Uttrekkbar seng

Uttrekkbar seng

Se utvalget

Uttrekkbar seng

En uttrekkbar seng er først og fremst et funksjonelt møbel som kan være med på å utnytte rommet eller leiligheten fullt ut. Det er langt fra en ny og moderne sengetype, og mange kjenner nok igjen en uttrekkbar seng fra hytta, hybelen, eller andre steder hvor det kan være litt trangt om plassen og hvor det handler om å utnytte plassen så godt som mulig.

Her hos Sov-bedre.no finner du mange forskjellige typer uttrekkbare senger. De passer som sagt perfekt i små leiligheter og hybler, i tillegg til hytter og fritidshus. De fungerer selvsagt også perfekt som gjestesenger og som barnesenger.

En allsidig seng

Selve ideen om en uttrekkbar seng har kommet av ren og skjær nødvendighet. Mange av oss bor i leiligheter med små rom eller steder hvor det skal være plass til flere nødvendige møbler, og ikke bare en seng. De fleste av oss trenger skap, kommoder, stoler og sofaer.

Når alt dette skal presses inn i en liten bolig, så er det ikke sikkert det er så mye plass igjen å boltre seg på. Da fungerer en uttrekkbar seng optimalt. Den fungerer i prinsippet akkurat som en sovesofa, og madrassen trekkes ut ved hjelp av hjul eller skuff.

Den kan dermed lett gjøres om til en dobbeltseng med få enkle grep, eller som en seng i to forskjellige nivåer. Dette kan for eksempel være ideelt på barnerommet hvis barnet får overnattingsgjester. Om dagen og kvelden kan den i tillegg brukes som en deilig og komfortabel sofa.

Det er også en flott måte å få rommet til å virke mer ryddig på, siden man kan pakke bort dyner og puter om dagen. På den måten kan man gjøre om soverommet til et helt alminnelig og flott oppholdsrom eller stue.

Perfekt til små barn

Du kan også finne en uttrekkbar dagseng som passer perfekt til babyer. Velg for eksempel en modell med kortere og smalere dimensjoner på hjul, slik at den lett kan plasseres under den vanlige sengen. Når barnet skal sove, så kan den enkelt rulles ut, og rulles inn under sengen igjen når barnet er våkent.

En slik dagseng med uttrekk kan også fungere i stuen, slik at man ikke behøver å legge barnet inn på soverommet hver eneste gang det skal hvile eller sove. Hvis det er plass under sofaen, så er det en ideell løsning i forhold til plassbesparelse.

Ellers så kan man også få modeller som fungerer som alminnelig sofa med uttrekkbar seng under, slik at sengen enkelt kan rulles ut og inn etter behov. På den måten er det lett å beholde den originale innredningen og stilen i stua uten at den alltid skal være preget av barneseng, tepper, dyner og puter.

Man kan også få en uttrekkbar seng som kan fungerer som familieseng. Dette er en populær løsning hvis det ikke er plass til at barnet skal ha sitt eget rom, eller hvis dere gjerne vil være tre i sengen. Ta også en titt på våre guider til andre typer senger. Kanskje det finnes en annen sengemodell som kunne være ideell.

Noen ting å være oppmerksom på

Uansett hvilken type uttrekk seng du velger, så skal du være oppmerksom på noen ting. Hvis dere kjøper en uttrekkbar seng til barnerommet, så skal mekanismen fungere slik at barnet selv kan gjøre sengen klar. Det betyr blant annet at det ikke skal være noen risiko for at barnet kan få hender og fingre i klem når sengen skal trekkes ut eller inn.

Dessuten skal det være god plass til å trekke ut sengen. For husk at selv om den uttrekkbare sengen kanskje ikke fyller så mye når den er «pakket sammen», så tar den altså en del mer plass når den skal brukes som seng.  

Hvor ofte skal den brukes?

Når man skal velge seng, så skal man også tenke over hvor mye den skal brukes. Dette er viktig i forhold til selve kvaliteten, noe som igjen ofte gjenspeiles i prisen. For man behøver kanskje ikke å ofre like mye på en madrass som bare skal brukes et par ganger i året som gjesteseng, som hvis den skal brukes hver eneste natt. Vi tilbringer nærmere en tredjedel av livet vårt i sengen, og det sier seg selv at det er viktig vi ligger komfortabelt og får den riktige støtten.

Velg den riktige fastheten

Uttrekkbare senger finnes i mange forskjellige materialer og kvaliteter. Du kan med andre ord være sikker på å finne en dagseng med uttrekk som passer perfekt inn i innredning ellers. Selv om det er viktig at sengen ser bra ut, så er tross alt det viktigste at den er komfortabel å sove i. Det gjelder også størrelsen.

Hvem er det som skal bruke sengen? Hvis det er snakk om et lite barn, så behøver man ikke å ha en uttrekkbar seng som er bredere enn 75 centimeter og lengere enn 160 centimeter. Men barn vokser som kjent fort, og snart er det nødvendig med en alminnelig enkeltsengstørrelse på 90×200 cm.

 I tillegg til å ha god plass til å snu og vende på seg om natten, så skal madrassen ha den riktige fastheten. Vi er alle forskjellige, men som en tommelfingerregel kan man ta utgangspunkt i følgende:

  • Hvis man veier under 75 kilo, bør man velge en madrass med medium fasthet
  • Hvis man veier mellom 75 kilo og 95 kilo, bør man velge en madrass med fast fasthet.
  • Veier man mer enn 95 kilo, så bør man velge en madrass med ekstra fasthet, som en springfjærmadrass med multilommefjærer i fast fasthet.

Husk også en god overmadrass, slik at du får en optimal liggeposisjon og riktig støtte. Overmadrassen er dessuten med på å beskytte madrassen, slik at den holder lengre. Det er tross alt billigere å skifte ut overmadrassen i ny og ne, i forhold til å kjøpe en ny madrass.