får du. Det kan faktisk ikke være mer galt. En fast og hard madrass kan være ubehagelig å ligge på og dermed forstyrre nattesøvnen din.

Motsatt må en rammemadrass heller ikke være for myk. En ideell rammemadrass gir deg jevnt trykk når du legger deg helt ned. Hvis du synker med rumpa, hodet eller føttene, er det et tegn på at den er for myk. Enten så er madrassen derfor beregnet på en mindre person, eller så er fjærene dårlige.

Hvis du har muligheten kan du “prøve” din nye rammemadrass før du kjøper den. Ta av deg sko og yttertøy og legg deg flatt på madrassen. Ligger du komfortabelt? Prøv å legg en hånd under korsryggen og press forsiktig ned i madrassen. Føler du presset? Deretter kan du prøve det samme med rumpa og bakhodet.  

Det er bedre å kjøpe en madrass som er litt for hard enn motsatt. Hvis madrassen er for hard, har du mulighet til å legge en overmadrass eller en rullemadrass over, men hvis det motsatte er tilfelle er gode råd vanligvis dyre. Hvis du legger en rullemadrass over, så husk at det børe være bomull siden bomull har gode svetteabsorberende egenskaper. Du skal nemlig huske at i gjennomsnitt svetter du over en liter væske om natten mens du sover.

Ovennevnte er bare generelle retningslinjer. Det er individuelt hvor hard madrass man ønsker. Vanligvis bør du gå etter en litt hardere madrass hvis du er stor eller overvektig, og en mykere madrass hvis du er slank.

Størrelsen på rammemadrassen

Nordmenn er generelt et høyt folkeferd, og det krever derfor sin plass når du legger deg og strekker tær. Det verste som kan skje i forhold til den nye sengen din er at den kjøpes for kort og smal. En seng må aldri være for liten.  Det skal være slik at du kan ligge komfortabelt med hele kroppen din utstrakt på rammemadrassen uten at noen kroppsdeler stikker ut.

Som utgangspunkt bør du velge en rammemadrass som måler minst 90×200 cm. Dette er en standardstørrelse som passer de fleste som sover alene. Hvis du har en tendens til å sove veldig urolig, bør du vurdere å kjøpe en rammemadrass som måler 120 cm. eller 140 cm. i bredden.

Dette gir deg plass til å snu og vende deg og slappe av. Med litt god vilje kan det sove to personer på en av de større madrassene, hvis du skulle ha noen på kortere eller lengre besøk.Madrassens bredde avhenger også av din fysiske størrelse. Hvis du er en stor person som veier mye, kan det være flere fordeler ved å velge en større rammemadrass.

I tillegg til bedre plass på en større madrass, vil hver fjær også være mindre belastet jo større madrassen er. Trykket en kropp utøver på madrassen fordeles utover madrassen, og jo større trykket er, desto større er trykket som skal fordeles.

En stor madrass er derfor mer nådig ovenfor de enkelte fjærene, og du kan derfor være sikker på at den har lengre levetid enn en lignende liten madrass av samme kvalitet.Lengden på madrassen avhenger av høyden din. Som utgangspunkt bør den nye madrassen din være ca. 12–18 cm. lengre enn du er høy. Derfor, hvis du er høyere enn 185–188 cm, bør du vurdere å kjøpe en madrass på 210 eller 220 cm. i lengde. 

Gode ​​råd når du kjøper boksemadrasser

Det kan ikke sies nok ganger hvor viktig det er med en rammemadrass av god kvalitet. En rammemadrass er selve sengen din. Den kan ikke, som noen andre typer madrasser, dreies, heves og justeres. Derfor belaster du de samme stedene på madrassen hver natt. Det er derfor viktig at du kjøper en madrass som ikke gir seg for mye – selv etter lengere tids bruk.

Det er normalt at fjærer blir slappere over tid, men på de veldig billige rammemadrassene vil dette skje i løpet av noen få år. En rammemadrass av god kvalitet kan være en investering for livet.

Husk å ha vekten din i tankene når du velger rammemadrass. Ofte kan du kjøpe kvalitetsmadrasser billig på internett, og der er det ikke mulig å prøveligge rammesengene på samme måte. Her må du ta utgangspunkt i høyden din, slik at du får en madrass som passer for deg.

Hold deg også oppdatert på markedet, og hold øye med en «best i test»-vurdering av de forskjellige madrasstypene. På den måten kan du få en bedre forståelse for hva som kjennetegner gode rammemadrasser.

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Hvilken rammemadrass er best?

I denne guiden har vi sett nærmere på noen av de beste rammemadrassene på det norske markedet. Det er nesten helt umulig å si hvilken seng som er best for deg, ettersom valget avhenger av personlige preferanser og behov.

Hvilken rammemadrass er best for prisen?

Vi har omtalt noen rammemadrasser hvor vi synes man får mye for pengene. Det er helt klart individuelt hva man foretrekker, men hvis du velger en av de som er med på listen vår over best i test av rammemadrass, så får du i hvert fall en god rammemadrass!

Hvorfor kjøpe en god rammemadrass?

Det er likegyldig hvilken sengetype du kjøper, så lenge det er en seng i høy kvalitet. Husk at vi tilbringer ca. en tredjedel av livet vårt i sengen, og at vi er helt avhengige av å få nok søvn. En god seng som får deg til å sove godt kan fort vise seg å være en god investering.