Skapseng

Skapseng

Se utvalget

Skapseng

Har du vurdert en skapseng? Hvis du mangler gulvplass, er denne typen seng den riktige for deg. Skapsenger, også kalt veggsenger, er i dag tilgjengelige i en mengde design og farger. Det er en smart måte å få plass til sovende gjester uten å ha en gjesteseng stående, eller å gjemme bort din egen seng når du får gjester.

Hvis du investerer i en skapseng, kan du gjøre leiligheten, kontoret eller gjesterommet ditt til et fullt funksjonelt soverom på under et minutt.

Murphyseng, veggseng, skapseng og til og med sammenleggbar seng. Alle er de samme betegnelsene for samme type seng, og er et funksjonelt møbel som kan forvandle ethvert rom til et soverom på null-komma-svisj. Dette møbelet skjuler en seng uten å ta plass i et rom.

En skapseng er det perfekte tilskuddet til alle rom som fungerer som et gjesterom eller til mindre soverom som har begrenset gulvplass. Skapsenger senkes ned fra sin vertikale stilling når de er i bruk, og kan løftes tilbake til vertikal stilling i en enkel bevegelse, noe som gjør det lettvint å bruke et rom til flere formål.

Populariteten til disse sengene har vokst mye det siste tiåret, og flere og flere produsenter tilbyr denne unike sengetypen. På grunn av dette voksende markedet er det flere viktige ting å ta hensyn til når du kjøper en skapseng. I denne artikkelen får du god hjelp med på veien når du skal velge en skapseng som passer perfekt til deg og dine behov.

Når du skal kjøpe en skapseng

Når du bestemmer deg for å investere i en skapseng til hjemmet ditt, kan det være vanskelig å bestemme seg for hvilken slags veggseng du skal kjøpe. Det er viktig å vurdere hvert aspekt av en skapseng hver for seg for å sikre at produktet du kjøper er akkurat det du leter etter.

En av de første faktorene du må vurdere når du bestemmer hvilken type seng som passer for deg, er mekanismen som brukes. Mekanismen til en skapseng er det mest grunnleggende elementet i designet, ettersom mekanismen dikterer nesten alle fasetter av sengestrukturen. Det er flere forskjellige typer mekanismer, og de to viktigste mekanismene er fjærmekanismen og stempelmekanismen.

Hver stil har unike kvaliteter og kan være avgjørende for beslutningen din. Det viktigste er uansett at kvaliteten er på topp, og at du finner en skapseng med beslag som er robuste nok slik at den tåler å bli heist opp og ned flere ganger om dagen.  

Fjærmekanisme

Fjærmekanismen er en del av det tradisjonelle systemet. De består vanligvis av et tungt komprimert stålfjærsystem som kan sitte eksternt eller integrert i skapet. Når fjærmekanismen er gjemt i sengen, kan det kreve et spesialisert kabinett for eksempel et kabinett med doble dører eller en skapdør, noe som kan forhindre bruk av andre møbler ved siden av sengen.

Fjærmekanismene er balanserte og gjør det lettere å heve og senke sengen.  Disse fjærene kan kreve justering etter flere års bruk ettersom fjærene kan bli litt “slitne” og strekke seg over tid.

Denne “trøttheten” kan føre til at sengen henger ut av rammen hvis den ikke justeres. Evnen til å justere mekanismen lar deg imidlertid diktere spenningsnivået i fjærene, noe som er umulig i systemer som bruker stempelmekanismer. 

Stempelmekanisme

Den andre hovedtypen av mekanismer som brukes i skapsenger er stempelmekanismen. Disse stemplene bruker vanligvis enten gass eller lufttrykk og gir god støtte når du hever og senker sengen.

En fordel med å velge en skapseng som har en stempelmekanisme, er bruken av låsmekanismen. Disse låsene holder sengen trygt inne i skapet når den ikke er i bruk, og er en viktig sikkerhetsfunksjon. Veggsengene som benytter stempelmekanismen har mye lavere risiko for å løsne og henge, noe som forlenger sengens levetid betydelig.

Disse mekanismene krever ingen justering og er skjult inne i rammen. Siden stempler ikke kan justeres, er riktig installasjon viktig for å bevare mekanismens levetid, da stempelmekanismer ikke kan justeres når de er installert. Det er vanskelig å bestemme hvilken mekanisme som passer best for deg og hjemmet ditt. Det er viktig å ta deg god tid før du bestemmer deg og utforske alle mulighetene før du tar den endelige beslutningen.

De forskjellige sengene

Når du har bestemt deg for hvilken type mekanisme du vil ha i skapsengen din, er neste trinn å vurdere hvordan sengen skal monteres i hjemmet ditt. Det er to måter å installere en Murphy-seng på. 

Gulvmontering

Noen systemer krever at enheten bores i gulvet i rommet. Dette er generelt systemer som er avhengige av eksterne mekanismer. Montering av et skap i gulvet gir stabilitet, men det er viktig å merke seg de langsiktige effektene av montering på gulvet. De fleste gulvmonteringssystemene krever en solid monteringsflate. I tillegg til å lage merker i gulvet ditt, er gulvmonteringssystemer nærmest umulige å flytte når de er installert. 

Veggmontering

De typene veggsenger som skal monteres på veggen kommer som oftest med stempelmekanismer. Veggmontering gir deg friheten til å flytte sengen dit du måtte ønske det fordi et veggmonteringssystem enkelt kan flyttes og forårsaker veldig lite skade på veggen i rommet.

Den vanligste måten en veggseng er montert på veggen er ved å plassere tre planker og deretter feste bakpanelet på sengen på disse plankene ved hjelp av en boremaskin. Ved å bruke en solid plate på veggen får du et stabilt fundament for sengen din. Den lar deg også plassere sengen din et annet sted senere, hvis det er nødvendig. 

Høy eller lav skapseng?

Når du har bestemt deg for hvilken type montering som er den beste løsningen for hjemmet ditt, er den neste faktoren du skal vurdere den romlige justeringen av veggsengen. Når du vurderer alle alternativene dine, er det viktig å evaluere ikke bare gulvplassen du har tilgjengelig, men også vegg- og takarealet. Det er to veggsengtyper du skal overveie, og hver enkelt passer til forskjellig interiør i rommet veggsengen skal stå i.  

Høy og lav skapseng

Den høye skapsengen er den mer tradisjonelle skapsengen. I denne utgaven blir veggsengen lagret vertikalt og senket ned i rommet slik at lengden på sengen er vinkelrett på veggen. Denne stilen på veggseng krever tak høyt nok til å få plass til en fullt oppreist seng. Det er også viktig at det er god plass til sengen når den er i bruk.

Lave skapsenger er ideelle i rom med lavere tak eller mindre gulvplass for sengen, for eksempel rom i kjelleren eller på loftet. Denne typen seng ligner mest på en bokhylle eller skjenk, og kan derfor enkelt integreres i interiøret i en stue eller på gjesterommet som et dekorativt møbel. På denne måten kan du dessuten få en skapseng med sofa. 

Hva er skapsenger laget av?

I dagens veggsengmarked er det en rekke trematerialer som veggsenger er bygget av. Fire av de viktigste materialene som brukes i konstruksjonen av en veggseng er sponplater, MDF-plater, kryssfiner og massivt tre.

Hvert materiale har unike egenskaper som egner seg for veggsengens funksjon og struktur. Nedenfor går vi gjennom de forskjellige materialene, slik at du kan få en bedre forståelse av hvorfor de brukes, hva de er best brukt til og hva du skal se etter når du velger den perfekte sengen.

Sponplater

Sponplater er et konstruert materiale som hovedsakelig brukes til utemøbler. Det består av sterkt komprimerte trebiter eller spon, noe som gir materialet sitt navn. I veggsenger er sponplaten for det meste brukt som utvendige overflater fordi det garanterer en jevn overflate og mindre flekker eller sprekker over tid.

Styrken måles sponplatens PSI, som måler trykket og spenningen mellom sponene, dvs. den samlede kvaliteten og styrken på platen. Et billigere produkt består av billigere spon og har derfor en lavere PSI. industrielle sponplater er mye sterkere og har derfor en mye høyere PSI. «Medium Density Fibreboard» (MDF) er et materiale som ligner sponplater og har de samme egenskapene når det gjelder evne til å gi glatte overflater og mindre sprekker over tid.

MDF er imidlertid et mye mer raffinert produkt enn sponplater. Den er også sammensatt av forskjellige trepartikler og spon, men de er vesentlig mindre enn de som sponplatene består av. På grunn av dette har MDF en litt jevnere struktur enn sponplater. Imidlertid gjør dette også MDF til et mye tyngre produkt enn sponplater. 

Kryssfiner

Kryssfiner er et materiale som generelt er et sterkere materiale enn MDF- og sponplater. Kryssfiner er laget av flere tynne lag tre og kan også kalles lagdelt treverk. Treverket som brukes til å lage lagene i kryssfiner er generelt annensorteringstre, som i seg selv ikke ville være sterkt nok å bruke, men når det ligger i lag skaper det et mye sterkere materiale.

Bruken av kryssfiner minimerer sjansene for at treet gir seg, og gjør det ideelt for utvendige overflater, som for eksempel på en veggseng. Vær forsiktig når du velger en skapseng som bruker kryssfiner som en hovedkomponent fordi kvister i trelagene kan skape ustabilitet. Hvis ett lag har en ujevnhet, skaper det et svakhetspunkt som kan overføres til hele treplaten. 

Massivt tre

Massivt tre er det materialet som oftest brukes i skapsenger. Dette er det sterkeste materialet som er tilgjengelig, og er derfor materialet som oftest brukes til den viktigste delen av veggsengen, nemlig selve strukturen.

Massivt tre blir vanligvis ikke brukt som utvendig materiale av flere årsaker. For det første kan massivt tre slå seg, noe som reduserer det totale utseendet og den strukturelle styrken i veggsengen din. Massivt tre er også veldig dyrt og en unødvendig bruk er ressurser i vårt allerede begrensede økosystem.

Veggsenger som bruker massivt tre som hovedkonstruksjonsmateriale vil være ekstremt sterke, men rent estetisk anbefales det likevel ikke at massivt tre brukes som utvendig overflate. 

Skapsengens overflate

I løpet av jakten på den perfekte veggsengen vil du finne mange bransjerelaterte begrep som lett kan forvirre litt. Et av begrepene du vil komme over igjen og igjen er ‘finér’. Hva er finér, og hvordan spiller det inn i kjøpsbeslutningen din? Finér er faktisk et tynt lag med materiale plassert på toppen av et møbel for å gi forbrukerne en rekke fordeler som de ikke kunne oppnå alene med massivt tre.

Noen av disse fordelene inkluderer å forhindre at treet sprekker eller fliser opp, estetiske hensyn og lavere prisnivå. Innenfor skapsengene er det to primære typer finér på markedet: Massiv trefinér og laminatfinér.

Hvert alternativ har unike fordeler og ulemper som du bør vurdere. Massiv trefinér er et tynt stykke tre over selve møblene. Et møbel kan være laget av kryssfiner, sponplater eller MDF. Trefiner kan fremstilles på mange forskjellige måter og kan lages av alle slags treverk som lar deg oppnå det utseendet du ønsker på veggsengen din. Fordelene med laminatfinér er at du oppnår det vakre treutseendet, men samtidig minimerer risikoen for sprekker etter hvert.

Overflaten reduserer sannsynligheten for at treet smuldrer, samtidig som det naturlige utseendet til treet bevares.En annen fordel er prisen. Eventuelle møbler i massivt tre vil koste mye mer enn andre typer.For det tredje er massivt tre veldig, veldig tungt. Det er en måte å få ned vekten på, noe som kan være bra for veggkonstruksjonen din, i tillegg til at leveringskostnadene selvfølgelig også holdes nede.

Ulempene må sies at siden alt treverk er unikt, vil strukturen i treet på hvert trestykke være litt forskjellig fra det neste. Når du velger en skapseng med massiv trefinér, er det viktig å huske at treet på veggsengen din kan se forskjellig fra treet på andre møbler i rommet eller hjemme, selv om de kan være av samme type tre. Hvis du vil at veggsengen din skal ha en ensartet struktur, kan det være lurt å vurdere laminatfinér.

Veggseng

Når er en veggseng nødvendig og smart? Hvorfor er den moderne Murphy-, skap- eller veggsengen fortsatt så populær? Prøv å forestille deg at du har flyttet inn i en liten leilighet og at du har mange ambisjoner om å få alle eiendelene og møblene dine til å komme ordentlig til rette. Ofte viser det seg at man har for mange ting og møbler, i hvert fall i forhold til den sparsommelige plassen man har.

Det er nok for mange av dem, så det kan fort vise seg at det du trenger er mer plass. Da handler det om å skape mer plass. Løsningen for å skape litt mer plass er enklere enn du kanskje umiddelbart tror, ​​fordi plassen ofte finnes der sengen din er.  

Det moderne storbymennesket vet godt at når man bor i en by i en liten hybel eller leilighet til en fyrstelig leie, så er det tre løsninger å velge mellom når det kommer til en plassbesparende seng, nemlig loftseng, seng med oppbevaring eller en veggseng. En seng med oppbevaring kan være flere forskjellige modeller – for eksempel en sovesofa eller en rammemadrass med skuffer.

Alle tre variantene er gode, men det er ingen av modellene som slår en veggseng når det kommer til plassbesparing.

Veggseng med skrivebord, sofa eller spisebord

Trenger du et skrivebord om dagen og en seng om natten? Det kan du få med en veggseng med skrivebord. Når sengen er slått opp, kan skrivebordet slås ut – og når sengen er slått ned, slås bordet sammen igjen under sengen.

Du kan også finne modeller som kombinerer veggseng med sofa. Her er sengen fortsatt gjemt i skapet som normalt, men det er i tillegg en sofa i bunnen. Når man så vil slå sengen ned, fjerner man simpelthen bare ryggen i sofaen og legger sengen ovenpå.

En tredje modell som også er populær, er en veggseng med et spisebord innebygget når sengen er slått opp. Det kan være praktisk mange steder, og ikke bare i en liten leilighet eller hybel. Den kommer for eksempel godt til rette i en hytte eller et annet lite feriehus.

Hvilken størrelse veggseng skal man ha?

Veggsenger er i prinsippet helt alminnelige senger, bare at de gjemmes inne i et skap når den ikke er i bruk. Det betyr at man kan finne alle mulige størrelser. En veggseng som dobbeltseng kan være ideell til unge par som akkurat har flyttet sammen, men som kanskje ikke enda har et etablert hjem med god nok plass til å ha en stor dobbeltseng stående.

For pendleren

Stadig flere blir tvunget til å være mobile når det kommer til jobb og karriere. Det kan hende du må jobbe i en annen by der det vil være mer praktisk å bo i perioder med arbeid. De fleste her velger en liten leilighet med ett til to soverom hvor man kan sove og spise.

Her blir man også nødt til å tenke på oppbevaringsbehovene sine, og her kan en veggseng være ideell fordi den gir deg mulighet til å kombinere et kontor- og hjemmemiljø på en enkel og effektiv måte. Uansett hvilken type jobb det handler om, trenger du mer lagringsplass enn du kanskje går rundt og regner med.

Det kan være behov for å lagre mange forskjellige dokumenter og skjemaer, i tillegg til fakturaer, mapper, arkiver, bøker og alt mulig annet man plutselig trenger. Innebygde skuffer, god skapplass og andre lagringsbehov kan utgjøre en stor forskjell når det kommer til å holde orden på det hele. Når man vet at man kan få en veggseng med skrivebord, så vet man at løsningen er rett rundt hjørnet.

Hvis du kan jobbe hjemmefra i et hjem med et nesten ubrukt gjesterom, så er veggsengen en flott løsning! Du kan innrede både hjemmekontor og soveplass på denne måten, og det helt uten å ofre et koselig og stilig sted reservert for besøkende.

Hvorfor kalles en veggseng en Murphy-seng?

Ja, det kan knapt komme som en overraskelse at sengen er oppkalt etter en fyr som heter William L. Murphy.Veggsenger har vært på markedet i mange år. I 1899, i samarbeid med Murphy, tok Leonard Bailey det første patentet for en veggseng.Forklaringen på Murphys innovasjon har å gjøre med sengenes fleksibilitet.

Ved hjelp av en gammel skapdør og noen dørhengsler og et beslag, ble det mulig å feste sengen til en vegg slik at den kan skrues ned og opp ved hjelp av hengslene. Men det tok litt tid å perfeksjonere sengen, og produsenten “Murphy Bed Company” kan berette om at prototypen på Murphys seng tok så mye gulvplass at det ikke var plass i den lille leiligheten hans til annet enn veggsengen.

Murphy var en selskapelig mann, og han ville gjerne ha besøk av vennene sine. Det var dog sparsomt med plass, og nettopp derfor begynte han å eksperimentere med den kombinerte skap- og sengeideen 

Den frekke versjonen

Det finnes også en annen forklaring. Den alternative historien antyder at Murphys motivasjon var mer enn rent forretningsmessig. Versjonen som Murphys etterkommere mener er den riktige, er at han oppfant sengen fordi han ville forføre en yngre kvinne.

Tidens moralske standarder anså det imidlertid som upassende å ha en kvinne på soverommet sitt.Den fortvilte Murphy ønsket en hyrdetime med kvinnen på en hederlig måte. Det var det som inspirerte Murphy da han fant opp veggsengen. Han ønsket å oppfinne en måte å øyeblikkelig kunne forvandle en uskyldig liten stue til en sann erotisk slagmark.

Først da Murphy giftet seg med den samme jenta tenkte han på familie og penger. Et lån fra faren gjorde det mulig å patentere “Murphy In-A-Door Bed”. Senere startet han deretter sitt eget selskap for å produsere veggsenger.